Løke mener Larvik sparket kjæresten som rein hevn

Forteller alt om Bøhn-bråket i ny bok.

KJEMPET FOR KJÆRLIGHETEN: Heidi Løke sto opp for kjæresten Karl Erik Bøhn da han fikk sparken som Larvik-trener på nyåret i 2011. I biografien «Heidi Løke - Gi aldri opp» forteller hun om usminket om den vonde tiden. Foto: Bjørn Langsem
KJEMPET FOR KJÆRLIGHETEN: Heidi Løke sto opp for kjæresten Karl Erik Bøhn da han fikk sparken som Larvik-trener på nyåret i 2011. I biografien «Heidi Løke - Gi aldri opp» forteller hun om usminket om den vonde tiden. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Heidi Løke (30) tar et usminket oppgjør med gamleklubben Larvik i en ny bok. Men håper at hun også kan motivere andre til å forfølge drømmene sine.

I dag kommer boka «Heidi Løke — Gi aldri opp» i bokhandelen. Mange og lange samtaler med forfatter Stig Aasvik er blitt til 184 sider hvor Løke snakker om alt fra oppveksten i en søskenflokk på sju, veien fra å være «talentløs» til å bli kåret til verdens beste, mammarollen — og ikke minst om den vanskelige tiden etter at kjæresten, Karl Erik Bøhn, fikk sparken i Larvik håndballklubb 3. januar 2011.

Komplisert Den pikante saken fikk stor medieomtale i norske medier. Et trener-spiller-forhold kan være komplisert i seg selv.

Men at Larvik-treneren uten klubbledelsens viten også var med Løke til Wien da klubbens beste spiller — og hans kjæreste — skrev under for en potent konkurrent like før jul i 2010 så kokte det over for Larvik-ledelsen.

«Nei, dette gidder jeg ikke» I kapittelet «Sparken» tar hun et upolert oppgjør med eks-klubben, og snakker for første gang ordentlig ut om den bitre striden.

Løke er overbevist om at Larvik-ledelsen sparket Karl Erik Bøhn som trener som en ren hevnaksjon for at hun valgte å gå til Györ framfor å fortsette i Larvik.

I boka beskriver hun kjølig følelsene som raste i henne da Larvik-spillerne fikk beskjeden om treneravsettelsen på et informasjonsmøte:

«Nei, dette gidder jeg ikke. Jeg slutter. Setter strek. Jeg kan ikke spille håndball etter dette. I alle fall ikke i Larvik».

Det ga hun også uttrykk for i en SMS til Tor Odvar Moen, assistenten som tok over med umiddelbar virkning.

- Ikke gi opp - Det var en veldig tung tid. Jeg var langt nede. Men takket være gode samtaler med mamma og pappa, og andre, så kom jeg på bedre tanker. Hjemme har jeg lært at man ikke skal gi opp, så jeg kom til at det beste jeg kunne gjøre i den situasjonen var å fortsette. Det var vondt og det var mye sinne, men jeg ville vise at jeg var mer profesjonell enn klubben, sier Heidi Løke til Dagbladet.

Da hun fikk se begrunnelsen for å avskjedige Bøhn ble hun enda mer overbevist om at det var en hevnaksjon fra Larvik. Oppsigelsen ble begrunnet med tre punkter.

1. Forholdet til Heidi Løke. 2. Bøhns medvirkning da Løke signerte for Györ. 3. Mistillit i spillergruppa.

Løke mener at alle tre punktene var skivebom.

«De hadde tapt konkurransen om å beholde meg i klubben, og de hadde følt seg lurt av Karl Erik», skriver Løke.

Avsluttet med gull Hun fullførte det siste halvåret av kontrakten med Larvik, og hun avsluttet Larvik-tida med gjeveste troféet i klubbhåndballen; Champions League-gull.

I boka beskriver Løke at hun ba Tor Odvar Moen sørge for å få med en gullmedalje til Karl Erik Bøhn også, og at hun på seiersfesten hadde både sin egen og Bøhns medalje rundt halsen hele kvelden.

- Karl Erik hadde en stor del av æren for at vi vant Champions League, så jeg syntes det var helt naturlig at også han fikk en medalje. Det gjorde godt å feire gullet med også hans medalje rundt halsen, sier Løke til Dagbladet.

Forholdet til Larvik hadde blitt satt på prøve også året før. Kontraktsforhandlingene hadde gått i stå.

«Summene vi snakket om på møtet, kunne jeg lese om i Dagbladet dagen etter. Noe jeg opplevde som sårende. For jeg følte meg uthengt som grådig. Jeg kan ikke huske å ha lest tilsvarende oppslag om mannlige håndball- eller fotballspillere», skriver Heidi.

- Om gutter klarer å forhandle seg til gode kontrakter, så blir de applaudert. Vi jenter, derimot, blir latterliggjort om vi krever bedre betaling, sier Løke til Dagbladet.

Ønsker å inspirere Siden hun fikk sin mesterskapsdebut for Norge i EM i Makedonia i 2008 har Heidi vunnet to EM-gull, VM-gull, OL-gull og en VM-bronse på fem mesterskap. Etter EM-gullet i 2010, hvor hun også kom med på All Star-laget skjønte Løke at hun endelig hadde blitt den spilleren hun hadde drømt om.

«Og det beste av alt: det var sant, og det var bedre enn drømmen, jeg levde drømmen og vel så det!», skriver hun.

- Jeg håper at boka kan være en inspirasjon for andre til å følge drømmen sin. Folk utvikler seg forskjellig og man trenger ikke være best når man er 12-13 år for å lykkes. Man må bare ikke gi opp, sier Heidi Løke til Dagbladet.

VILLE HJEM: Heidi Løke savnet sønnen Alexander (6) så mye under VM i Brasil i 2011 at hun ønsket seg hjem fra mesterskapet. Kjæresten Karl Erik Bøhn klarte å overtale henne til å bli. Foto : Bjørn Langsem
VILLE HJEM: Heidi Løke savnet sønnen Alexander (6) så mye under VM i Brasil i 2011 at hun ønsket seg hjem fra mesterskapet. Kjæresten Karl Erik Bøhn klarte å overtale henne til å bli. Foto : Bjørn Langsem Vis mer

Selv er hun kroneksempelet på akkurat det. Etter å ha spilt fotball i fem år begynte Heidi Løke med håndball i Runar ti år gammel. I boka beskriver hun nivået sitt på den tiden slik:

«Det ble fort klart at jeg var den dårligste på laget. Satt jeg ikke på benken, ble jeg plassert på høyre kant. (...) Det var nok der jeg kunne gjøre minst skade. Likevel syntes jeg det var gøy. Spille ball. Være sammen med lagvenninnene mine».

Samme dama ble altså i mars i år kåret til verdens beste håndballspiller for 2011...

Ville hjem fra VM Strekspilleren har hatt med seg sønnen Alexander (6) på flere mesterskap, men på grunn av den høye kriminaliteten i Brasil valgte hun ikke å ta med sønnen dit under VM i 2011.

Savnet av sønnen ble imidlertid så stort at hun vurderte å hoppe av landslaget og sette kursen hjemover. Hun informerte verken landslagsledelsen eller noen av jentene om tankene hun gikk med, men luftet heller frustrasjonen overfor foreldrene, samboer Karl Erik Bøhn.

I tekstmeldinger til tidligere landslagskaptein Gro Hammerseng — som hun utviklet et sterkt vennskapsbånd til i Larvik — skrev hun at landslaget tok så mye av tida hennes at det ikke var verdt det.

«Negativiteten tok plass, krevde mer og mer plass. Over telefon sa jeg til Karl Erik at jeg ville hjem», skriver Heidi Løke i boka.

Men Løke ristet av seg de negative tankene. Hun beskriver hvordan kjæresten, Karl Erik Bøhn, dyttet positive tanker inn i hodet hennes, og etter at de norske jentene hadde slått Frankrike i VM-finalen ble Løke tatt ut på All Star-laget som VMs beste strekspiller.

«Mamma, mamma» Det mest dramatiske i boka er nok episoden hvor Heidi beskriver den første natta hjemme etter sønnens fødsel. Heidi hadde nettopp fått brystmelk og en sulten Alexander spiste og spiste.

«Litt etterpå, etter at han hadde rapt fra seg, og jeg hadde holdt ham i fanget, skjedde det noe som fikk hjertet mitt til å stoppe. Det virket som om Alexander holdt på å bli kvalt. Han hostet og harket, og laget noen vemmelige lyder. Deretter ble det stille. Armer og bein, hele han, ble livløs», skriver Heidi.

Hun løp over gangen til foreldrenes soverom.

«Mamma, mamma, jeg tror jeg har drept ham, hjelp, du må hjelpe meg mamma! Ta?n! Det har skjedd noe. Nei, jeg vet ikke hva. Ta?n!».

- Han var nok bare helt utslitt etter sitt første måltid. Men det var en forferdelig opplevelse der og da, sier Heidi Løke til Dagbladet.

Skværet opp

Etter at Larvik møtte Budapest i Ungarn for snaut to uker siden, skværet klubbledelsen opp med Løke på et møte etter kampen.

- I første omgang handler dette om å sondere mulighetene som finnes der, og det kan like gjerne være snakk en overgang siden som nå til sommeren. Det viktigste var at vi ble enige om at vi er ferdige med fortida, sa trener Ole Gustav Gjekstad til Østlands-Posten.

Løke har i høst åpnet for en retur til Larvik, men hun bedyrer at hun foreløpig ikke vet hva hun vil gjøre etter at kontrakten med Györ går ut til sommeren.

- Alexander prater flytende ungarsk, så akkurat det er ikke noe problem. Jeg trives godt her nede, men jeg aner virkelig ikke hva som skjer til sommeren. Det blir en helhetsvurdering, sa Løke til ØP.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer