Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hvem vinner gruppe B i fotball-VM?

Loddtrekning og gule kort kan avgjøre VM-dramaet: - Se for deg det scenarioet!

Spania og Portugal har prestert helt likt på papiret. Nå kan gruppe B i årets VM avgjøres ved fair play, eller i verste fall ved hjelp av loddtrekning.

FØRSTEPLASS: Hvem vinner duellen om førsteplassen i gruppespillet? Foto: AFP PHOTO / Jonathan NACKSTRAND
FØRSTEPLASS: Hvem vinner duellen om førsteplassen i gruppespillet? Foto: AFP PHOTO / Jonathan NACKSTRAND Vis mer

Spania og Portugal har levert helt like resultater etter to runder i gruppespillet i VM. Både poeng og målforskjell er det samme. I første kamp spilte lagene uavgjort mot hverandre med stillingen 3-3. I runde to vant begge kampene sine 1-0. Spania møter Marokko i siste runde, mens Portugal møter Iran.

- VM i 1994 var sist jeg kan huske noe av det samme skjedde. Fire lag havnet med samme poeng og det var mye styr å få regnet ut hvem som havnet hvor. Norge røk ut. Vi har faktisk blitt ofre for det her tidligere, sier fotballekspert Simen Stamsø Møller til Dagbladet.

Det var eneste gang i VM-historien hvor alle lag i gruppen endte opp med lik poengsum. På toppen av dette hadde også lagene samme målforskjell. Det endte med at antall scoret mål bestemte plasseringen, hvor Norge endte sist med bare ett mål.

Kan planlegge motstander

Dersom Portugal og Spania ender opp med identiske resultater etter innledende kamper, er det fair play som vil bestemme hvem som vinner gruppen. Det handler om færrest kort tildelt hvert lag. Hvis dette viser seg å bli likt også, vil vinneren kåres ved loddtrekning.

Det som er ekstra spesielt, og som kan spille inn på hvem som vil ha første- eller andreplassen, er at gruppe A blir avgjort før gruppe B. Det vil si at Uruguay og Russland allerede er videre, og dersom Russland tar førsteplassen, vil det være en gunstigere motstander enn Uruguay, mener fotballeksperten.

VM-STUDIO: Tidligere Belgia-proff Rune Lange gjester i dag Dagbladets VM-studio. Programleder: Øyvind Godø. Video: Per Ervland Vis mer

- Se for deg det scenarioet: Dersom både Portugal og Spania leder med samme resultat, og Russland tar førsteplassen, så kan det faktisk bli en kamp om å få flest gule kort på tampen av kampen, sier Stamsø Møller.

Vinneren av gruppe B møter gruppetoer i gruppe A i åttedelsfinalen, og motsatt.

Petter Veland er ekspert på spansk fotball hos Viasat. Han forteller:

- Både Spania og Portugal kan prøve å få den motstanderen de vil ha, påpeker Petter Veland til Dagbladet.

- Det er vanskelig å si om det er fordel å få førsteplassen eller ikke. Russland vil være en noe enklere kamp enn Uruguay. Også kvartfinalen er av betydning, om man møter Frankrike eller Argentina, dersom alt går som det skal, legger han til.

- Iran har sjanser

Det er ikke ofte at to lag presterer så likt på papiret. Og når det i tillegg er snakk om to naboland, er det ganske så underlig. Portugal har ett gult kort mer enn Spania, som gjør at spanjolene per dags dato leder gruppen.

Et tredje alternativ kan være at Iran vinner siste kamp mot Portugal. Da kan Iran ta andreplassen og i beste fall vinne gruppespillet, dersom Spania går på en skrell mot Marokko.

Simen Stamsø Møller har ikke avskrevet Iran.

- Iran har bevist at de ikke er en kasteball. Portugal har ikke imponert meg, bortsett fra Cristiano Ronaldo, da. Jeg tror Iran har gode sjanser til å ta andreplass. Den iranske treneren Quieroz har trent Portugal før og dømt ut ifra innsatsen de har lagt ned, tror jeg Portugal får problemer, sier Stamsø Møller til Dagbladet.

Petter Veland tror det skal mye til for at Iran går videre fra gruppespillet.

-Jeg tror målforskjellen mellom Portugal og Spania blir avgjørende. I utgangspunktet har Portugal en mye vanskeligere kamp enn Spania, da Marokko allerede er ute. Motivasjonsfaktoren er sterk hos Iran nå. Laget viste at de var kapable til å holde Spania på tå hev gjennom 94 minutt.

- Iran har en defensiv trygghet, men er det en som klarer å score mot slike lag, så er det fire-målscoreren Cristiano Ronaldo. Sannsynligvis blir det Spania og Portugal som går videre. Det skal ekstremt mye til for at Iran skal klare det, sier Veland til Dagbladet.

Iran - Portugal og Spania - Marokko starter klokka 20 i kveld.

VM-PRAT: Svein-Erik Edvartsen forteller om å være dommer. Programleder: Øyvind Godø / Nicolai Delebekk / Video: Per Ervland Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer