Loeb må kjøre «feiebil»

Seiersmulighetene svinner i Tyrkia.

Rally Tyrkia skjemmes av taktikkeri. Fords fabrikkførere kjørte seg lørdag rett til topps på grunn av en stallordre kvelden før.

Mikko Hirvonen, Jari-Matti Latvala og Gianluigi Galli brukte to fartsprøver lørdag formiddag på tilsynelatende å ta over hele seierskampen i VM-runden. Regjerende verdensmester Sebastien Loeb er den store taperen.

Årsaken er at Ford ga sine førere stallordre dagen før. Fredag kveld fikk Hirvonen, Latvala og Galli beskjed om å bremse ned før målgang på siste fartsprøve. Hensikten var å sende Sebastien Loeb i tet over natten.

Fordelen med det var å påvirke startposisjonene neste dag. I rally-VM er reglene slik at den som leder etter første dag, starter først den neste. Dermed måtte Loeb kjøre først ut lørdag og «ploge» vei i grusen for Ford-førerne.

Med Loebs Citroën som «feiebil» for grus og støv, får bilene bak bedre feste til veiene. Dessuten kan konkurrentene kjøre etter franskmannens sporvalg og tider. Det er en kjempefordel i et grusrally.

Henning lider også

Stallordren var også direkte årsak til at Henning Solberg overnattet på annenplass. Den norske Ford-føreren måtte ut som bil nummer to annen dag. Med teamkompisenes angrep på Loeb, fikk også Henning Solberg svi.

Etter seks fartsprøver lørdag var 35-åringen falt ned til fjerdeplass med et tidstap til teten på 2.09 minutter. Lillebror Petter kjører forsiktig i sin nye Subaru og holder sjetteplassen. Han er kjørt av med to og et halvt minutt.
 

FEIEBIL: Sebastien Loeb var raskest fredag, og ble et offer for Fords taktikk under de første fartsprøvene på lørdag. Også Henning Solberg ble straffet for god kjøring. Foto: EPA/Scanpix
FEIEBIL: Sebastien Loeb var raskest fredag, og ble et offer for Fords taktikk under de første fartsprøvene på lørdag. Også Henning Solberg ble straffet for god kjøring. Foto: EPA/Scanpix Vis mer

Andreas Mikkelsen fikk problemer etter en strålende åpning fredag, men unggutten har kjørt seg opp til 13.-plass.

Rallyet fortsetter med ytterligere en fartsprøve (superspesial) lørdag og avsluttes søndag ettermiddag.

(NTB)

Loeb må kjøre «feiebil»