«Livredderen» kunne gjort vondt verre

Livløs spiller flyttet ute på banen.

(Dagbladet): Det var en guffen episode som utspilte seg på en fotballbane i Ukraina i går.

Dynamo-kaptein Oleg Gusev kolliderte med kneet til en utrusende Dnipro-keeper, og ble liggende rett ut på gressmatta - tilsynelatende bevisstløs.

Dnipro-spiller Jaba Kankava reagerte lynraskt, løp bort til Gusev og fikk fjernet tunga som blokkerte luftveiene. Gusev kviknet umiddelbart til, før han fikk tilsyn av medisinsk personell.

Dynamo-kapteinen kom fra hendelsen uten varige men, men var det riktig av Kankava å gjøre det på den måten? Gusev lå på magen, nærmest i stabilt sideleie, i det Kankava snur ham rundt på ryggen og putter fingrer i munnen hans.

Dagbladet har fått henvendelser fra medisinsk personell som stiller spørsmål ved at Kankava flyttet livløse Gusev.

Fare for nakkeskade Thor Einar Andersen er A-landslagets lege. Han er også seniorforsker ved Senter for idrettsskadeforskning ved Norges idrettshøgskole.

Han mener ting kunne blitt gjort litt annerledes da Gusev falt om.

- Det er heldigvis sjeldent at slike ting skjer, sier Andersen til Dagbladet.

- Dersom han allerede lå i stabilt sideleie hadde han i dette tilfellet sannsynligvis frie luftveier, sier Andersen, som ikke har sett klippet selv.

Fotballspilleren fikk seg en skikkelig smell i duellen, og kunne fort ha pådratt seg en nakkeskade i sammenstøtet.

- Du skal være forsiktig med nakken hvis du mistenker nakkeskade. Da må du også være forsiktig med forflytninger, sier Andersen.

Redde liv viktigst - Var det riktig av motspilleren å handle slik han gjorde?

- Det viktigste er å redde liv. Samtidig går det an å tenke på begge deler.

- Hva skal folk gjøre om de kommer opp i en liknende situasjon?

- Det første punktet er at du må sjekke om personen puster, om personen har frie luftveier. Det andre punktet er å undersøke om personen er bevisst. Så gjelder det å sjekke sirkulasjonen, det vil si pulsen, sier Andersen.