Livstidsutestengt per faks

Ferguson kaller FAs behandling «en vits».

DRÅPEN: Ikke nok med at kapteinen gikk på fylla før Island-kampen, det skotske fotballforbundet kunne ikke leve med Barry Ferguson (Bildet) og Allan McGregors oppførsel på benken under kampen. V-tegnet vist på denne måten, med håndbaken ut fra eget ansikt, er det samme som å vise en strak langfinger på norsk. Nå er de utestengt på livstid.
Foto: ACTION IMAGES/Lee Smith VIA REUTERS
DRÅPEN: Ikke nok med at kapteinen gikk på fylla før Island-kampen, det skotske fotballforbundet kunne ikke leve med Barry Ferguson (Bildet) og Allan McGregors oppførsel på benken under kampen. V-tegnet vist på denne måten, med håndbaken ut fra eget ansikt, er det samme som å vise en strak langfinger på norsk. Nå er de utestengt på livstid. Foto: ACTION IMAGES/Lee Smith VIA REUTERSVis mer

(Dagbladet.no): Fotballspillere takler nederlag på forskjellige måter. Skottlands landslagskaptein Barry Ferguson valgte en av de mindre gangbare løsningene da bestemte seg for å drukne sorgene etter tapet mot Nederland i april i store alkoholmengder.

Sammen med landslagskollega Allan McGregor plantet Ferguson bakenden på barkrakken på spillerhotellet umiddelbart etter ankomst fra Amsterdam, og ble sittende til landslagssjef George Burley mente nok fikk være nok ved lunchtider dagen etter.

Burley ønsket først å sende de to svirebrødrene hjem fra samlingen, men etter to dagers tenkepause bestemte han seg for å la dem bli på nåde, selv om ingen av dem fikk ta del i den påfølgende landskampen mot Island.

Likevel klarte Ferguson å gjøre seg bemerket på nasjonalarenaen Hampden Park da han for åpent kamera og på dårlig tilslørt vis ga fotografen den obskøne varianten av V-tegnet - med håndflaten vendt innover. Det betyr enkelt forklart det samme som å vise noen en strak langfinger.

En såpass tydelig mangel på ydmykhet satte sinnene i kok hos det skotske fotballforbundet, og landslagskapteinen ble utestengt på livstid på grunn av fingrene - ikke for fylla.

Tar selvkritikk
Etter måneder med taushet forteller Ferguson sin versjon av fylleskandalen - (u)passende nok to dager før skottenes viktige VM-kvalifiseringskamp mot Norge på Ullevaal.

I et intervju med avisa Evening Times tar Ferguson, som siden sist har skrevet under for Premier League-nykommer Birmingham, både et oppgjør med seg selv og det skotske fotballforbundet.

- Det var et fullstendig feilgrep det som skjedde på hotellet. Dersom jeg kunne skru tida tilbake ville jeg selvfølgelig ha handlet annerledes. Jeg burde ha gått til sengs og jeg burde aldri ha vist V-tegnet. Når jeg ser bildene føler jeg meg bare dum. Jeg så ut som en tomsete idiot, og jeg burde ha ha visst bedre. Det var en feil og en elendig vurdering fra min side. Jeg har sviktet meg selv, familien min, landet mitt, Walter Smith (Rangers-manager journ.anm.), Rangers og supporterne. Det er noe jeg er nødt til å leve med, og det plager meg fortsatt, sier den forhenværende landslagskapteinen.

Har ikke hørt noe
Selv om Ferguson framstår som en angrende synder, har han mikroskopisk lite til overs for hvordan han ble informert om utestengelsen. Han hadde i det minste forventet at noen fra forbundet hadde formidlet beskjeden til ham direkte.  

- Det som plager meg nå, er måten det skotske fotballforbundet behandlet hele situasjon. Jeg ser på det som en vits. Jeg hadde spilt for Skottland 45 ganger, jeg hadde vært kaptein for fødelandet mitt i mange år - og så valgte de å sende en faks til Murray Park (treningsanlegget til Rangers journ. anm.) som sa at jeg aldri kom til å spille for Skottland igjen. Det var akkurat det samme innholdet som sto i pressemeldingen de sendte ut, og det var det, forteller han.

- Ingen fra landslaget har pratet med meg etterpå. Ikke landslagssjefen, ikke fotballpresidenten, ikke en pressetalsmann. Ingen. Det skotske fotballforbundet evner ikke å håndtere noe som helst skikkelig, fortsetter Ferguson.


Åpnet for tilgivelse

Skottlands fotballpresident Gordon Smith åpnet senere likevel for at Ferguson og McGregor kunne bli tatt til nåde en gang, til tross for at forbundet har beskrevet hendelsen som en «episode som satte nasjonalsporten i forlegenhet».

- Det er noe vi er nødt til å se nærmere på i framtida. Situasjonen er helt klar, per nå vil de ikke bli vurdert for uttak. Men jeg kan ikke slå fast at de aldri vil spille for Skottland igjen, sa Smith noen dager etter at disiplinærstraffen ble kjent.

Det var en uttalelse som ble møtt med hoderystende oppgitthet fra Ferguson:

- For meg er det en grei oppsummering av hvordan fotballforbundet jobber: Venstrehånden vet aldri hva den høyre gjør.