London-OL koster 103 milliarder

Blir stadig dyrere.

Kostnadene til OL i London i 2012 ligger per i dag på 103,3 milliarder kroner, og bare på de siste to årene er OL-stadion blitt 2,4 milliarder kroner dyrere enn beregnet.

Den internasjonale olympiske komiteen (IOK) vedtok å gi London sommerlekene i 2012 for to år siden. Bare på disse to årene er utgiftene til OL-stadion økt med 77 prosent. Nå sier kalkylene at omkostningene forbundet med den store, nye stadion, der friidretten skal gå sammen med åpnings- og avslutningsseremoniene, blir på 5,5 milliarder norske kroner.

Allerede i mars doblet regjeringen i Storbritannia budsjettet for forberedelsene og byggingen av arenaene som er nødvendige for OL i 2012 til 103,3 milliarder kroner (9,3 milliarder pund). Det ble gjort for å ta høyde for ytterligere omkostningsøkninger de årene som gjenstår til OL-åpningen finner sted i London.

- Omkostningene har steget til det dobbelte i forhold til det vi opererte med i søknadspapirene. De tallene vi opererer med nå, og de vi opererte med i søknaden kan ikke sammenlignes. Nå er både inflasjon og skatter tatt med i regnestykket i tillegg til en del andre ting, sier John Armitt som er formann i Olympic Delivery Authority i London.

Foreløpig vil ikke Armitt si hva den nye svømmehallen vil koste. I søknadspapirene opererer man med utgifter på 833 millioner kroner for hallen som skal brukes til svømming, stup, synkronsvømming og vannpolo, men alt tyder på at prisen på hallen når den står ferdig, kommer til å bli betraktelig høyere.

(NTB)

DYRE LEKER: OL-leder Sebastian Coe & Co. ligger foreløpig an til å bruke over 100 milliarder kroner på lekene.