Lønn som fortjent, Norge!

Maren Lundby er ikke blitt Norges beste hopper på tross av mennenes totale makt i sporten hennes. Hun mener det er på grunn av. VM-bronsen i kveld viser at hun har rett.

Lykkelige jenter: De norske hoppjentene løper for å motta bronsemedaljene sine. Prestasjonen viser det langvarige gode arbeidet i norsk hoppsport. FOTO: Bjørn Langsem/Dagbladet.
Lykkelige jenter: De norske hoppjentene løper for å motta bronsemedaljene sine. Prestasjonen viser det langvarige gode arbeidet i norsk hoppsport. FOTO: Bjørn Langsem/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

scenen i den norske VM-leiren før kveldens sensasjonelle VM-bronse sitter en trygg Maren Lundby og forklarer hvordan sporten hennes er blitt snudd opp ned på bare noen år:

- Gutta skal ha en stor del av æren for det jeg har prestert. Uten den hjelpen hadde jeg ikke vært noen medaljefavoritt, sier hun, og følger opp med en overraskende takk til det vanligvis så utskjelte internasjonale skiforbundet (FIS):

- Nå blir det jobbet godt på alle plan. FIS er offensive. Dette er bare et tidsspørsmål, forteller hun om kraften i det likestillingsarbeidet som for noen uker siden fikk dyttet inn den første lagkonkurransen for kvinner i VM-programmet.

Denne hasteavgjørelsen bak kveldens historiske renn og Norges VM-bronse, gjorde ironien i hoppsporten fullkommen. Et FIS-styre der 14 av de 14 vanlig valgte representantene er menn, bestemte seg for å få opp tempoet med å gjøre dette til en sport også for kvinner.

NÅR hoppsporten selv tråkker fra, skjer det i en helt ny virkelighet både i aktivitet og marked. Da motstanden mot kvinnehopp falt så seint som i 2 006, skjønte sporten straks at dette mest av alt var en sjanse til å bli dobbelt så stor.

Det er i ferd med å gå i oppfyllelse. Hopp har passert alpint som den mest populære TV-idretten. Vanlige verdenscuprenn i kvinnehopp har for eksempel hatt en markedsandel i den økonomisk dominerende sportsnasjonen Tyskland på pene 16 prosent med seertall på over 5 millioner.

- Dette løfter hoppsporten til et nytt nivå. Vi kan ikke få inn fullt program for jentene fort nok, sa Bertil Pålsrud, den norske representanten i FIS-hoppkomite, til meg på FIS-kongressen sist sommer. Da trodde han at kvinnenes lagkonkurranse måtte vente til VM 2021.

Pålsrud var blant dem som gjorde at alt gikk raskere. Han er en av de norske lederne med stor troverdighet i spørsmålet om å få til like muligheter for begge kjønn i sporten.

ENDELIG ET STERKT LAG: Maren Lundby (bakerst) med dagens utfordrere i lagkampen : Anna Odine Strøm, Ingebjørg Bråten og Silje Opseth. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet
ENDELIG ET STERKT LAG: Maren Lundby (bakerst) med dagens utfordrere i lagkampen : Anna Odine Strøm, Ingebjørg Bråten og Silje Opseth. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

FOR under den hardt arbeidende hoppsjefen Clas Brede Bråthen har det norske miljøet jobbet fram en likestilt sport.

Maren Lundby er det beste eksempelet på det. Helt siden hun debuterte som 14-åring med startnummer 1 i tidenes første VM-konkurranse for kvinner i Liberec 2009, har hun vært hjulpet fram av en bevisst satsing på en kunnskapsbasert norsk hoppsport.

Det er dette arbeidet som til slutt har gitt et norsk jentelag sterkt nok til å vinne bronse i historiens første lagkonkurranse i hopp for kvinner. For Maren har dratt med seg tre unge utøvere i Anne Odine Strøm, Silje Opseth og junioren Ingebjørg Bråten. Alle disse presterte over evne da det gjaldt som mest.

DETTE flotte skjedde rett før Maren Lundby hopper som favoritt i den individuelle konkurransen. Hun var lengst av alle i kveld selv om det ble to svev med litt trøbbel. Det fikset den stjernen som er i ferd med å overgå alle norske hoppere:

Der fortsetter også ironien når det gjelder denne suksessen. For selv om hun og de andre unge norske jentene er blitt hjulpet fram av en klok norsk hoppsport, har Maren gjort den tunge treningsjobben selv:

Hun er blant de mest spesielle der. Ønsker alltid å utfordre grenser. OL-gullet i fjor gjorde at hun bestemte seg for å prøve det ingen hoppjenter hadde våget. Å trene for å slå gutta:

- Det er artig å jobbe mot noe folk aldri har fått til før, sa Maren forsiktig da hun fortalte meg om dette nye målet i fjor høst. At hun satset på å hoppe lenger enn østerrikeren Stefan Krafts verdensrekord på 253,5 meter.

Jeg kunne godt skrive om det, men det var ikke publisitet hun var ute etter. Bare den egne gleden det gir å jobbe mot noe som er helt uprøvd; men som det skal være mulig å oppnå.

For forskningen rundt skihopp viser at hun kan få det til. Dette er sporten der jenter under riktige forhold har de beste fysiske forutsetningene for å bli aller best.

I hvert fall om det er snakk om å fly lengst.

DERFOR bestemte Maren seg for å trene for å kunne bli den som hoppet lengst av alle når kvinnene slipper til i skiflyvning. Da måtte hun prioritere styrketrening i stedet for antall treningshopp for å hente inn det forspranget gutta fra naturen har i lår -og setemuskulatur.

Hun kom langt. Økte fra 75 til 85 prosent av hoppguttas nivå, men fikk tekniske problemer i starten av sesongen på grunn av for få hopp. De ble løst med hoppingen utover sesongen. Siden har det nesten bare blitt seire.

TYPISK nok skjedde all denne tilpasningen uten noe dramatikk:

- Alt er gjennomtenkt med Maren. Hun ser at hun har det som er nødvendig for å vinne, fortalte trener Christian Meyer som har jobbet med henne de siste åtte åra. Da var de to på enda en felles treningssamling med hoppgutta.

Torsdag

21. februar

Kl 12.00 Prolog sprint: Sprint fristil kvinner og herrer
Kl 14.00 Finaler: Sprint fristil kvinner og herrer

Fredag

22. februar

Kl 10.30 Hopp storbakke: Kombinert (HS120 i Innsbruck)
Kl 16.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Lørdag

23. februar

Kl 11.00 15 kilometer skibytte: Kvinner
Kl 12.30 30 kilometer skibytte: Herrer
Kl 14.30 Hopp Storbakke: Herrer

Søndag

24. februar

Kl 09.15 Semifinaler lagsprint: Langrenn kvinner og herrer
Kl 10.30 Hopp lagsprint: Kombinert
Kl 11.30 Finaler lagsprint: Sprint fristil langrenn kvinner og herrer
Kl 13.30 Lagsprint kombinert 2 x 7,5 kilometer langrenn
Kl 14.45 Lagkonkurranse hopp: I Innsbruck

Tirsdag

26. februar

Kl 13.30 10 kilometer klassisk: Kvinner
Kl 16.00 Kvalifisering hopp: Kvinner

Onsdag

27. februar

Kl 14.00 15 kilometer klassisk: Herrer
Kl 16.15 Hopp: Kvinner

Torsdag

28. februar

Kl 11.00 Hopp normalbakke: Kombinert
Kl 13.00 Stafett langrenn: Kvinner, 4x5 kilometer
Kl 15.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Fredag

1. mars

Kl 13.15 Stafett langrenn Herrer, 4x10 kilometer
Kl 16.00 Hopp Herrer, normalbakke

Lørdag

2. mars

Kl 11.00 Lagkonkurranse kombinert: Hopp normalbakke
Kl 12.15 30 kilometer: Kvinner, fristil
Kl 14.45 Lagkonkurranse kombinert: Langrenn, 4x5 kilometer
Kl 16.00 Mixed lagkonkurranse hopp: normalbakke

Søndag

3. mars

Kl 13.00 50 kilometer: Herrer, fristil

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Dette samarbeidet har styrket hele miljøet. I løpet av de neste dagene kan det ta av litt av det presset som gutta føler etter en under middels VM-start. For det er neppe systemet det er noe feil med nå som deler av hopplandslaget sliter.

Et felles treningsmiljø som har hjulpet fram en så eventyrlig god hopper som Maren Lundby og fått fram et helt ungt lag sterkt nok til å ta bronse i VM , er nødt til å ha mange kvaliteter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer