<strong>DRØMMEN:</strong> Tre VM-gull til Therese Johaug og fem metterskapsmedaljer for Ingvild Flugstad Østberg er til og med mer enn hva bestevenninnene drømte om før mesterskapet. Men ikke alt har vært like enkelt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DRØMMEN: Tre VM-gull til Therese Johaug og fem metterskapsmedaljer for Ingvild Flugstad Østberg er til og med mer enn hva bestevenninnene drømte om før mesterskapet. Men ikke alt har vært like enkelt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Løfshus og Rønning angriper Johaug-spørsmål: - Trist

Eldar Rønning og Vidar Løfshus synes synd på Therese Johaug - tross tre VM-gull i Seefeld. Johaug selv er imidlertid ikke helt enig i Løfshus' kraftige angrep mot mediene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SEEFELD (Dagbladet): VM i Seefeld i Therese Johaugs mesterskapscomeback ble til slutt et eventyr for 30-åringen fra Dalsbygda, som nå reiser hjem fra Østerrike og tilbake til Norge med tre VM-gull og totalt fire medaljer rundt halsen.

Det er fire år siden Johaug sist deltok i mesterskap. VM i Seefeld har hun drømt om helt siden hun fikk marerittbeskjeden om at OL i Pyeongchang ville gå uten henne.

- Det har vært to fantastiske uker som har gått utrolig fort. Det er veldig rart å tenke på at det er over. Det er noe jeg har sett fram til så lenge. Nå står vi her i dag, og alt er over og historie. Nå må jeg begynne å se framover, sier Johaug til Dagbladet.

- Hva er det første du gjør når du kommer hjem, Therese?

- Jeg skal lage meg en god kopp kaffe og legge meg i sofaen, sier VM-dronningen og ler karakteristisk.

- Hatt det mye tøffere

Johaug går videre bort til mamma Gro og får en hjertelig og varm klem. Øynene stråler opp. Øyeblikket betyr enormt mye for hele familien.

<strong>OPPTUR:</strong> Rent sportslig har VM i Seefeld vært en drøm for Therese Johaug, Ingvild Flugstad Østberg og Frida Karlsson. Men utenfor sporet har det periodevis vært tøffere. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
OPPTUR: Rent sportslig har VM i Seefeld vært en drøm for Therese Johaug, Ingvild Flugstad Østberg og Frida Karlsson. Men utenfor sporet har det periodevis vært tøffere. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Therese har hatt det mye tøffere enn det hun selv har uttrykt, forteller mamma Johaug.

Fokuset som har vært på Therese Johaug i VM i Seefeld har fått Vidar Løfshus, sportssjef i Norges Skiforbund, og tidligere landslagsløper Eldar Rønning til å reagere og synes synd på VM-dronninga.

For mesterskapet startet med motvind for verdens beste langrennsløper.

Den svenske fysiske treneren og friidrettsekspert i Radiosporten, Miro Zalar, stjal overskriftene før Johaugs første VM-renn med det kontroversielle ønsket om livstidsutestengelse for regelbruddet som gjorde at Johaug mistet to mesterskap - en straff som for ørig USADA-sjef Travis Tygart mener er altfor hard.

EPO-dømte Johannes Dürr fulgte opp med å sammenlikne sin sak, hvor han selv har innrømmet bevisst dopingmisbruk, med Johaugs sak - noe den norske langrennsprofilen fikk spørsmål om på sin andre pressekonferanse.

I dag slang Tyskland landslagsterner Peter Schlickenreider seg på ved å mistenkeliggjøre Johaug på direktesendt tysk TV.

Fokuset og spørsmålene som Johaug har måttet svare på, får langrennssjef Vidar Løfshus til å reagere sterkt.

Løfshus reagerer sterkt

Overfor Dagbladet tar en skuffet Løfshus et kraftig oppgjør med fokuset og spørsmålene fra journalister som ifølge Løfshus forsøker å plage Therese Johaug og stemple henne.

Se kraftsalven i videointervjuet her:

NOK ER NOK: Vidar Løfshus er lei av behandlingen Therese Johaug må tåle. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås / Dagbladet. Vis mer

Johaug har på sin side gjennom hele mesterskapet svart voksen, modent og svært rolig på spørsmålene som kunne fått mange til å tenne på alle plugger.

Johaugs svar på Løfshus-angrepet

Når Dagbladet forteller hva Løfshus har sagt, svarer VM-dronninga:

- Først vil jeg si at jeg egentlig er veldig takknemlig, fordi jeg har vært gjennom det jeg har vært gjennom. Jeg vet at den saken vil følge meg resten av livet. Jeg må svare på det, men det går fint. Jeg vet selv hva jeg står for og hva jeg har gjort. Så får folk og journalister bare spør. Jeg skal svare, jeg, sier Therese Johaug til Dagbladet.

