Lokket spillere med sex, i garderoben lå dopet strødd

Nå er det amerikanske collegelaget avslørt av Sports Illustrated.

 DAGENS SPILLERE:  Oklahoma State Cowboys vant Advocare i august. Nå er en skandale rundt klubben i ferd med å rulle opp. Foto: Bob Levey/Getty Images/AFP/ NTB Scanpix.
DAGENS SPILLERE: Oklahoma State Cowboys vant Advocare i august. Nå er en skandale rundt klubben i ferd med å rulle opp. Foto: Bob Levey/Getty Images/AFP/ NTB Scanpix.Vis mer

(Dagbladet): Du har kanskje sett tv-serien Blue Mountain State? Hele serien er basert på et collegelag i USA som er blant landes beste fotballag, samtidig som dop- og damefaktoren er høy.

Hvor mye sannhet som ligger bak serien bak fiksjonlaget vites ikke, men det er tydelige likhetstrekk til Oklahoma State Cowboys.

Det amerikanske fotballaget har etablert seg som et av de beste collegelagene over dammen.

Annerkjente Sports Illustrated har gjennomført en omfattende etterforskning rundt laget. Etterforskningen har pågått i nesten ett år.

De har intervjuet 64 tidligere spillere som spilte for universitet i tidsrommet mellom 1999-2011.

Avsløringene som George Dohrmann og Thayer Evans har gransket fram er rystende.

- Dop overalt
Resultatet er omfattende:

1) Spillere ved universitetet har mottatt penger mens de har spilt for Cowboys. I amerikansk collegeidrett er det ikke lov til å motta gaver/lønn.

2) Flere spillere skal ha fått skoleoppgavene sine gjort av andre.

- Målet var ikke å utdanne spillerne, men sørge for at snittet var godt nok til at de kunne spille, sier Fath Carter, som spilte for Cowboys fra 2000 til 2003.

3) Spillerne ved skolen skal ikke bare ha brukt dop, men også ha dealet.

- Det var vanlig å røyke marihuana før kamper. Det var dop overalt, sier Donnell Williams som spilte for klubben i 2006.

4) Sex. Vanlig prosedyre er at er rekrutter (mulig nye spillere) besøker skolene i forkant. Fotballprogrammet til Cowboys sørget for at nye rekrutter fikk en best mulig velkomst. Flere damer skal ha hatt sex med rekruttene for å lokke spillere til skolen.

- Meningen var å gi rekruttene et inntrykk av det var sånn hele tiden på skolen. Det var alltid damer som ville ha sex med deg, sier Artrell Woods, en tidligere spiller.

Ventet på denne dagen
Overtredelsene skal ha skjedd i tidsrommet 00-11. Les Miles (bildet) tok over laget i desember 2000. Beskjeden fra den nye hovedtreneren var klar.

 JUBEL:  Oklahoma State har blitt et USAs beste fotballprogrammer for College. Foto: Bob Levey/Getty Images/AFP/NTB Scanpix.
JUBEL: Oklahoma State har blitt et USAs beste fotballprogrammer for College. Foto: Bob Levey/Getty Images/AFP/NTB Scanpix. Vis mer

- Vi skal vinne, og vi skal gjøre det på min måte, skal Miles ha sagt.

Milliardæren Thomas Boone Pickens har også spyttet inn med penger, slik at stadion og treningsanleggene har fått seg en kraftig oppgradering.

- Jeg visste denne dagen vil komme. Og den dagen er i dag, sa en tidligere assistentrener da Sports Illustrated la fram funnene for han.

Artikkelen ble publisert i går.

- Det er veldig urovekkende å høre om alle disse tingene som skal ha skjedd, sier sportsdirektør ved skolen Mike Holder.

- Utbredt problem
Arnstein Friling kommenterer amerikansk fotball for Viasat, han blir ikke overrasket over avsløringene.

- Det er den samme gamle visa om og om igjen. Det er utbredt problem, sier Friling til Dagbladet.

Collegefotball i USA er enorm pengeindustri, men spillere har ikke lov til å motta en eneste krone.

- Det er unge gutter i alderen 18-22. Og de kommer som oftest ikke fra de beste strøkene. Da er det lett å ta i mot noe under bordet.

Fotball er voldsomt stort i Oklahoma, nå kan laget risikere utestengelse.

- Stipender kan bli indratt og de kan bli utestengt. Det kan også bety døden for laget, sier ekspertkommentatoren.

 TRENEREN:  Les Miles ledet laget i perioden som har blitt gransket. Nå leder han LSU Tigers. Foto: Stacy Revere/Getty Images/AFP/NTB Scanpix.
TRENEREN: Les Miles ledet laget i perioden som har blitt gransket. Nå leder han LSU Tigers. Foto: Stacy Revere/Getty Images/AFP/NTB Scanpix. Vis mer