- Lome Rigla skal normalt vinne

Trener rapporterer om flott form.

(Dagbladet.no): Konkurrentene i Oaks Revansjen skal få slite i V75-5. Lome Rigla møter sine medsøstre fra lik distanse denne gang. I hele år har hun startet fra tillegg bak dem.

Til tross for et vondt tolvtespor over sprintdistanse har eier, trener og oppdretter John Hasle tro på seier.

- Brunstig

- At Lome Rigla står med to løp uten seier er mest utur. Nest sist var hun brunstig. Sist hadde hun seksti meter tillegg og giret seg kraftig opp da det ble en omstart. I tillegg ømmet hun i et bakbein og galopperte. Hun tapte mye på galoppen og travet et sterkt løp etterpå. Siste fem hundre meter ble klokket til 1.23,9, forteller John Hasle til Dagbladet.no.

Slike fartsressurser er det ingen andre i V75-5 som innehar.

- Spor tolv var ikke akkurat det vi drømte om, men hun står seksti-sytti meter nærmere konkurrentene denne gangen. Lome Rigla er blitt behandlet i venstre bakkne siden løpet sist, opplyser treneren.

- På sprint har hun ikke tid til å galoppere, men hun er normalt travsikker, legger han til.

- Lome Rigla har vært veldig bra og travet et kanonløp sist etter galopp. Hun har formen på topp. Jeg synes hun har vært den beste av hoppene bak Horgen Lotta, som ikke er med denne gang. Jeg tror vi skal slåss om seieren, sier kusk Vidar Hop optimistisk til Dagbladet.no.

- Lome Rigla ser dunderfin ut i trening om dagen. Jeg tror på en fin seierssjanse, fortsetter John Hasle som bevisst velger blodlinjer som gir en lett travertype når han skal velge hingst til sin hoppe.

- Hva er det du gjør for å få frem den raske kaldblodstypen med det lette preget, John Hasle? Du får frem den ene fine traveren etter den andre. Hva er hemmeligheten?

- Det er vel ikke noe hokus pokus. Det handler mer om å ta seg av hvert enkelt individ for det individet det er. Man kan styre det litt selv og påvirke hvert individ. Mange venter i årevis på det rette emnet, men jeg mener man må jobbe med det individet man har. Alle er mulig å forbedre, og man må se hvor muskler trengs og bygge deretter. Jeg har ikke flere hester enn at jeg kan ta meg godt av hvert enkelt individ. Det finnes ikke to like hester. Jeg har hatt Lome Elden, Lome Kongen, Lome Rigla og Lome Vesla. Og de fire er fire hundre prosent forskjellig. Jeg kunne aldri ha trent alle på samme måte som jeg trente Lome Elden. Det ville blitt helt feil.

Godt stell og sunn fornuft

En vanlig dag på stallen hos John Hasle er ikke preget av stress om morgenen. Klokka syv fores det frokost. Etterpå får hestene ro frem til klokka 11.

- Da legger de seg og hviler og snorker. Ellers er det helt stille i stallen.

Så følger en tur i luftegården. Deretter får hestene sin daglige treningstur.

- Mellom klokka sju og ti på kvelden har vi vår kosestund i stallen. Stell og den psykiske biten er ofte undervurdert. Det hjelper ikke å trene hardt og tro at det holder. Den psykiske biten er vel så viktig for at hesten skal bli god. Man kommer langt med godt stell og sunn fornuft. Alle hestene mine står med toppede ører og venter på stell i denne tiden. Da er det helt rolig i stallen, kun meg og hestene og radioen. Dette er kvalitetstid både for to- og firbeinte. Jeg forer siste gang i 23-tiden.

Lome Rigla snart avlshoppe

Vi får ikke gleden av å se Lome Rigla så mye lenger i løpsbanen. Allerede 15. september kan løpskarrieren være over for den gode hoppa.

- Meningen var egentlig at Lome Rigla skulle avslutte løpskarrieren med fem strake seirer, ler treneren

- Det går nok ikke den veien, men vinner hun lørdag og skulle hun i tillegg vinne Hoppe-Derby, får hun så mye penger på seg at det blir vanskelig med løpstilbud. Da blir det å slite fra seksti meter tillegg som hun har gjort i hele år, og det synes jeg ikke hun fortjener. Hun skal slippe å fly ut av skinnet sitt hver gang hun starter. Da er det bedre å satse på avl, avslutter John Hasle som hele tiden tenker på hestens ve og vel.

<B>HÅP FOR HOP:</B> Kusk Vidar Hop har tro på seier for Lome Rigla i helgas V75. Bildet er fra Norsk derby i 2004 som Hop vant med Thai Tanic.