KLAR FOR BISLETT GAMES: Andreas Thorkildsen tok seg god tid til pressen på Oslo Plaza i dag, dagen før Bislett Games. Stevnet er blant de desidert viktigste for Thorkildsen denne sesongen, og han varsler at den personlige rekorden kan stå for fall på hjemmebane i morgen. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix
KLAR FOR BISLETT GAMES: Andreas Thorkildsen tok seg god tid til pressen på Oslo Plaza i dag, dagen før Bislett Games. Stevnet er blant de desidert viktigste for Thorkildsen denne sesongen, og han varsler at den personlige rekorden kan stå for fall på hjemmebane i morgen. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

Løfter 195 kilo i benken og matcher Carew på farta

Snart er Thorkildsen på Hoen-nivå i spensthopp.

||| OSLO PLAZA (Dagbladet): Andreas Thorkildsen dokumenterte kanonform da han klinket til med et kast på 90,37 meter i lørdagens stevne i Florø.

Med andre ord skulle mulighetene være gode for at 28-åringen slår sin egen personlige rekord (91,57) på Bislett i morgen - en rekord som har stått i fire år.

Og som for ordens skyld ble satt på Bislett...

- Det vil være et passende sted å slå den. Jeg vil ha en ny personlig rekord denne sesongen, jeg er i stand til det, sier Thorkildsen.

- Er ikke noe unikum
Etter en tilnærmet perfekt vinter, der Thorkildsen har sluppet unna de gamle problemene med lyske og rygg, er han sterkere enn noen gang.

Testresultatene har i hvert fall vært fryktinngytende:

I benkpress har han løftet 195 kilo - noe erkerivalen Tero Pitkämaki ikke er i nærheten av. På 40 meter har han notert 4,78, et tidel bak det som angivelig var bestenoteringen til John Carew i glansdagene.

Og spensten? Thorkildsen har forsert fire hekker etter hverandre, hvorav hver av dem har vært én meter og 35 centimeter. Ifølge spydkasteren selv er det fem centimeter unna Steinar Hoen - mannen som har norgesrekorden i høyde på 2,36 meter.

Overfor Dagbladet avviser han imidlertid at han er noe fysisk unikum.

- Nei, nei. Jeg er ikke noe unikum. Jeg har visse kvaliteter jeg dyrker og blir god på. Testene til Tero er nok ikke mye dårligere. Skal du snakke om fysiske unikum bør du se på kulestøterne. De er enda verre.

- Hvilke av testresultatene dine er du mest fornøyd med?

- Benken er utvilsomt det beste, også har jeg et par spenstresultater som er ganske bra.

ATLET: - Men noe fysisk unikum? Nei, nei, svarer Andreas Thorkildsen. 
Foto: Arnt E. Folvik
ATLET: - Men noe fysisk unikum? Nei, nei, svarer Andreas Thorkildsen. Foto: Arnt E. Folvik Vis mer

- Klarer du å komme deg opp på Hoen-nivå over hekkene?

- Da må jeg slanke meg litt. Han var jo den flisa, smiler Thorkildsen, som veier ca. 94 kilo.

Bislett-general Hoen gir svar på tiltale:

- Dette høres ut som en øvelse Andreas har funnet på selv. Jeg husker ikke hva jeg gjorde på de testene, jeg har ingen anelse. Men Andreas dunker ikke en basketball hvis han tar sats fra straffemerket. Det har jeg gjort!

Sterkere i overkroppen enn i beina
Gode testresultater hjelper likevel lite om ikke teknikken sitter. Det gjør den for Thorkildsen nå, og da høster han også resultatene av arbeidet som er lagt ned i vinter.

- Å være sterk i benkpress hjelper meg veldig. For andre kan det være negativt. Det kommer veldig an på hvordan du kaster.

- Hvor målbevisst har du jobbet for å løfte 195 kilo i benken?

- Det er et resultat av langsiktig trening, av å ha løftet jevnt og trutt i flere år, sier Thorkildsen.

Trener Åsmund Martinsen forteller at 28-åringen løfter mindre i knebøy enn i benken. 

For de fleste «normale» mennesker vil det være stikk motsatt.

- Andreas er et stort fysisk talent. Det unike med ham er at han har et stort styrkepotensial, samtidig som han er rask og spenstig. Men han har ikke noe stort styrketalent i beina, selv om han er god til «å sprette», sier Martinsen.

- Kunne han blitt en ener også i andre idretter enn spyd?

FEM CENTIMETER UNNA HOEN I HEKKEHOPPING: Thorkildsen er selvsagt langt, langt unna å kunne måle seg med Steinar Hoen i høyde. Men når øvelsen er fire hekker etter hverandre er han ikke langt unna... 
Foto:Ole C. H. Thomassen/DAGBLADET
FEM CENTIMETER UNNA HOEN I HEKKEHOPPING: Thorkildsen er selvsagt langt, langt unna å kunne måle seg med Steinar Hoen i høyde. Men når øvelsen er fire hekker etter hverandre er han ikke langt unna... Foto:Ole C. H. Thomassen/DAGBLADET Vis mer

- Han kunne blitt veldig god i ganske mange idretter. Håndball er nok opplagt, fordi han er en atlet. Men han har nok ikke anlegg for utholdenhet, sier treneren.

Kunne vært pitcher
Om Thorkildsen hadde vokst opp i USA har han en viss formening om hvilken idrett som ville passet ham.

- Pitcher i baseball. Det er vel det som ligger nærmest spyd, sier han til Dagbladet.

- Kunne du blitt god i alt?

- Langt i fra. Jeg spilte litt håndball tidligere, men var ikke kjempegod. Jeg var bedre i fotball. Skulle jeg byttet idrett måtte det blitt en tulleidrett, flirer han.

Det er uansett liten grunn til å angre på valget av idrett, ettersom Thorkildsen har tatt både OL-gull, VM-gull og EM-gull i spyd.

Men selv for en så merittert mann betyr det masse å vinne på Bislett i morgen - kanskje like mye som å vinne EM seinere i sommer.

- Jeg er mye mer nervøs foran stevner på Bislett enn noen andre steder. Det har hjulpet meg før. På Bislett får jeg hele stadion med meg, og ikke bare de som sitter rett bak der vi kaster, slik det er mange andre steder, sier Thorkildsen.

I denne videoen, publisert i 2008, kan du se Thorkildsen løfte 180 kg i benkpress

KNUSTE PITKÄMAKI I FLORØ: Og det spørs om finnen får revansj på Bislett. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix
KNUSTE PITKÄMAKI I FLORØ: Og det spørs om finnen får revansj på Bislett. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer