FAVORITT: Lizzie Armitstead, her etter å ha vunnet Tour of Britain, får delta i OL til tross for tre brudd på meldeplikten.&nbsp;<br>Foto: NTB Scanpix
FAVORITT: Lizzie Armitstead, her etter å ha vunnet Tour of Britain, får delta i OL til tross for tre brudd på meldeplikten. 
Foto: NTB ScanpixVis mer

Lizzie er gullfavoritt i dag, men vinner hun, mener toneangivende kommentator at OL-sporten går til helvete

- Hun skulle aldri vært her. 

(Dagbladet): Klokka 17.15 i dag sykler blant andre norske Vita Heine det olympiske landeveisrittet for kvinner i Rio. Der skal Heine blant annet sykle mot britiske Lizzie Armitstead.

Armitstead er en av de aller største favorittene til å vinne OL-gullet i dag. Hun tok sølv i London for fire år siden, og vant VM i Richmond i USA i fjor.

Hun er med andre ord en utøver hjemmenasjonen normalt heier fram på entusiastisk vis. Slik er det ikke nå.

- For en uke siden håpet jeg at Armitstead skulle ta gullet. Nå håper jeg hun ikke gjør det. Armitstead burde aldri vært her. Det vet vi alle. En seier til henne på Rios asfalt vil bare sende olympisk idrett lenger ned veien til helvete, skriver den toneangivende kommentatoren Oliver Holt i den britiske storavisa Daily Mail.

Fikk slettet én

Grunnen til Holts harme er CAS-dommen som frikjente Armitstead fra utestengelse etter at hun brøt meldeplikten overfor antidopingkontrollørene tre ganger på ti måneder i forkant av Rio-OL.

Det britiske antidopingbyrået UKAD ville utestenge Armitstead i to år for bruddene, men det britiske sykkelforbundet tok saken til idrettens voldgiftsdomstol, CAS, og fikk strøket det første av bruddene.

Armitstead fikk nemlig medhold i at dopingkontrolløren ikke gjorde nok for å finne henne da kontrolløren møtte opp i Sverige i august i fjor. Armitstead hadde ikke lagt inn romnummeret sitt i meldesystemet, og resepsjonisten på det svenske hotellet nektet å oppgi det da kontrolløren møtte opp.

Ifølge Armtistead fikk ikke kontrolløren kontakt med henne på mobiltelefon heller, da hun hadde satt den på lydløs for å ta hensyn til romvenninna. Etter å ha forsøkt å ringe henne gjentatte ganger i løpet av en time, forlot dopingkontrolløren hotellet uten å få testet Armitstead.

CAS og Armitstead mener altså at kontrolløren ikke gjorde nok for å prøve å få tak i henne, og dermed har hun bare bokført to brudd på meldeplikten i stedet for tre. Det gjør at hun kan konkurrere som gullfavoritt i dag.

En «ærlig tabbe»

På toppen av det, skal både Armitstead og det britiske sykleforbundet ha forsøkt å holde hele den potensielle utestengelsen og CAS-prosessen hemmelig.

- Men det verste av alt er kynismen, arrogansen, kalkulasjonen, det destruktive og ødeleggende for den rene sporten, den egoistiske og desperate måten hun forsøker å redde sin egen karriere på. At Armitstead og andre har forsøkt å gjøre dopingkontrollørene fra UKAD til syndebukker for hennes egne feil, skriver Holt.

I en redegjørelse forklarer Armitstead de tre uteblivelsene, og kaller dem blant annet for en «ærlig tabbe».

Overfor BBC innrømmet hun derimot for to dager siden at hele saken har lagt en evig skygge over OL-konkurransen hennes.

- Jeg er i en situasjon der jeg aldri kommer til å vinne. Hvis jeg vinner vil folk si at det var på grunn av noe annet, sa hun til den britiske allmennkringkasteren.