FÅR IKKE ASTMAMEDISIN: Friske, norske utøvere har aldri fått astmamedisin. Det sier landslagssjef for langrennsløperne, Vidar Løfshus. Video: NTB Scanpix Vis mer

Løfshus avslører: - Flere norske langrennsløpere har blitt overrasket over bruken av forstøver

Landslagssjef Vidar Løfshus slår tilbake mot kritikken og lurer på hva TV 2 mener med friske utøvere.

ULLEVAAL (Dagbladet): I går skrev TV 2 at friske løpere ble tilbudt astmamedisin før de skulle konkurrere for Norge sist vinter.

«Vi ble mildt sagt overrasket. Hvorfor skulle vi – som er friske – bruke dette forstøverapparatet», sa ikke navngitte løpere til TV-kanalen.

- Jeg er usikker på hva TV 2 sikter til når de snakker om friske utøvere, for det er gradsforskjeller. Jeg håper denne utøveren tar en telefon til meg og forklarer situasjonen. Da regner jeg med at vi blir ganske fort enig om hva som har skjedd i det enkelte tilfellet, sa Løfshus på dagens pressekonferanse.

- Hva er en frisk utøver? Er man frisk hvis man ikke er definert som astmatiker, men bare har litt slim i luftveiene? Hver gang vi foreskriver medisiner til utøvere, er det gjort på bakgrunn av en utredning fra en av våre leger.

Antidoping Norge sendte tidligere i dag ut en pressemelding om at de tar avstand fra Løfshus' uttalelser om at metodene deres ble godt mottatt i Antidoping Norge. Til Løfshus sier Dagbladet følgende om kritikken:

- Det var en pressemelding som var litt misvisende. Jeg tok kontakt med dem og har ytret min mening. Vi har en veldig bra dialog med Antidoping Norge. I framtiden får vi ha en bedre match når vi sender ut pressemeldinger.

- Norske løpere har blitt overrasket

Han presiserer:

- Hvis man ikke har symptomer på astma, luftveisinfeksjon eller sterke slimdannelser, får man ikke tilbud om astmamedisin. Hvis utøveren har disse plagene, er det opp til hver enkelt lege å gi adekvate medisiner. For folk som står helt utenfor og ikke har problemer med luftveiene, kan jeg forstå at noen reagerer, sier Løfshus til Dagbladet.

SVARER PÅ KRITIKKEN: Langrennssjef Vidar Løfshus er klar på at Norges Skiforbund ønsker å være åpen om hva de gjør og tenker. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
SVARER PÅ KRITIKKEN: Langrennssjef Vidar Løfshus er klar på at Norges Skiforbund ønsker å være åpen om hva de gjør og tenker. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Er det noen norske utøvere som har reagert på bruken av forstøver?

- Vi har ikke fått noen indikasjoner på at folk har reagert på dette. Men det har vært norske langrennsløpere som har blitt overrasket over bruken av forstøver med saltvannsoppløsning første gang de har gått verdenscup. Men når vi har forklart hvorfor, har de forstått det.

TV 2s anonyme langrennskilder har satt Norges Skiforbund i et dårlig lys.

- Jeg har en ganske klar mening om anonyme kilder, men den trenger jeg ikke å formidle til Dagbladet. Norsk langrenn sammen med Olympiatoppen ligger langt fremme i behandlingen av luftveier. På trenerseminaret vi holdt nylig, fortalte flere trenere at de anvendte samme metoder.

- Det er viktig å presisere at det ikke handler om bare astmamedisin, men om medisinering om få normalt nivå på luftveiene. Det er nok den største misforståelsen i saken.

- Flere astmatikere føler de blir dratt ned

Løfshus påpeker:

- Vi har full åpenhet om dette. Vi har ingen skjult agenda. Langrenn er en veldig spesiell idrett. Langrenn er i en spesiell situasjon siden vi konkurrerer ned mot tjue minus og det er stor påvirkning på luftveiene. Derfor ligger vi nok veldig langt framme i behandling av luftveiene, men igjen vi behandler aldri medisinsk uten at det er utredet av en lege.

- Jeg forstår at noen utøverne synes det har vært en belastning. Det er flere som er astmatikere som føler de blir dratt ned i gjørma. Det er også løpere som Astrid Jacobsen som kan mye gjennom legestudiet som sier at det like godt kunne ha skjedd henne som Martin.

Sammenligner astmamedisin med operasjon

Langrennssjefen trekker paralleller til da sprinteren Sondre Turvoll Fossli ble operert for prolaps i ryggen av nevrokirurg for en måned siden.

I HARDT VÆR: Langrennssjef Vidar Løfshus møtte torsdag pressen i forbindelse med bruken av astmamedisin i norsk langrenn. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
I HARDT VÆR: Langrennssjef Vidar Løfshus møtte torsdag pressen i forbindelse med bruken av astmamedisin i norsk langrenn. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Når vi gir astmatikere astmamedisin, er det ikke for å gi dem ekstra sekunder, men for at de skal prestere på et normalt nivå. I den etiske debatten om idrettsmedisin, kan vi diskutere om det var riktig å operere Sondre Turvoll Fossli for fire uker siden da han hadde prolaps? Vi ønsker at også utøvere med en diagnose skal få konkurrere.

- Skal vi si «okei, du har fått en skavank, nå er idrettslivet over»? Hvis noen er i ferd med å få en skade, gjør vi grep for å forebygge skaden. Det samme gjelder med astma. Langrenn er en veldig eksponert idrett for luftveier. Hvis du gjentatte ganger får bronkitt, kan det bli kronisk. Det er det vi vil forebygge og unngå. Men igjen, ingen får medisin uten at det er medisinsk utredet.

Sakens kjerne handler ifølge Løfshus om gradsforskjellene mellom frisk og syk.

- Det kan være en utøver med fortetning i luftveien som får noe slimløsende, og det kan være medisiner som har substanser som også virker på en astmatiker som vi behandler med i den grad det er nødvendig. Men en frisk person uten problemer får ikke astmamedisin, gjentar han.

Sundbys dom var et resultat av at medisinen ble administrert på feil måte med bruk av forstøver.

- Forstøver brukes i de fleste tilfeller i saltvannsoppløsning. Vi kjøper store mengder saltvannsoppløsning fordi det er slimløsende og er med på rense luftveiene. Forstøverapparat er en kjent behandlingsmetode i så måte, forklarer Løfshus.