Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Astrid Uhrenholdt Jacobsens vanskelige valg

Lokkes av Johaug, men Jacobsen trapper opp medisinstudiene

Therese Johaugs comeback lokker Astrid Uhrenholdt Jacobsen til å ta en ny sesong, men Heming-jenta er klar på at hun uansett vil bruke mer tid på medisinstudiene igjen.

ETTERLENGTET: Astrid Uhrenholdt Jacobsen fikk en etterlengtet sportslig opptur på Kollen-tremila. Men hun har ennå ikke bestemt seg for om hun skal ta en ny sesong. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ETTERLENGTET: Astrid Uhrenholdt Jacobsen fikk en etterlengtet sportslig opptur på Kollen-tremila. Men hun har ennå ikke bestemt seg for om hun skal ta en ny sesong. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Nok en gang ble det en sesong med store svingninger og mye følelser for Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Utfallet ble ikke like positivt som etter de tre VM-medaljene i Lahti forrige vinter, men Heming-jenta har vist at hun fortsatt har et svært høyt nivå inne når det fungerer.

Etter en bevisst forsiktig start på sesongen fikk Jacobsen akkurat den formstigningen hun planla under ski-NM, da hun var omtrent jevngod med Marit Bjørgen og satte Ragnhild Haga på plass med blant annet 20 sekunder på 10 kilometer fristil.

Haga ble seinere olympisk mester på den distansen og skinte som bare det i sykdomsfraværet til Jacobsen like før og under OL. I det ene rennet 31-åringen fikk gå i OL, ble det riktignok gull på stafetten, men for Jacobsen var det likevel en brutal dag på jobben.

SNAKKER UT: Landslagstrener Tor Arne Hetland letter på sløret om Petter Northugs framtid og relasjonen deres. Hetland forteller også om hva som gikk galt med Finn-Hågen Krogh, OL-eventyret og hvorfor Norge har tapt terreng i klassisk langrenn. I panelet er også Esten O. Sæther og Øyvind Godø. Video: Per Ervland Vi... Vis mer

Medisinstudenten sprakk på sin etappe og fryktet at hun ødela for sine lagvenninner. Det gjorde Jacobsen heldigvis ikke, men hun gikk seg selv ut av tremilslaget på OLs siste dag.

Hadde kontroll på Bjørgen

For første gang siden OL konkurrerte 31-åringen igjen på tremila i Holmenkollen. Det ble en opptur da hun og Bjørgen klarte å hente igjen 30 sekunder på tetgruppa og gå seg helt inn i seierskampen igjen.

– Det var litt både og. Det er greit å kjenne at jeg er i god form. Det har jeg følt lenge, men ikke klart å vise det. Men jeg burde bare ha blitt med tetgruppa i stedet for å skifte ski. Jeg trodde det skulle være mye større forskjell på skiene. Jeg opplevde ikke at jeg hadde så mye bedre ski enn den tetgruppa, sier Jacobsen til Dagbladet.

– Jeg klarte å støte meg opp til teten og kvittet oss med Marit. Om hun hadde gått alene, ville hun fått det tøft med å ta igjen teten. Jeg fulgte greit i motbakkene, men det var i utforkjøringene jeg slet mest.

– Er ikke ubrukelig

GULL: Astrid Uhrenholdt Jacobsen vant stafettgull i Pyeongchang sammen med Ingvild Flugstad Østberg, Raghild Haga og Marit Bjørgen, men følte seg ikke som en vinner der og da. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GULL: Astrid Uhrenholdt Jacobsen vant stafettgull i Pyeongchang sammen med Ingvild Flugstad Østberg, Raghild Haga og Marit Bjørgen, men følte seg ikke som en vinner der og da. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Selv om Jacobsen havnet sist i tetgruppa og ble nr. 5, var det en god bekreftelse på at kapasiteten fortsatt er stor. Stjerner som Krista Pärmäkoski, Ingvild Flugstad Østberg, Teresa Stadlober og Heidi Weng havnet langt bak Jacobsen i hennes første renn etter OL-kollapsen.

– Jeg har visst hele tiden at jeg har vært i bra form. Det er utrolig kjedelig at den ene dagen jeg fikk sjansen i OL, hadde jeg en helt ubrukelig dag. Men det betyr jo ikke at jeg er ubrukelig, sier Heming-jenta og smiler.

– Har du bestemt deg for om du skal legge opp eller ta en ny sesong?

– Jeg får bli ferdig med denne sesongen før jeg tar et endelig valg. Nå er jeg i en fase hvor jeg kombinerer fulltidsstudier og avslutningen av konkurransesesongen. Så får jeg ta en periode hvor jeg bare fokuserer på studier. Etter det må jeg kjenne på om jeg er motivert til å ta en ny sesong og om totalen går opp.

Trapper opp studiene

Uhrenholdt Jacobsen er i hvert fall klar på at hun vil trappe opp studiene igjen. Denne sesongen gjorde hun det motsatte for å legge forholdene enda mer til rette for OL-suksess. Allergi- og sykdomsproblemer før og innledningsvis i OL ødela den drømmen.

SUKSESS: Astrid Uhrenholdt Jacobsen, her sammen med Marit Bjørgen og Charlotte Kalla, hadde stor mesterskapssuksess i Lahti-VM i fjor, men klarte ikke å følge opp i Pyeongchang. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SUKSESS: Astrid Uhrenholdt Jacobsen, her sammen med Marit Bjørgen og Charlotte Kalla, hadde stor mesterskapssuksess i Lahti-VM i fjor, men klarte ikke å følge opp i Pyeongchang. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

– Jeg kjenner nå at det er bra for meg å bruke hodet, mer enn jeg har gjort det siste året. Det er uaktuelt å legge studiene på hylla igjen, i hvert fall, sier 31-åringen.

– Jeg tror ikke det er så lurt å tenke så mye på det før sesongen er ferdig, fordi da er man ikke ordentlig til stede. Så får jeg ta en prat med dem som kjenner meg best og de som styrer sjappa i Skiforbundet.

Lokkes av Johaug

Heller ikke Marit Bjørgen har tatt et endelig valg på om hun skal forlenge karrieren med én ny sesong. Det vil tale positivt for Jacobsen om Rognes-jenta blir å se på laget også fram mot Seefeld. Også Therese Johaugs comeback taler positivt i så måte.

– Det er veldig hyggelig å være på lag med Marit, og det er også forlokkende å få en mulighet til å være på lag med Therese igjen. Men til sjuende og sist er det jeg som må være motivert og opplegget må fungere for meg, sier Jacobsen til Dagbladet.

– Har Thereses comeback betydning for ditt valg?

– Det avgjør ikke valget, men det ligger på plussiden, svarer hun.

Østbergs spådom

Ingvild Flugstad Østberg, som normalt treffer med sine spådommer, tror både Jacobsen og Bjørgen forlenger karrieren.

– Jeg tror både Astrid og Marit fortsetter. Med Therese tilbake blir det et knallag, sier Østberg til Dagbladet.

– Det er kanskje mest usikkert med Marit. Hun må få tiden hun trenger til å ta valget. Jeg var usikker på om Marit skulle fortsette en periode i vinter, men nå har jeg fått en følelse på at hun fortsetter.

– Hva har endret seg?

– Nei, det er bare en følelse jeg sitter med. Nå føler jeg at hun tar et år til. Det blir bra det, sier Flugstad Østberg og smiler.

Det gir nye utfordringer på verdens beste langrennslandslag.

– Uttak til distanser i mesterskap er knallhardt, og det blir enda tøffere med Therese. Da er det én plass mindre å kjempe om. Uttakene blir bare hardere og hardere, sier Gjøvik-jenta.

– Men det er egentlig det som har gjort oss bra og utviklet oss. Vi må bare trene godt sammen, så blir det bra i Seefeld.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!