Livsfarlige tyske gamlinger

De har vært der - gjort det - og gjør det kanskje på nytt i sommer. Jürgen Klinsmann (33) og Tyskland nekter å innse at de er en gammel gjeng som trosser naturlovene hvis de henter hjem landets fjerde VM-gull.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Jeg sier ikke at vi blir verdensmestere, men jeg tror vi kan, sier trener Berti Vogts.

Med en snittalder på 29,5 år er det få landslag i verdens som er eldre enn Vogts'. Hele 12 av 22 spillere i den tyske troppen har passert 30 år.

11 stykker var med i USA-VM for fire år siden. Og ni av spillerne som tok EM-gull i 1996 blir også med til Frankrike.

Graden av geriatri kan sammenfattes slik: Spissen som kalles «junior» er 30-åringen Oliver Bierhoff. Og det nyeste fjeset i troppen er 28-årige Jörg Heinrich.

Fiasko

Som alltid våker legenden Franz Beckenbauer over det tyske fotballriket. Den tidligere gulltreneren ser ikke spillernes alder som en ulempe - heller som en fordel.

- Lagets erfaring må være et pluss. Nesten alle har jo spilt minst 50 landskamper, sier «Der Kaiser».

Men framfor alt trekker Beckenbauer fram det særegne tyske som garanti for en god innsats i Frankrike. Han tror Berti Vogts' menn lærte mye av fiaskoen i USA-VM.

På tysk betyr fiasko alt mindre enn semifinale i VM-sammenheng.

- Tyskere arbeider mot suksess. De spiller aldri briljant, bare enkelt og effektivt. En tysker blir bare bedre under press, og tyskeren tviler aldri på seg selv, sier Beckenbauer.

Den tyske metoden har alltid gitt resultater på fotballbanen. Ingen har vunnet flere VM-gull enn Tysklands tre - det siste i 1990.

Intriger

I Italia-VM for åtte år siden het lagkapteinen Lothar Matthäeus. 37-åringen er også med denne gangen - som en nødløsning fordi superliberoen Matthias Sammer er alvorlig kneskadd.

Matthäeus ble kastet ut av landslaget i desember 1994 og Berti Vogts sverget at han aldri skulle få være med igjen.

Årsak: Gjentatte spydigheter om lagkamerater, intrigemakeri og et skummelt temperament som egner seg dårlig utenfor sjefsrollen.

Nå må liberoen innordne seg Tysklands lagkaptein Jürgen Klinsmann, en av Matthäeus' erkefiender etter to vanskelige år i Bayern München.

- De er ikke bestevenner, det er klart. Men vi skal vinne, og da er laget viktigst. Dessuten klarte ikke Jürgen å gi meg noe alternativ, sier trener Vogts.

Klinsmann er Vogts forlengede arm på laget. Spurs-spissen er likevel langt fra sikker på en plass fra start. Bundesligaens toppscorer Ulf Kirsten står først i køen, sammen med Serie As mestscorende - Oliver Bierhoff.

I bakhånd har Tyskland Kaiserslauterens Olaf Marschall, som scoret 21 mål på 24 kamper i bundesliga denne sesongen.

Sterke spisser

- Jeg kan ikke huske sist Tyskland sendte så mange sterke spisser til et VM-sluttspill, sier Vogts.

Og sjelden har noen tatt med en eldre spisskvartett til VM. Klinsmann er eldst på 33, Kirsten og Marschall er begge 32. Og «Junior» er bare 30.

Etter uttaket tok Vogts med alle gutta til Helsinki. Der skal laget trene i ti dager, fordi Vogts mener Finlands dype skoger er som skapt for lange løpeturer.

Men tyskerne gjorde en grov feil da de bestilte bosted i Helsinki. Det finske ishockeylandslaget valgte sist helg samme hotell for feiringen av VM-innsatsen i Sveits.

- Det var ikke så ille hvis vi skrudde opp lyden på TV-apperatet, sier spissen Marschall.

For finner fester ikke lydløst, og det tyske landslaget er avhengig av rikelig med nattesøvn for å holde liv i de gamle kroppene sine.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer