Løfter som en mann

Kroppen dirrer når Hanne Haugland løfter 255 kilo i knebøy. Slik forbereder hun seg til morgendagens Golden League-stevne i Paris. Foruten Hanne er det bare gutta som gjør det sånn.

- Jeg får opp spenningen i muskulaturen på denne måten, sier Hanne.

På det tyngste har hun løftet 260 kilo før konkurranser. Det er mer enn ektemann og trener Håkon Särnblom fikk opp den gangen han var aktiv.

- Men han hoppet ikke så mye på styrke som meg, sier Hanne.

- Javier Sotomayor har løftet 350 kilo, sier Håkon.

Og for deg som ferierer i sola, og lurer på hvor tungt Hanne løfter:

Stabl opp 18 kasser pils (0,33 liter) på brygga. Da skjønner du det.

Sterkest

Hanne drikker bare vann med sitron. Men hun har ikke ferie heller. I går tok hun i så stanga bøyde seg på Toppidrettssenteret. Andre høydejenter flykter fra vektrommet i dagene før konkurranser. For Hanne er dette rein rutine. Den regjerende verdensmesteren har holdt på slik i mange år.

Hun er den sterkeste blant jentene i verdenstoppen, og forbereder seg som en mann.

- Jeg er sterkere enn de fleste, sier hun.

Vanligvis begynner hun knebøyøkta med 70 kilo på stanga. Etter åtte- ti sett avslutter hun med to- tre repetisjoner mellom 250 og 260 kilo. Det er 30 kilo mer enn før hun vant VM-gull i Athen i 1997.

- Til slutt klarer jeg ikke rikke meg, sier hun.

I Paris hopper Hanne mot verdenseliten for fjerde gang på tre uker. I Bislett Games ble hun nummer to med 1,96. I Roma ble hun nummer seks med 1,90. I Nice på lørdag ble hun nummer seks på nytt - med samme høyde som på Bislett, 1,96. Det forteller om jevnt nivå. Per dato har ti jenter hoppet 1,96 eller høyerer.

I rute

- 12 jenter kan vinne VM, sier Hanne.

Det tilsvarer et helt finalefelt.

På lørdag rev Hanne hårfint på 1,99.

For to år siden hoppet hun 2,00 allerede 13. juli. Men da gikk VM-finalen så tidlig som 13. august. I Sevilla går høydefinalen for kvinner 29. august. Teoretisk er hun derfor i rute. Særlig sett i lys av fjorårssesongens nakkebrudd og treningsforbud.

- Deilig bare å være tilbake, sier Hanne.

IKKE FISKEBOLLEMUSKLER: Hanne Haugland er spedlemmet, men det er mye krutt i armer og bein.