Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Lokket med italiensk luksus

Sykkelnasjonen Italia forsøkte å bestikke sykkel-Norge med 20 millioner kroner for å få VM i 1993. I tillegg ble norske sykkelledere invitert til fotball-VM og fristet med italienske luksusbiler og fritidshus ved Gardasjøen. Forsøket mislykkes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bestikkelsesforsøket kommer fram i en fersk rapport fra daværende sykkelpresident Hilmar Windstad til Arne Myhrvold og Gerhard Heiberg. Metodene har klare paralleller til vinterens OL-bestikkelser i Salt Lake City.

Under fotball-VM i Italia sommeren 1990 reiste daværende generalsekretær Inger Næss og Hilmar Windstad til Italia. Invitert av italienerne - for å møte deres sykkelpresident i Milano.

- Ved ankomsten fikk vi gaver. Jeg for min del fikk en Cartier fyllepenn i gull med navnet mitt på, forteller Windstad, som i dag er assisterende rådmann i Molde.

20 millioner

Et besøk på en Alfa Romeo bilutstilling og båttur nær Milano ble også gjennomført for nordmennene.

- Jeg ble orientert om at en særdeles rimelig Alfa Romeo kunne ordnes dersom jeg hadde slike ønsker. Og det samme gjaldt et av de landstedene vi så.

Tilbudene ble avslått.

Allerede våren 1990 skjønte italienerne at Norge lå an til å vinne kampen om VM 1993. Store sponsorpenger og TV-inntekter ville gå tapt dersom den store sykkelnasjonen Italia tapte for lilleputtlandet Norge.

Den norske ambassaden i Roma ble kontaktet flere ganger av både politiske og idrettspolitiske aktører for å stoppe Norge. Italienerne ville sende personer fra høyt politisk nivå til Norge for å forhandle frem et kompromiss. Dette ble avslått.

Da kom tilbudet om 20 millioner kroner til Norges Cykleforbund, dersom de trakk søknaden.

Det var et strukturert resonnement som viste hvordan de kom fram til 20 mill. kroner. Tilbudet ble avslått.

Isteden sendte Norge blant annet sin daværende statssekretær UD, Knut Vollebæk, til UCI-kongressen i Japan for å sikre Norge arrangementet.

Mercedes

Allerede i 1986 fikk norsk sykkelsport erfaring med ukulturen. I 1986 sendte Norge nemlig den første søknaden om å få arrangere sykkel-VM i Sandnes. Det Internasjonale Sykkelforbundet (UCI) skulle avgjøre saken på et styremøte i Gent i Belgia i august 1988. Kvelden før avstemningen røpet UCI-president Valery Sussoev at Norge ville vinne avstemningen 6-5 over Tyskland, som ønsket å plassere VM i Stuttgart.

Stemte annerledes

Et UCI-medlem fra daværende Tsjekkoslovakia stemte annerledes enn det styret internt hadde avtalt.

- Fra det tidspunktet kjørte han en Mercedes, slår Hilmar Windstad fast.