LANGE DAGER: Langrennssjef Vidar Løfshus innrømmer at han ikke har hatt en eneste fridag siden Martin Johnsrud Sundby-dommen ble kjent  11. juli. - Men jeg må innrømme at jeg liker å "gå i krigen", sier Løfshus, som nå er i Livigni i Italia,  til Dagbladet.  
LANGE DAGER: Langrennssjef Vidar Løfshus innrømmer at han ikke har hatt en eneste fridag siden Martin Johnsrud Sundby-dommen ble kjent  11. juli. - Men jeg må innrømme at jeg liker å "gå i krigen", sier Løfshus, som nå er i Livigni i Italia,  til Dagbladet.  Vis mer

Løfshus utelukker ikke at granskerne gjør funn

- Men tro meg på en ting: Jeg er veldig glad for at rutinene våre skal under lupen, sier langrennssjef Vidar Løfshus. 

LIVIGNO (Dagbladet): - Du vet, jeg er vel ikke så redd for å gå i krigen. Skal jeg være ærlig, så liker jeg det, humrer Vidar Løfshus og kikker opp fra pasta-tallerkenen sin.

Vi sitter på Hotel Bivio i Livigno, det norske landslagets faste base når de er på høydesamling i den italienske fjell-landsbyen.

- Å stå i krigen er i alle fall hundre ganger bedre enn å sitte pal på et kontor dag etter dag uten at det skjer en dritt, sier Løfshus - og pirker nitidig men bestemt - bort all løken i maten.

Like bestemt er han når han snakker om de siste ukenes store idretts-snakkis i Norge. Langrenns-landslagets påståtte astma-medisinering av løpere som ikke har astma-diagnose.

- Det har vi aldri gjort, sier Løfshus - for kanskje 104. gang.

Forberedt på funn

Likevel er skaden skjedd. Ute blant folk flest er det skapt et inntrykk av at det er akkurat det de har gjort, gitt friske folk medisin, og attpåtil prøvd å holde det skjult.

- Hadde vi gjort noe sånt, hadde vi fått sparken for lenge siden, sier Løfshus.

- Men jeg innser jo at vi ikke var dyktige nok til å kommunisere dette, skaden har skjedd og vi har fått en kraftig omdømme-smell på denne saken. Det er ingen tvil om det.

- Jeg er glad det blir en ekstern gransking. Det har vi godt av alle sammen nå, få dette skikkelig belyst av kompetente fagfolk.

- Du regner med å bli frikjent?

- Dette dreier seg ikke om å bli frikjent, men å få klarhet i fakta. Det er det viktigste for norsk langrenn. Men jeg ser ikke bort fra at en granskingsgruppe kan gjøre funn.

- Hva slags funn?

- Finner de noe, så dreier det seg om de etiske vurderingene. Med hånda på hjertet kan jeg si at vi ikke har gjort noe som bryter med de retningslinjene vi styrer etter.

- Hvilke er de?

- Det er de idretts-medisinske retningslinjene til Olympiatoppen, og antidoping-reglementet gjennom Antidoping Norge, WADA og FIS.

- Er det slik i langrenn at alt som ikke er forbudt, er lov?

- Det er det sikkert delte meninger om. Vi er opptatte av å følge opp utøverne så godt som mulig innenfor det regelverket vi har i idretten.

- Det skal derfor bli godt å få denne saken, og praksisen rundt den etiske biten, vurdert av ei ekspertgruppe.

- Det blir noe annet enn den tendensiøse, tabloide og kunnskapsløse debatten om astmamedisin som har rast de siste dagene, sier Løfshus.

Frustrert og lei seg

Pastaen er ferdigspist. Løfshus unner seg en tiramisu og en kaffe til dessert. Vi småprater litt om kollega Esten O Sæthers kommentar, der han skriver at flere i Skiforbundet er oppriktig lei seg over det som skjer om dagen.

- Det vet jeg jo. Vi snakker mye sammen, tar vare på hverandre. Folk er skikkelige lei seg.

- Sjøl føler jeg meg pissa på og tråkka på. Jeg er jo øverste leder og ansvarlig for dette her.

- Eh, hvorfor de følelsene?

- Vi føler vi ikke har gjort noe galt. At vi har fulgt Olympiatoppens praksis. Det er folk her som legger ned utrolig mye for å ta vare på utøvernes helse. Og legg merke til det jeg sier: Ta vare på utøvernes helse.

- Hos oss er helse viktigere enn prestasjon. Vi behandler ikke for å bedre prestasjon men for å ta vare på utøveren. Flere av helsepersonellet vårt føler de har fått noe annet slengt i trynet de siste dagene, sier Løfshus.

Får brev fra foreldre

- Nå føler jeg at dette går utover ikke bare landslaget, men også hele langrenns-Norge, kretser og klubber, hele hurven. Det synes jeg er veldig leit.

-Og ekstra leit blir det da foreldre skriver personlige brev til meg og lurer på om barna deres må slutte med langrenn fordi han eller hun har astma.

- Det er jo akkurat de barna vi så gjerne skulle hatt ut i aktivitet. Det er jo det beste de kan gjøre, sier en engasjert langrennssjef.

- Hadde vi blitt tatt for et klart regelbrudd hadde det vært noe helt annet. Da hadde jeg selvsagt tatt ansvar. Og det kommer jeg selvsagt til å gjøre nå og, om granskerne finner noe de ikke liker.

- Du kaller det gransking? Det skal visst hete «undersøkelser»?

- Det er gransking det er, for helvete. Da kan vi vel si det.

- Hva håper du på, blank frifinnelse?

- Nei, jeg håper at om det er avvik fra noe vi skulle ha rettet oss etter, så håper jeg de finner det. Da skal vi være de første til å korrigere adferd. Men jeg frykter ingen graverende funn.

Er på hele tida

- Er du sliten?

- Nei, det går bra. Jeg har ikke fått gjort jobben min riktignok. Og jeg har et indre stress, det skal jeg innrømme, Jeg har vært konstant påskrudd siden 11. juli, da vi fikk Martin-dommen og jobbet hver dag siden da. Hver dag.

- Men som jeg sa, jeg liker å stå litt i krigen, hehe.

- Hvordan påvirker det privatlivet?

- Familielivet blir litt annerledes. Jeg er litt mindre hjemme og mindre tilstede når jeg er hjemme. Der jeg før hadde god tid til levering i barnehagen, blir det nå mye stress med telefoner og meldinger.

- Men heldigvis har jeg en samboer som forstår at dette er noe jeg må ta meg av, og at det nok vil roe seg en dag.

- Når du ser hvor mye oppmerksomhet dette får, du har ikke tenkt på å gi deg?

- Jeg har vel noen ganger vurdert om det er verdt det, men det er ikke noe å snakke om nå.

- Det hadde vært morsomt å telle opp hvor mange oppslag denne saken har generert når den en gang er over.

- Har det vært uredelig?

- Jeg skal ikke si så mye om det. Jeg bare registrerer at det opereres med anonyme kilder, og et generelt skuffende lavt kunnskapsnivå. Jeg hadde forventet mer av media. I alle fall at de satte seg inn i en såpass komplisert sak før de felte en dom.

Hoggestabbe

Vidar Løfshus ser ikke ut til å ha tatt så stor skade av noen uker som offentlig hoggestabbe.

Ikke minst har finnene vært hissige på å fordømme de norske «metodene».

- Ja, roper du i de finske skoger, får du jaggu meg svar, sier Løfshus.

- Jeg ringte Sami Jauhojärvi og Aina-Kaisa Saarinen for å forklare hva dette var siden jeg så de var litt hissige på grøten. Det viste seg at de brukte astmamedisin i Finland også.

- Og de som tror dette er et særnorsk fenomen, vel, de bør nok tro om igjen, sier Vidar Løfshus til Dagbladet.

- Hva mener du?

- Vi ser jo hva som foregår. At bruk av forstøver er utbredt vet vi veldig godt. Vi vet også at utøvere har gjort som Martin Johnsrud Sundby og i god tro brukt astmamedisin med forstøver.

- Jeg tror ikke de gjør det nå, for å si det sånn.

- Og jeg tror veldig mange langt utenfor Norges grenser er spent på hva denne gransikingsgruppa kommer fram til , sier Løfshus.

- Når håper du dommen er klar?

- Nei, hadde det ikke vært fint å fått den før Beitostølen da?

- Det er en alvorlig sak. Nettopp derfor håper jeg den blir grundig behandlet av kompetente personer. Men det hadde vært fint å fått dette klarert før sesongen begynner for alvor.

- Hva tror du om den forresten, VM-sesongen?

- Den blir skikkelig bra! Jeg frykter ikke for resultatene. Men jeg er spent på VM i Lahti, og det finske publikummet etter dette.

- Det kan bli interessant, sier Vidar Løfshus.

FØLER SEG TRÅKKA PÅ: - Sjøl føler jeg meg pissa på og tråkka på. Jeg er jo øverste leder og ansvarlig for dette her, sier Vidar Løfshus om mediestormen rundt det norske skilandslaget.
FØLER SEG TRÅKKA PÅ: - Sjøl føler jeg meg pissa på og tråkka på. Jeg er jo øverste leder og ansvarlig for dette her, sier Vidar Løfshus om mediestormen rundt det norske skilandslaget. Vis mer