Lokale helter sendte Sogndal til himmels

Flo og Hopen sikret seier mot Brann og berget ny kontrakt. Se høydepunkter.

(Dagbladet): Sogndal - Brann 2-0.

Tilreisende bergensere hånet Sogndal med banneret «Nedrykksfest 2012» før serieavslutningen på Fosshaugane Campus.

Fest ble det også i saftbygda, men det var fordi hjemmelaget avsluttet sesongen med stil, gikk seirende ut av vestlandsduellen etter scoringer av Ulrik Flo og Ørjan Hopen og sikret dermed tippeligaspill for Jonas Olssons mannskap også i 2013.

FIKK IKKE RETT: Brann-fansen forsøkte å spre nerver hos hjemmelaget med dette banneret, men i stedet kunne vertene feste for ny tippeligakontrakt. Foto: Alf Vidar Snæland / NTB Scanpix
FIKK IKKE RETT: Brann-fansen forsøkte å spre nerver hos hjemmelaget med dette banneret, men i stedet kunne vertene feste for ny tippeligakontrakt. Foto: Alf Vidar Snæland / NTB Scanpix Vis mer

- Det føles fantastisk. Det har vært en lang reise, og jeg har ikke opplevd maken til bygd eller idrettsforening. Dette er en bygd som hele tiden pusher på og hjelper Sogndal, og da særlig i de tyngre periodene. Helt makeløst!, sier en lykkelig Olsson.

Nervøst Sogningene avsluttet til slutt på en trygg og god 12.-plass. Poengantallet var det samme som i fjor, men plasseringen to plasser bedre.

- Vi visste at ett mål hit eller dit kom til å skille på plasseringene, så det var nervøst, men spillerne var fantastiske. Det skal dessuten være klart at vi møter et fantastisk Brann-lag. Det første kvarteret var vi ikke i nærheten. Utrolig sterkt av spillerne, oppsummerer svensken.

Brann endte på sjetteplassen de lå på før den avsluttende runden. Trener Rune Skarsfjord skylder på skader.

FESTKVELD: De lokale heltene Ørjan Hopen (bildet) og Ulrik Flo sørget for at Sogndal også spiller i Tippeligaen neste år. Foto: Alf Vidar Snæland / NTB Scanpix
FESTKVELD: De lokale heltene Ørjan Hopen (bildet) og Ulrik Flo sørget for at Sogndal også spiller i Tippeligaen neste år. Foto: Alf Vidar Snæland / NTB Scanpix Vis mer

- Det er kjipt. Vi fikk en veldig dårlig start på sesongen, og fikk en veldig dårlig slutt på sesongen. Det sammenfaller med flere store og tunge skader i spillergruppa. Vi får håpe vi er litt heldigere på den fronten neste år, sier Brann-treneren.

Håndsrekning Det begynte imidlertid nervøst for vertene, som virket preget av stundens alvor foran imponerende 5207 tilskuere - cirka 70 prosent av innbyggertallet i Sogndal.

Brann dominerte innledningsvis, men det resulterte ikke i de største farlighetene, og etter hvert ble nervene erstattet av tro og pågangsmot hos Sogndal.

Da de fikk en håndsrekning fra Brann-keeper Jørgen Mohus, som ikke klarte å rydde unna på et innlegg fra Malick Mané, var Ulrik Flo våkent frampå og pirket hjemmelaget i ledelsen. Med bare fire minutter igjen til pause, kom ledermålet på et meget gunstig tidspunkt da de kunne ta med seg en solid porsjon selvtillit i garderoben.

- Betyr kjempemye Flos fulltreffer førte også til et mer bølgende kampbilde før Brann etter hvert tok mer tak i opgjøret igjen. Jakten på et utlikningsmål ga imidlertid Sogndal mer kontringsrom, og sju minutter før slutt grep de muligheten igjen.

En retur på et skudd fra Mané endte opp hos Ørjan Hopen, som banket inn 2-0 og fornyet tippeligakontrakt med sitt første seriemål siden serieåpninga i mars, og dermed var det de lokale spillerne som spilte hovedrollen.

- Det betyr kjempemye. Vi startet med sju spillere fra fylket, men det viktigste var at vi vant, og fantastisk bra av spillerne i den situasjonen, sier Olsson om at Flo og Hopen ble avgjørende.