Casper Ruuds vei mot tennistoppen

Løft etter Nadal-hjelp: - Har veldig troa på Casper

Casper Ruud nærmer seg farens rankingrekord. Samtidig håver han inn millioner etter et fantastisk 2019.

TENNISSTJERNE: Den norske tennisproffen Casper Ruud tar et nytt byks på verdensrankingen.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
TENNISSTJERNE: Den norske tennisproffen Casper Ruud tar et nytt byks på verdensrankingen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

Spoler man ett år tilbake i tid finner man Casper Ruud helt nede på 154. plass på verdensrankingen i tennis. Noen uker tidligere var han ikke engang blant de 200 beste.

Noe har skjedd, og mandag klatret 20-åringen rekordhøyt på verdensrankingen opp til en svært imponerende 63. plass. Bykset på 13 plasser fra forrige ukes 76.-plass er det største blant spillerne som er inne på topp 100-listen.

Casper Ruud opplever sin sterkeste sesong på tennisbanen, og det seineste oppsvinget kommer etter en suksessfull uke i Roma hvor Nick Kyrgios ble slått på høydramatisk vis, og hvor nordmannen utfordret verdensnieren Juan Martin del Potro på imponerende vis over to sett.

- Han har jobbet systematisk over lang tid. Det løsnet for ham i Sør-Amerika, hvor han spilte mange bra kamper mot gode spillere. Nå kan han puste litt mer ut, sier pappa Christian Ruud om sønnens prestasjoner.

- Nadal har hjulpet veldig

Deler av oppturen kan også forklares med det unike samarbeidet Ruud har med Rafael Nadal. Den norske tenniseneren signerte for spanjolens akademi i august 2018, og siden har det egentlig bare gått én vei på rankingen.

Ruud viste nylig fram en video på Facebook der han trener sammen med Nadal på en grusbane i Roma. Det er langt fra en enkelthendelse, og oslogutten nyter godt av tennislegendens innspill.

- Han har fått flere råd fra Nadal, både taktisk og teknisk. Det har hjulpet veldig. Folkene bak Nadal har også veldig troa på Casper. Han har gjort små framskritt, og blant annet fått bedre backhand og forehand, forteller Christian Ruud.

Han opplyser at det har blitt mindre økter sammen med verdenstoeren enn ønsket, da Nadal har slitt litt med skader den siste perioden.

- Tar noen poeng mot Nadal

Nadal har vært i verdenstoppen i en årrekke, og står med 17 Grand Slam-seire. Den Mallorca-fødte tennisstjerna har ikke vært ute av topp ti-lista i verden de siste ti åra, og regnes som en av de nåværende tre store sammen med Roger Federer og Novak Djokovic.

Veien dit er lang for Ruud, men har suger til seg all kunnskapen han kan få når Nadal er til stede.

- Casper vil bruke Nadal for alt det er verdt. Han er verdens beste på grus og vil lære av ham. Det å jobbe med Nadal har gitt mer selvtillit. Det er Nadal som vinner de fleste kampene på trening, men av og til tar Casper noen poeng også, forteller faren.

Onkel Tonis hjelp

Å nå verdenstoppen i tennis er en krevende satsing, og det har etter hvert bygget seg opp et stort apparat rundt Norges tennishåp.

Christian Ruud fungerer fremdeles som hovedtrener, mens den tidligere norske tennisspilleren, Joachim Bjerke, er med som assistenttrener.

Nadal-akademiet stiller også med trenere, samt andre utøvere som Ruud kan matche seg mot.

- Jaume Munar, som er nummer 52 på verdensrankingen, er også med og trener, også vi trenere som reiser med oss når vi ønsker det. Jeg synes det fungerer veldig bra.

Ingen har hatt mer å si for Nadals utvikling enn onkel Toni Nadal. Broren Miguel Angel Nadal spilte fotball for Barcelona, og slekta er velsignet med gode sportsgener. Toni har fulgt opp Rafael Nadal fra tidlig på 90-tallet, og nå har han også tatt Ruud under sine vinger.

- Rafas onkel, Toni, har også vært og sett på kampene til Casper og treninger, noe som er veldig nyttig. Han har jobbet med Rafa i 15 år og har stor ekspertise, sier Christian Ruud.

Håver inn

Pappa Christian innehar fremdeles rekorden som tidens høyest rangerte norske tennisspiller. Han nådde en 39.-plass, og sønnen har fremdeles et lite stykke igjen å gå før han når hans høyder.

Det er likevel liten tvil om at Casper Ruud har hatt en formidabel utvikling det siste året, noe som også gjør godt for lommeboka.

2019 har startet forrykende økonomisk. Så langt har han spilt inn 254.564 dollar, tilsvarende 2,21 millioner kroner, ifølge ATP-touren.