SKINNET BEDRAR: Heidi Løke ser kanskje ikke så råsterk ut, men 29-åringen er en ulv i fåreklær.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
SKINNET BEDRAR: Heidi Løke ser kanskje ikke så råsterk ut, men 29-åringen er en ulv i fåreklær. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

Løke fikk Bjørgen til å føle seg pinglete

Nå blir strekfenomenet hyllet av Johan Kaggestad.

SAO PAULO/OSLO (Dagbladet): Med sitt vinnende vesen og beskjedne størrelse er det lite som er skremmende med Heidi Løke.

Men det er bare på overflaten. 

I de to siste VM-kampene har både Nederland og Kroatia blitt herjet med av den råsterke strekspilleren, som nesten alltid greier å tvinge fram straffekast, utvisning eller scoring, enten hun har én eller to motspillere som holder henne.

Men det er ikke bare i håndballen Györ-spilleren framstår som et fysisk unikum.

For et år siden sendte TV 2 et program kalt «Superstars», der seks kvinnelige toppidrettsutøvere konkurrerte mot hverandre i en rekke ulike øvelser innen styrke, hurtighet, utholdenhet og koordinasjon.

Til tross for formidable motstandere som Marit Bjørgen (langrenn), Ezinne Okparaebo (sprinter), Hedda Berntsen (skicrosskjører), Anne Margrethe Hausken (orienteringsløper) og Ingvild Snildal (svømmer), var Løke i en klasse for seg og vant suverent.

Etterpå kom Marit Bjørgen med følgende innrømmelse til NRK: 

USTOPPELIG: Havner ballen i nærheten av magnethendene til Heidi Løke, ender det som regel med scoring, straffekast eller utvisning for motstanderen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
USTOPPELIG: Havner ballen i nærheten av magnethendene til Heidi Løke, ender det som regel med scoring, straffekast eller utvisning for motstanderen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- Jeg trodde jeg var sterk, men hun (Løke) imponerte meg. Jeg ble nesten litt pinglete.

- Var hun sterkere enn deg?

- Ja, det var hun.

- Har du møtt mange som er det?

- Nei, jeg har egentlig ikke det. Jeg fikk vanvittig stor respekt for henne, jeg gjorde det.

- Hun er så jævla sterk
Olympiatoppens Johan Kaggestad, som kommenterte øvelsene sammen med sin faste makker Christian Paasche, er mektig imponert over allsidigheten og styrken til Løke.

- Motstanderne i VM er nødt til øve vold mot henne, for de klarer ikke flytte henne på vanlig måte. Hun er jo så jævla sterk. Hun er ikke noen diger dame heller, hun har bare en kjempestyrke i kroppen. Vi var litt overrasket over hvor bra hun behersket øvelsene, også de vi ikke trodde hun skulle beherske. Jeg tviler på at det er mange idrettsjenter som er bedre trent enn Løke, og så allsidig. Jeg ble kjempeimponert, sier han til Dagbladet.

I VM får Løke hard medfart, og mange ganger er motspillerne direkte brutale når de forsøker å stoppe henne. Men 29-åringen reiser seg alltid, og fortsetter kampen som om ingenting har skjedd.

MØTTE SIN OVERKVINNE: Marit Bjørgen er også et fysisk råskinn, men var sjanseløs mot Heidi Løke i "Superstars".Foto: Erik Hattrem / Dagbladet
MØTTE SIN OVERKVINNE: Marit Bjørgen er også et fysisk råskinn, men var sjanseløs mot Heidi Løke i "Superstars".Foto: Erik Hattrem / Dagbladet Vis mer

Det overrasket ikke Kaggestad, etter det han så i «Superstars».

- Hun er veldig tøff mentalt. Det er helt opplagt at hun tåler masse smerte, noen av øvelsene i programmet handlet om nettopp det. Hun er en komplett idrettsutøver.

Best også i motbakkeløp
Av øvelsene de var gjennom var blant annet roing, en sprintøvelse, terrengsykling, motbakkeløp og statisk styrke der man skulle holde en vekt så lenge som mulig, før man slapp seg uti bassenget.

Løke vant de fleste av dem.

- Vi trodde at Bjørgen i hvert fall skulle vinne motbakkeløpet, men der ble hun også slått av Løke.

- Overraskende at en håndballspiller er så godt trent?

- Det kan du nok si, men håndball har alle elementer i seg: Hurtighet, spenst, styrke, bevegelighet og koordinasjon. Kondisjon er kanskje ikke så framtredende, men også det har Løke. Hun sender et signal til andre lagidretter, om at man må ha 100 prosent gjennomtrent kropp, sier Kaggestad. 

- Det som slo meg er at hun har en generell fysikk som er spesielt god. Hun har nok drevet mye variert idrettsaktivitet fra hun var liten. Hun er rett og slett kjempegjennomtrent, og veldig på hugget når det gjelder å ta utfordringer.

Allsidig
Løke har imidlertid ikke alltid vært i superform. Ifølge landslagssjef Thorir Hergeirsson var han langt unna dagens nivå for en del år siden.

- Jeg husker Heidi Løke som juniorspiller og tidlig på rekruttlandslag i 2007. Da var hun langt unna det hun er nå. Men hun bestemte seg, satte seg mål, og har trent enormt. Både fornuftig, godt og mye. Hun er et rent treningsprodukt med noen egenskaper i form av å tåle mye trening og ha en ståpåvilje som er helt unik, sier han til Dagbladet.

Løke selv bekrefter at hun drev med all slags mulige idretter som liten.

- Fotball, turn, svømming, bordtennis. Til og med kunstløp har jeg prøvd, så grasiøs som jeg er, sier Løke og ler mens hun strekker hendene elegant over hodet.

MEKTIG IMPONERT: Johan Kaggestad. 
Foto: ARNT E. FOLVIK
MEKTIG IMPONERT: Johan Kaggestad. Foto: ARNT E. FOLVIK Vis mer