- Synes du det er på tide at vi går videre?

- Jeg har tatt straffen min, og jeg har kommet tilbake. Jeg får ikke gjort noe annet enn det. Folk får spørre om hva de vil, så skal de få svar, lover Johaug.

Rønning: - Jeg synes veldig synd på Therese

Eldar Rønning, som har sju mesterskapsmedaljer på merittlista, støtter Løfshus' budskap.

- Jeg synes veldig synd på Therese. Hun fikk en knallhard straff for en liten forseelse. Den må hun bare ta og stå i det, sier Eldar Rønning, denne gang på plass i VM som supporter, til Dagbladet.

Afterski #9: Det ble "bare" sølv for de norske stafettjentene i ski-VM torsdag. Dette og mye mer i den niende utgaven av Afterski. Reporter/Video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

- Når det er sagt, håper jeg folk blir ferdig med det og kan fokusere på skiløperen og ikke den dopingsaken. Det er trist at det skal være fokuset.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen forteller til Dagbladet at hun og lagvenninnene ikke har fått med seg så mye av det Johaug har måtte svare på.

- Jeg kjenner ikke til hvilke spørsmål Therese har fått, men i dag feirer vi at hun har vunnet tre gull, fire medaljer og er verdens beste langrennsløper. Så får andre konsentrere seg om det andre, sier Uhrenholdt Jacobsen til Dagbladet.

- De skal plage Therese og stemple henne

Løfshus er oppgitt over det han oppfatter som spørsmål som stilles bare for å plage Johaug.

- Jeg synes vi har vært så åpne om saken at journalistene burde ha bedre forutsetninger når de kommer hit og stiller disse spørsmålene, når de vet hva som er fakta, sier Løfshus til Dagbladet.

- I den grad de har spørsmål, burde de heller stille oss som har vært veldig langt nede i materien. Det virker nesten som at de skal plage Therese og stemple henne.

Løfshus er imponert over Johaug, men også veldig lei.

- Therese håndterer saken bra, men hun er nok like lei hun som det jeg og andre i støtteapparatet er. Therese er lei. Det er ikke tilfeldig at hun er en så god skiløper, for hun klarer å konsentrere seg om arbeidsoppgave i løypa og stenge ut alt annet, som blir vås, sier Løfshus til Dagbladet

- Det er alltid noen som skal grave i saken hennes og spinne videre på det, for å gi Therese et stempel. Klart, det er en dopingsak og hun ble dopingdømt, men jammen har hun tatt straffen og stått oppreist. Jeg synes det er skuffende av folk at de ikke informerer seg selv og lar være å stille de spørsmålene, i lys av det som har skjedd i Seefeld og det som har skjedd i Russland - som er veldig alvorlige saker.

Torsdag

21. februar

Kl 12.00 Prolog sprint: Sprint fristil kvinner og herrer
Kl 14.00 Finaler: Sprint fristil kvinner og herrer

Fredag

22. februar

Kl 10.30 Hopp storbakke: Kombinert (HS120 i Innsbruck)
Kl 16.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Lørdag

23. februar

Kl 11.00 15 kilometer skibytte: Kvinner
Kl 12.30 30 kilometer skibytte: Herrer
Kl 14.30 Hopp Storbakke: Herrer

Søndag

24. februar

Kl 09.15 Semifinaler lagsprint: Langrenn kvinner og herrer
Kl 10.30 Hopp lagsprint: Kombinert
Kl 11.30 Finaler lagsprint: Sprint fristil langrenn kvinner og herrer
Kl 13.30 Lagsprint kombinert 2 x 7,5 kilometer langrenn
Kl 14.45 Lagkonkurranse hopp: I Innsbruck

Tirsdag

26. februar

Kl 15.00 10 kilometer klassisk: Kvinner
Kl 16.15 Lagkonkurranse hopp: Kvinner

Onsdag

27. februar

Kl 14.00 15 kilometer klassisk: Herrer
Kl 16.15 Hopp: Kvinner

Torsdag

28. februar

Kl 11.00 Hopp normalbakke: Kombinert
Kl 13.00 Stafett langrenn: Kvinner, 4x5 kilometer
Kl 15.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Fredag

1. mars

Kl 13.15 Stafett langrenn Herrer, 4x10 kilometer
Kl 16.00 Hopp Herrer, normalbakke

Lørdag

2. mars

Kl 11.00 Lagkonkurranse kombinert: Hopp normalbakke
Kl 12.15 30 kilometer: Kvinner, fristil
Kl 14.45 Lagkonkurranse kombinert: Langrenn, 4x5 kilometer
Kl 16.00 Mixed lagkonkurranse hopp: normalbakke

Søndag

3. mars

Kl 13.00 50 kilometer: Herrer, fristil

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer