Livsløgn på italiensk

Så var det likevel ikke alle som jukset på fotballbanen. Esten O. Sæther kommenterer.

SJELDEN har noen vært så redd for sammensvergelser, juks og fanteri før en fotballkamp som italienerne foran Nederlands møte med Romania. Det har flommet med appeller, brev og bønner fra sør om at de suverene nederlenderne ikke skulle legge seg mot rumenerne og slik sende Italia ut av EM.

Etterpå er det lett å se at det var en forestilling om hvordan fotball spilles som bare finnes i italienerne egne hoder. En livsløgn på italiensk, altså; eller kanskje italiensk fotballhverdag? Det spørs fra hvilket land du ser det.

ITALIA har sett sammensvergelses-spøkelset sveve rundt landslaget sitt de to siste gangene landet er blitt slått ut av VM og EM. I 2002 var det visst dommerens skyld da laget ble slått av Sør-Korea; eller mer noen i det skjulte; der bak forhenget, som styrte dommerens fløyte:

- Sannheten var at dommeren ville oss vondt. Det var en styrt kamp, sa stjernespiller Totti etter kampen dengang:

- Av hvem?, ble han spurt på pressekonferansen.

- Jeg vet ikke; disse tingene er større enn meg. Men jeg har en følelse av at de ville ha oss ut, forklarte han.

HVEM som er «de» er som regel det diffuse i italiensk fotball. Av og til blir noen navngitte tatt levende, som for eksempel i aksjonen «Rene føtter» som ironisk nok foregikk samtidig som Italia vant sitt siste VM-gull sommeren 2006. Den opprydningen endte med degraderinger, poengstraffer og eksklusjoner som for en stund løyet «Den kalde vinden fra nord» som triksingen rundt Juventus og de andre gigantene nordfra ble kalt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det italienske tankesettet er det neppe ryddet opp i.

KONSPIRASJONSTEORETIKERNE LUCA TONI OG CO: - Du får mer enn 1,5 millioner treff på et Google-søk på «conspiracy+italian football»; et materiale som gir nok å meske seg i for de som tror at alle andre tenker akkurat som dem om hvordan fotballkamper skal vinnes, skriver Esten O. Sæther. Men så gikk det jo bra likevel. Foto: REUTERS/SCANPIX
KONSPIRASJONSTEORETIKERNE LUCA TONI OG CO: - Du får mer enn 1,5 millioner treff på et Google-søk på «conspiracy+italian football»; et materiale som gir nok å meske seg i for de som tror at alle andre tenker akkurat som dem om hvordan fotballkamper skal vinnes, skriver Esten O. Sæther. Men så gikk det jo bra likevel. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Det er derfor du får mer enn 1,5 millioner treff på et Google-søk på «conspiracy+italian football»; et materiale som gir nok å meske seg i for de som tror at alle andre tenker akkurat som dem om hvordan fotballkamper skal vinnes.

EN SKOLESTIL fra en tilfeldig guttunge i Napoli gjengitt i boka «Lo speriano che me la cavo», redigert av Marcello D`Orta, gir for eksempel et innblikk i hvor rotfestet forestilling om juks er i den italenske fotballhverdagen: 

«Ciruzzos skudd gikk egentlig utenfor, men dommeren var under innflytelse av den andre læreren så laget hans vant likevel. Vår klasse kunne ha vunnet, men i stedet var det altså den andre lærerens klasse som vant hele cupen fordi dommeren hver jul får gaver av lærer Esposito. Vår lærer er fattig og gir ikke noen gaver. Likevel er ikke sånt riktig.

Da lærer Esposito hadde vunnet skolecupen med klassen sin, oppførte han seg brautende. Hvis vi hadde vunnet, skulle vi ikke ha feiret seieren på den måten.

Hvis Carpetto ikke hadde rotet bort den sjansen, ville vi nok klart det. Men dommeren lot klassen til lærer Esposito vinne.

Nå vet jeg ikke hvilket dekk jeg skal punktere; dommerens eller lærer Espositos?»

DENNE GANGEN er det i hvert fall ingen grunn til å gå bort til nærmeste nederlandske bildekk.

Tror du på konspirasjoner, rykket det kanskje til da Klaas Jan Huntelaar løftet ballen over fra en gylden posisjon eller da Arjen Robben plasserte kula utenfor alene med keeper noen meter fra mål, men denne kvelden ble det med fantasiene og rykningene.

Nederlenderne kom med 9 nye spillere fra den siste startoppstillingen, og det var ikke en mann for mye. Hele Van Bastens tropp er i kalasform og B-utgaven var mer enn bra nok til å spille rundt med Romania.

Det eneste som hadde sett dårlig ut, var hvis laget hadde fortsatt å stille opp med de håpløse lyseblå strømpene. Nå hadde tydeligvis det nederlandske fargerådet grepet inn; draktene var igjen hel-oransje, og alt var som det skulle for Nederland.

DET BLE det også for Italia på banen.

Der holder i hvert fall forestillingen om at de tross alt har et godt fotballag. Faktisk så bra at det neppe er opplagt at noen sammensvergelse klarer å stoppe italienerne denne gangen.

Livsløgn på italiensk

For en sammensvergelse blir det til slutt. Ikke sant?