TILTALT FOR OVERLAGT DRAP: Paralympics-stjerna Oscar Pistorius risikerer en livstidsdom for å ha skutt og drept kjæresten Reeva Steenkamp i februar i fjor. Foto: REUTERS / Theana Breugem / Pool / NTB Scanpix
TILTALT FOR OVERLAGT DRAP: Paralympics-stjerna Oscar Pistorius risikerer en livstidsdom for å ha skutt og drept kjæresten Reeva Steenkamp i februar i fjor. Foto: REUTERS / Theana Breugem / Pool / NTB ScanpixVis mer

- Lo høyt mens han avfyrte en pistol ut av soltaket for å irritere politiet

Drapstiltalte «Blade Runner».

(Dagbladet): Rettssaken mot løperen Oscar Pistorius fortsatte på femte dag i den sør-afrikanske hovedstaden Pretoria i dag.

«Blade Runner», som han kalles fordi han har amputert begge beina og løper med karbonproteser, har innrømmet at han skjøpt og drepte kjæresten Reeva Steenkamp gjennom baderomsdøra natt til 14. februar i fjor.

Han hevder imidlertid at det var et uhell, siden han trodde det var en innbruddstyv han skjøt mot.

Skyteepisode De første dagene har retten blant annet fått høre flere av Pistorius' naboer beskrive hva de hørte den skjebnesvangre natta.

Onsdag vitnet Pistorius' kamerat, bokseren Kevin Lerena.

Han fortalte om en episode på en restaurant hvor Pistorius spiste sammen med tre venner. En av dem, Darren Fresco, skal ha gitt ham et skytevåpen, hvorpå Pistorius ved et uhell avfyrte et skudd mot gulvet.

Etterpå skal han ha bedt Fresco om å ta på seg skylda.

Forklaringen bidro til å svekke Pistorius' troverdighet som sår alvorlig tvil om løperens forklaring av hva som skjedde da han skjøt og drepte kjæresten sin for ett år siden.

Eksjæresten vitnet I dag har et annet viktig vitne vært til krysseksaminering i retten i Pretoria, nemlig Pistorius' ekskjæreste Samantha Taylor.

Eksen fortalte at hun møtte Pistorius på en rugbykamp da hun var 17 år, og at de ble sammen i 2011.

Hun pleide å sove over hos ham fire netter i uka. Forholdet skal ha tatt slutt da Pistorius møtte Reeva Steenkamp.

Taylor forklarte blant annet at Pistorius alltid vekket henne om natta hvis han hørte lyder. Det stemmer dårlig med 27-åringens forklaring om at han ikke vekket Reeva Steenkamp natta han skjøt og drepte henne.

Taylor forklarte videre at Pistorius hadde med seg pistolen sin overalt. I tillegg til å være tiltalt for overlagt drap, er paralympics-gullvinneren tiltalt for besittelse av en ulovlig type ammunisjon og for å ha avfyrt pistolen sin offentlig ved to anledninger.

Sint på politiet Den første var på den omtalte restauranten. Den andre var i en bil, med kjæresten og en kompis tilstede.

Ekskjæresten Taylor fortalte i dag at hun satt i bilen da Pistorius ble stoppet av politiet fordi han kjørte for fort. Da politimannen konfronterte Pistorius med overtredelsen, hadde 27-åringen liggende en pistol på setet ved siden av seg i bilen.

Taylor sa videre at politimannen forklarte at pistolen ikke kunne ligge sånn. Han tømte den deretter for kuler, før de etterhvert fikk kjøre videre.

Pistorius ble veldig sinna over irrettesettelsen, og han og kameraten Darren Fresco - som også var involvert i restauranthendelsen - hadde lyst til å skyte mot et trafikklys.

Det gjorde de ikke, men isteden avfyrte Pistorius pistolen ut av soltaket mens han lo høyt.

- Skuddet ble avfyrt fordi de var sinte på politiet, og de syntes det var gøy å irritere dem, sa Taylor, ifølge Telegraph.

• Rettssaken mot Pistorius er ventet å vare rundt tre uker. Lista over vitner omfatter 107 navn.
Noe overraskende valgte aktoratet å kalle inn Pistorius' kamerat, bokseren Kevin Lerena til vitneboksen i dag.

Avfyrte skudd Han forklarte om en episode i en restaurant hvor Pistorius spiste sammen med tre venner. En av dem, Darren Fresco, skal ha gitt ham et skytevåpen, hvorpå Pistorius ved et uhell avfyrte et skudd mot gulvet.

Etterpå skal han ha bedt Fresco om å ta på seg skylda.

Forklaringen bidrar til å svekke Pistorius' troverdighet dagen etter at både Johnson og Burger forklarte seg på en måte som sår alvorlig tvil om Pistorius' forklaring av hva som skjedde da han skjøt kjæresten sin for ett år siden.

VANT GULL: Drapstiltalte «Blade Runner» tok gull under Paralympics i London i 2012. Foto: AP Photo / Anja Niedringhaus / NTB Scanpix
VANT GULL: Drapstiltalte «Blade Runner» tok gull under Paralympics i London i 2012. Foto: AP Photo / Anja Niedringhaus / NTB Scanpix Vis mer