SLUTTER: Etter 13 år i skiforbundet sliter avtroppende landslagssjef Vidar Løfshus med å plukke ut høydepunkter. Samtidig angrer han på enkelte valg rundt juniorene.


Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
SLUTTER: Etter 13 år i skiforbundet sliter avtroppende landslagssjef Vidar Løfshus med å plukke ut høydepunkter. Samtidig angrer han på enkelte valg rundt juniorene. Foto: Erik Johansen / NTB scanpixVis mer

Vidar Løfshus slutter:

Løfshus angrer på talentvalg

- Jeg er ikke en mann med stor angre-konto.

Etter 13 år i skiforbundet sliter avtroppende landslagssjef Vidar Løfshus med å plukke ut høydepunkter. Samtidig angrer han på enkelte valg rundt juniorene.

- Det er jo 13 år fulle av store øyeblikk, så jeg klarer ikke skille det helt ut. Noe vi jobbet veldig hardt med var å knekke Tour de Ski-koden. Det gjorde vi jo etter hvert, med Therese (Johaug) og Martin (Johnsrud Sundby), sier Løfshus til NTB.

Siden han tok over som landslagssjef i 2011, har Norge tatt 12 OL-gull og 23 VM-gull. Likevel mener 49-åringen at høydepunktene ofte har vært i situasjoner der landslaget eller enkeltpersoner har reist seg etter nedturer.

- Det kan være Sotsji, comebacket til Therese, og tider av mesterskap hvor det ikke har gått vår vei så godt. Det er sånne typer hendelse som sitter sterkest. Men det var jo mange oppturer med Petter (Northug) og Marit (Bjørgen), jeg må jo innrømme det.

- Jeg synes jo selvsagt at det å klare å vinne femmila igjen i Vancouver i 2010 var en skikkelig opptur, sier han og sikter til Northugs OL-gull.

Har mista talenter

På spørsmål om han angrer på noe, trekker han fram at håndteringen av enkelte talenter kunne vært annerledes.

- Jeg er ikke en mann med stor angre-konto. Det er jo håndteringer av enkeltutøvere i ulike sammenhenger, om det handler om at vi har mista noen gode talenter som vi burde ha klart å ta vare på, eller at vi har tatt litt feil valg av og til. Det er mer sånne type ting som er vanskelig, og man angrer kanskje litt på valgene.

Han vil ikke bruke navn på talentene.

- Men det ser man jo på resultatlistene. Det er mange som har vært inne på landslag, som jeg spør meg: «De fysiske forutsetningene var jo til stede, så hvorfor klarte vi ikke å håndtere det bedre?»

Løfshus har stått midt oppi det når det har haglet rundt landslagene, med dopingsaker rundt Sundby og Johaug i 2016, og han har snakket fritt i mediene.

- De fleste vil ha meg til å si at jeg angrer på noe jeg har sagt i mediene, men nei, det gjør jeg ikke.

Etterlater en filosofi

Utenom gullmedaljer og store øyeblikk, trekker han fram samarbeidet med Olympiatoppen som noe av det viktigste arbeidet under hans tid.

- To ting som står klart for meg, er først og fremst treningsfilosofiboka som kom i 2011. Det var litt sånn «shaky» noen år der, med litt forskjellige varianter av trening. Og så er det det som handler om smøretrailere og smørere. Det å ta vare på smørerne og HMS rundt dem, å ta vare på helsa deres og utøvernes, sier han.

Da det onsdag ble klart at Løfshus gir seg etter sesongen, føyer han seg inn i rekken av store navn som forlater langrennssirkuset i løpet av et drøyt år. Etter fjorårssesongen ga Marit Bjørgen seg, og noen måneder senere sluttet langrennstrener Tor Arne Hetland. I desember sa Petter Northug takk for seg.

- Det er bare sånn det er. Det kan hende det forsterker litt og, man har jo hatt relasjoner til en del utøvere og en del folk. Jeg tror det er greit å få inn litt nye tanker i skiforbundet, men jeg håper at jeg etterlater en fjellstø treningsfilosofi, sier han.