Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Løfshus: - Tror jeg aldri har vært med på et vanskeligere uttak

Derfor må Petter Northug prestere på NM-sprinten.

IKKE FRIPLASS: Petter Northug måtte reise ned fra høydesamling for å gå NM-sprinten på Røros i morgen. Det er så tøff kamp om plassene på laget til VM-sprinten at alle må overbevise på NM-sprinten for å få gå distansen i Falun i februar.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
IKKE FRIPLASS: Petter Northug måtte reise ned fra høydesamling for å gå NM-sprinten på Røros i morgen. Det er så tøff kamp om plassene på laget til VM-sprinten at alle må overbevise på NM-sprinten for å få gå distansen i Falun i februar. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

RØROS (Dagbladet): Når sju mann skal gjøre opp om fire VM-plasser i NM-sprinten i morgen, er det ikke rom for feil hos noen av dem.

Det har tetnet seg såpass til i kampen om de fire VM-plassene i sprint at landslagsledelsen har beordret Petter Northug til å stille til start på NM-sprinten i morgen.

Men det er altså ikke bare Petter som må prestere i NM for å få sprinte i Falun. Akkurat nå er det sju mann som alle er kvalifiserte, mens landslagssjef Vidar Løfshus og sprinttrener Arild Monsen bare har fire billetter å dele ut.

- Jeg tror egentlig ikke jeg har vært med på et vanskeligere uttak enn i år. Det er nesten tidenes vanskeligste, sier Løfshus til Dagbladet.

Vinn eller forsvinn Eirik Brandsdal, Finn Hågen Krogh, Pål Golberg og Tomas Northug har alle sprintseire i verdenscupen denne sesongen. I tillegg har OL-mester Ola Vigen Hattestad og Petter Northug en andreplass, mens Turvoll Fossli har vært i tre av fire sprintfinaler.

- Jeg har innstilt meg på at jeg må vinne her for å få gå i VM, sier Golberg.

- Dette er nok det viktigste NM-løpet jeg noensinne har gått. Det er jo nesten vinn eller forsvinn for de fleste av oss, sier Krogh.

Kaos i fjor Mange husker uttakskaoset etter NM-sprinten på Lillehammer i fjor. Da var Krogh en av dem som ble forhåndsuttatt til OL-sprinten, men opplevde å bli vraket når det kom til stykket.

Derfor ligger også alle fire plassene i potten når sprinthåpene skal gjøre opp om den nasjonale æren i morgen.

- Nå er det jo sju mann som kjemper om de plassene, og da må de prestere her. Jeg kommer til å være en tilskuer til denne sprinten og så tar jeg ut laget etter den, sier sprinttrener Monsen, og understreker at de har lagt fjorårskaoset bak seg alle sammen.

- Jeg kan jo ikke komme i den situasjonen at jeg gir Finn Hågen en VM-plass som et plaster på såret for det som skjedde i fjor. Det ville jo vært helt håpløst.

Det vet Krogh selv også.

- Det er såpass jevnt om de plassene at det blir vel nesten amerikansk uttak nå. Uten finaleplass er nok løpet kjørt for min del, sier han.

Gullet Petter mangler Det er det ikke nødvendigvis for Petter Northug. I tillegg til andreplassen fra sprinten i Kuusamo, kan Petter skilte med seier på sprinten i den nasjonale åpningen på Beitostølen og en andreplass i Tour de Ski-sprinten i Val Müstair. Mer enn godt nok til å få gå VM-sprinten, mener Northugs trener Stig Rune Kveen, og med den formen Northug har vist i år har han på mange måter frikort på alle de andre VM-distansene.

Likevel avbryter altså Petter VM-oppladningen i høyden for å vise seg fram i morgen. Hvorfor?

- Jeg skjønner at du spør med tanke på at han kunne spart seg til andre øvelser. Men han kan vinne sprinten, derfor vil han gå, skriver Petters personlige trener, Stig Rune Kveen, i en sms til Dagbladet.

At det eneste gullet Petter mangler fra mesterskap er i individuell sprint spiller kanskje også en ikke helt ubetydelig rolle. Petter ligger nok godt an, men må også vise at han er i form i morgen.

- Vi har prata med noen som ligger litt bedre an, men det holder ikke med en halvveis forestilling i helga fra dem heller, sier Løfshus, uten at han vil fortelle hvem det er.

- Jeg kan ikke garantere noe for noen. Vi skal ha med de beste, sier landslagssjefen, vel vitende om at han og Monsen må skuffe minst tre mann.

- Hvis jeg ikke får gå den sprinten, da er det to år til VM i Lahti. Det er såpass brutalt som det, sier Pål Golberg.

HVEM SKAL UT? Sprinttrener Arild Monsen studerer bildene av de sju som er aktuelle til VM-sprinten i langrenn. Han har bare plass til fire av dem.
 Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
HVEM SKAL UT? Sprinttrener Arild Monsen studerer bildene av de sju som er aktuelle til VM-sprinten i langrenn. Han har bare plass til fire av dem. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer