<strong>REAGERER:</strong> Peter Schlickenrieder sår tvil rundt Therese Johaugs dominans. Det får Vidar Løfshus til å frese. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
REAGERER: Peter Schlickenrieder sår tvil rundt Therese Johaugs dominans. Det får Vidar Løfshus til å frese. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Løfshus raser mot tysk kollegas mistenkeliggjøring av Johaug

Tysklands landslagssjef Peter Schlickenrieder, som har samarbeidet og fått hjelp av norsk langrenn, sår tvil om Therese Johaug og hennes dominans. Det får Vidar Løfshus til å reagere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

.SEEFELD (Dagbladet): Tysklands landslagssjef i langrenn, Peter Schlickenrieder, kaller Therese Johaugs seiersmargin på tremila «underlig» og mistenkeliggjør den nykronede VM-dronningen fra Dalsbygda.

Seiersdifferansen ned til lagvenninne Ingvild Flugstad Østberg ble til slutt på 38 sekunder, etter at hun for det meste lå mellom 40 og 50 sekunder foran de nærmeste konkurrentene den siste halvannen mila av 30-kilometeren.

Det var på direktesendingen til tyske ZDF etter målgang at Schlickenrieder kom med utspillet

<strong>KOMISK:</strong> Det var i intervju med ZDF at Schlickenrieder kalte situasjonen komisk. Foto: Skjermdump ZDF
KOMISK: Det var i intervju med ZDF at Schlickenrieder kalte situasjonen komisk. Foto: Skjermdump ZDF Vis mer

- Jeg finner det litt underlig, det må jeg helt ærlig si. Jeg hadde løyet om jeg sa at dette var helt normalt. Hun er virkelig milevis foran resten, og det finnes denne forhistorien. Det er rart, sier Schlickenrieder til ZDF.

Den tyske landslagssjefen har ikke besvart Dagbladets henvendelser lørdag ettermiddag og kveld.

Men Schlickenreiders sjef og norgesvenn Andreas Schlütter, sportssjef i tysk langrenn, sier til Dagbladet at han er overrasket over utspillet og tror det er snakk om en misforståelse.

TV-intervjuet sier imidlertid noe helt annet.

Løfshus slår tilbake

Når Dagbladet viderebringer Schlickenrieders uttalelser til Vidar Løfshus, reagerer sportssjefen i Norges Skiforbund sterkt:

- Det er rett og slett drøye påstander. Jeg tviler sterkt på at han har satt seg inn i dommen til Therese og hvilken fysisk kapasitet hun har. Men ingenting forundrer meg når misunnelsen tar overhånd, sier Løfshus til Dagbladet.

I pressesonen etter TV-intervjuet ble den tyske landslagssjefen bedt om å utbrodere utsagnet sitt. Da gjentok Schlickenrieder at han synes situasjonen var merkelig.

- For meg personlig er det forunderlig. Så det jeg sier, er at vi må fortsette å jobbe konsekvent og sammen med de som leder denne anti-dopingkampen. Det er viktig for denne sporten at den er ren, sier Schlickenrieder til blant andre ARD.

Samarbeider med Norge

Når Dagbladet konfronterer Tysklands sportssjef og norgesvenn Andreas Schlütter med uttalelsene, blir han overrasket og sier at han tror det er en misforståelse, men uttalelsene i TV-intervjuet er ikke til å ta feil av.

At det er Schlickenrieder som kommer med disse uttalelsene, er svært oppsiktsvekkende, ettersom han og sportssjef Schlütter har hatt et tett samarbeid med den norske langrennsledelsen og forsøkt å lære av den norske modellen.

Før VM i Seefeld hyllet den tyske landslagssjefen den norske langrennsmodellen overfor Dagbladet.

- I norsk langrenn får man fram talenter og utøvere som blir sine egne trenere. Det er mer kreativitet og fokus på trivsel. For meg er det viktig. I Norge er det mer lystbetont og en livsstil for langrennsløperne. Jeg mener det er riktig å tenke sånn, sa Schlickenrieder til Dagbladet.

- Man skal gjøre noe fordi man elsker det, ikke fordi man vil vinne. Jeg tenker mer som Norge på den planen. Idrett er livet mitt, fordi jeg elsker det.

Johaug: - Vet at saken vil forfølge meg

Therese Johaug sa til Dagbladet etter VM-gullet på tremila at hun forstår at det stilles spørsmål og at hun er forberedt på at saken vil forfølge henne ut livet.

- Først vil jeg si at jeg egentlig er veldig takknemlig, fordi jeg har vært gjennom det jeg har vært gjennom. Jeg vet at den saken vil følge meg resten av livet. Jeg må svare på det, men det går fint. Jeg vet selv hva jeg står for og hva jeg har gjort. Så får folk og journalister bare spør. Jeg skal svare, jeg, sier Therese Johaug til Dagbladet.

- Synes du det er på tide at vi går videre?

- Jeg har tatt straffen min, og jeg har kommet tilbake. Jeg får ikke gjort noe annet enn det. Folk får spørre om hva de vil, så skal de få svar, lover Johaug.

Irritert

Schlickenrieders mistenkeliggjøring av Johaug skjer dagen etter at Vidar Løfshus gikk hardt ut mot journalister som han mener har misforstått Therese Johaugs dopingsak.

Løfshus er oppgitt over det han oppfatter som spørsmål som stilles bare for å plage Johaug.

- Jeg synes vi har vært så åpne om saken at journalistene burde ha bedre forutsetninger når de kommer hit og stiller disse spørsmålene, når de vet hva som er fakta, sier Løfshus til Dagbladet.

- I den grad de har spørsmål, burde de heller stille oss som har vært veldig langt nede i materien. Det virker nesten som at de skal plage Therese og stemple henne.

Hør og se Løfshus angrep mot Johaug-fokuset:

NOK ER NOK: Vidar Løfshus er lei av behandlingen Therese Johaug må tåle. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

Tidligere denne uka har den norske landslagssjefen også fortalt Dagbladet at han vet det er mistanker om doping og norske langrennsløpere blant utenlandske konkurrenter.

- Det er jo, tror jeg, i bunn og grunn basert på mistillit. De tror ikke at det går an å bli best i verden uten å jukse, uten å bruke medisiner som hever prestasjonen, sier Løfshus.

Vi vet at de østlige landene særlig, mistenker oss for at vi jukser, at vi bruker medisiner for å nå det nivået vi gjør, sier Løfshus.

Afterski #11: Therese Johaug kunne juble for gull, men ikke alt gikk etter planen etter rennet. Dette og mye mer i Afterski. Programleder/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås / Dagbladet. Vis mer

Utestengt i 18 måneder

Johaug er inne i sin første sesong etter at hun kom tilbake fra en 18 måneder lang utestengelse etter at hun ble tatt med clostebol i blodet, etter bruk av leppekremen Trofodermin under et høydeopphold i Val Senales høsten 2016.

Johaug har vært overlegen i comebacket og har ikke tapt et individuelt distanserenn i comeback-sesongen. Dagens seiersmargin var heller ikke den største så langt i VM.

På 15 kilometer med skibytte ble seiersdifferansen ned til Østberg på hele 57,6 sekunder.

Johaug brukte blant annet tiden hun var utestengt til å dra flere turer til Seefeld for å teste løypene. Mens konkurrentene var i Pyeongchang og gikk OL lå Johaug i den østerrikske alpebyen og gikk testrenn for å være best mulig forberedt.

Det har virkelig gitt resultater, med tre gull og ett sølv med i bagasjen hjem fra mesterskapet.

Torsdag

21. februar

Kl 12.00 Prolog sprint: Sprint fristil kvinner og herrer
Kl 14.00 Finaler: Sprint fristil kvinner og herrer

Fredag

22. februar

Kl 10.30 Hopp storbakke: Kombinert (HS120 i Innsbruck)
Kl 16.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Lørdag

23. februar

Kl 11.00 15 kilometer skibytte: Kvinner
Kl 12.30 30 kilometer skibytte: Herrer
Kl 14.30 Hopp Storbakke: Herrer

Søndag

24. februar

Kl 09.15 Semifinaler lagsprint: Langrenn kvinner og herrer
Kl 10.30 Hopp lagsprint: Kombinert
Kl 11.30 Finaler lagsprint: Sprint fristil langrenn kvinner og herrer
Kl 13.30 Lagsprint kombinert 2 x 7,5 kilometer langrenn
Kl 14.45 Lagkonkurranse hopp: I Innsbruck

Tirsdag

26. februar

Kl 15.00 10 kilometer klassisk: Kvinner
Kl 16.15 Lagkonkurranse hopp: Kvinner

Onsdag

27. februar

Kl 14.00 15 kilometer klassisk: Herrer
Kl 16.15 Hopp: Kvinner

Torsdag

28. februar

Kl 11.00 Hopp normalbakke: Kombinert
Kl 13.00 Stafett langrenn: Kvinner, 4x5 kilometer
Kl 15.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Fredag

1. mars

Kl 13.15 Stafett langrenn Herrer, 4x10 kilometer
Kl 16.00 Hopp Herrer, normalbakke

Lørdag

2. mars

Kl 11.00 Lagkonkurranse kombinert: Hopp normalbakke
Kl 12.15 30 kilometer: Kvinner, fristil
Kl 14.45 Lagkonkurranse kombinert: Langrenn, 4x5 kilometer
Kl 16.00 Mixed lagkonkurranse hopp: normalbakke

Søndag

3. mars

Kl 13.00 50 kilometer: Herrer, fristil

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer