Lome Kongen reddet 150 indiske skolejenter

Takket være travhesten Lome Kongens seier på Bergen Travpark i går, kan 150 indiske jenter i Raigat-provinsen fortsette på skole.

Det var som om han visste hva det gjaldt, tre år gamle Lome Kongen, da han startet i Nils A. Skjolds Æresløp på Drammen Travpark i går. På en søkktung bane kjempet han seg inn til en seier som sikrer 150 indiske jenter skolegang.

Travengasjement

Den lille norske bistandsorganisasjonen Fadderbarnas Framtid (FAF) har ansvaret for 2700 barn i Raigat-distriktet i India. De tre siste åra har FAF hatt et utstrakt samarbeid med norsk travsport, og en hel landsby er bygd opp fra grunnen utelukkende med midler fra travmiljøet.

Familiene fikk nye, solide murhus, og ungene var sikret helseoppfølging og skolegang.

Men det var ett problem. Etter fjerdeklasse må ungene gå opptil fire timer hver dag for å komme fram til skolen. Dermed er det bekmørkt lenge før ungene når fram til hjemmet sitt. Redsel for voldtektsmenn og overgripere har ført til at mange foreldre ønsket å ta døtrene sine ut av skolen.

For å redusere tida det tar å komme seg til og fra skolen, dro FAF-leder Terje Paulsen i gang et prosjekt hvor målet var å skaffe sykler til de 150 mest utsatte jentene.

- Fantastisk

Paulsen tok kontakt med travsportens ildsjel for de fattige indiske familiene, Jan Martin Bjerring, og spurte om han visste om noen som kunne bidra med penger. Det første Bjerring gjorde, var å snakke med hesteeier Karl Atle Kittelsen. Kunne han bidra med tre-fire sykler? Jo da, Kittelsen lovte at alle pengene hesten hans, Lome Kongen, eventuelt ville tjene på Bergen Travpark denne helga, skulle gå til sykkelprosjektet. Lome Kongens seier er verdt 75 000 kroner.

Dermed blir det mer enn tre-fire sykler. Alle de 150 jentene i FAFs «sykkelprosjekt» er sikret en trygg skolegang takket være Kittelsens raushet.

- Dette var helt uventet og fantastisk gledelig. Lukk øynene og se for deg ei lita indisk jente, livredd på vei hjem i mørket.

Den angsten blir nå borte, takket være Karl Atle Kittelsen og den fantastiske hesten hans.

Dette føyer seg inn i rekka av gode samarbeidsprosjekter med travsporten. Den responsen vi i Fadderbarnas Framtid har fått fra travmiljøet, har vært vår viktigste motivasjon for å stå på videre, sier en glad Terje Paulsen.

GOD GJERNING: Lome Kongen, med Thor Borg i sulkyen, kjørte inn 75000 kroner til indiske skolejenter da ekvipasjen vant i Bergen i går.