Ljøkelsøy snytt

I gårsdagens Dagbladet fortalte OL-dommer Nils Livland at det ble kåret seks feil vinnere i v-cupen sist vinter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Roar Ljøkelsøy skulle vunnet i Zakopane og Lahti, men fikk i stedet delt seier med Adam Malysz og andreplass bak Matti Hautamäki. Feildømmingen gjorde at Ljøkelsøy ble snytt for over 100 000 kroner i premiepenger.

-  Hvis det er riktig at jeg skulle vunnet alene i Zakopane og gått til topps i Lahti, er det for gæli. Dommerne bør være mer proffe og samkjørte enn de er i dag, og straffe mer for småfeil i lufta og nedslaget. Dermed vil de også skille løperne bedre, sier Ljøkelsøy til Dagbladet.

-  Seirene viktigst

I Zakopane ble han snytt for 20 000 kroner på feildømmingen, i Lahti skulle han hatt 80 000 kroner mer i premiepenger.

-  Pengene er ikke det verste, selv om jeg har gått glipp av ganske mye. Seirene er det aller viktigste. Selv om det er vanskelig å være dommer, synes jeg de som reiser rundt i de store rennene bør være mer konsekvente. Selv kommer jeg nok aldri til å bli dommer, sier Roar Ljøkelsøy.

Ifølge Nils Livland, OL-dommer og oppmann for alle norske FIS-dommere og TD`er overfor Det internasjonale skiforbundet, ble Ljøkelsøy snytt for seieren så tidlig som i desember 1995.

-  Da skulle han vunnet rennet i 140-metersbakken i Planica, men måtte i stedet se finnen Mika Laitinen foran seg på lista, sier Nils Livland.

-  Rett fra gata

Han mener FIS-ledelsen altfor sjelden tar den belastningen det er å fjerne regelbryterne, og mener verdens beste hoppere fortjener verdens beste dommere.

-  Roar Ljøkelsøy har selv uttalt at han bare hadde minimale inntekter av hoppingen de første åra på landslaget, og levde av inntektene til samboeren. De siste to-tre sesongene har han vært en av verdens to beste hoppere, og begynt å tjene penger selv. Da er det synd at han skal gå glipp av store summer grunnet dommerne. Noen ganger virker det nesten som de blir hentet rett fra gata, sier Nils Livland.

Sist vinter ble Ljøkelsøy snytt for halvannen seier fordi dommerne ikke greide å skille løperne i svevet og landingen. I ettertid har det også kommet fram at andrehoppet hans i det individuelle rennet Lahti var et såkalt «drømmehopp» uti fra stilnormen.

-  Ljøkelsøy fikk 19 i stil, men skulle hatt 20. Det er samtlige av dommerne enige om etter å ha sett hoppet på video, sier Nils Livland til Dagbladet.

«FOR GÆLI»: Selv om dommerne har en vanskelig jobb, bør de skille løperne bedre enn de gjør i dag, mener Roar Ljøkelsøy.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer