Lønning hardt ut mot skistyret

- Det blir aldri skiflyging i Rødkleiva, raser TV-profilen.

(Dagbladet.no): Styret i Norges skiforbund vedtok i dag å støtte planene om en ny skiflygingsbakke i Rødkleiva i Oslo.

Ifølge NTB ble vedtaket gjort med 13 mot en stemme.

- Vikersund blir jo nedlagt med dette vedtaket, mens skiforbundet vil rasere et rekreasjons- og friluftsområde som er unikt. Jeg tror folk flest skjønner galskapen i dette, sier TV-profil Per Ståle Lønning.

Styrets beslutning er derimot en stor seier for Steinar Johannessen, leder av hoppkomiteen i Norges skiforbund, som har stått på barrikadene for Rødkleiva-planene.

- Tas det en beslutning i år, kan det bli skiflygings-VM i Oslo i 2012. Prislappen på et nytt Holmenkoll-anlegg bygd i Rødkleiva, er 200 millioner kroner. Til sammenlikning vet vi at den nye Operaen vil koste nærmere 10 milliarder.

- Jeg tror den vil bli en suksess og viktig for nasjonen. Holmenkollen er vårt mest kjente internasjonale ikon, og vi er først og fremst en vinter(idretts)nasjon. Det burde ikke stå på noen titalls millioner for å ta vare på og videreføre noe av det mest verdifulle i vår kulturarv, sa Johannessen til Dagbladet i begynnelsen av mars.

Også hopperne våre har støttet Rødkleiva.

Vedtaket er delt opp i fire deler, ifølge NTB:

PRESENTERTE PLANENE: Skipresident Sverre Seeberg offentliggjorde i dag at skistyret går inn for nasjonalt skiflygingsanlegg i Rødkleiva utenfor Oslo fremfor i Vikersund i Buskerud. FOTO: SCANPIX
PRESENTERTE PLANENE: Skipresident Sverre Seeberg offentliggjorde i dag at skistyret går inn for nasjonalt skiflygingsanlegg i Rødkleiva utenfor Oslo fremfor i Vikersund i Buskerud. FOTO: SCANPIX Vis mer

• Skistyret ønsker en normalbakke (HS100) i Rødkleiva til et mulig ski-VM 2011.

• Skistyret ønsker en framtidig skiflygingsbakke i Norge. 

• Skistyret sier nei til videre utbygging i Vikersund. 

• Skistyret går inn for å bygge en ny skiflygingsbakke i Rødkleiva.

Men et nytt anlegg i Rødkleiva er altså ikke ukontroversielt. Naturvernere har lovet kamp mot anlegget, og også lokale velforeninger har protestert.

- Jeg skjønner ikke hvorfor skistyret vil legge seg ut med befolkningen i områdene rundt Rødkleiva når de er avhengige av den samme lokalbefolkningen for å få avviklet rennene. Det blir aldri hoppbakke i Rødkleiva, raser Lønning.

Han er leder i interessegruppa Hoppfaglig Kulturgruppe, og har tidligere engasjert seg sterkt for fortsatt satsing på Vikersund.

- Det er ikke Norges Skiforbund som skal bestemme hvor markagrensa går. Dette er kommersiell industri - et anlegg her vil ikke være til nytte for befolkningen. Jeg elsker jo hoppsport, men det blir ingen masseidrett, og det er urealistisk å tro at det vil bli arrangert mer enn ett renn i året her. Jeg forstår ikke at forbundet vil norsk skisport så vondt. 

I går ble det meldt at Vikersund har finansieringen på plass for oppgradering av anlegget.

- Det er per dags dato ikke noe skiflyvingsanlegg i verden som ligger så nær hovedstaden som anlegget i Vikersund. Hvorfor skal man legge den ned, når den tross alt er den eneste bakken i Norge med tradisjon?

- Det må være fordi gutta i forbundet ikke gidder å bruke bilen for å kjøre den timen det tar for å komme dit. Dette er en arroganse som er helt utrolig, raser Lønning.

Saken vil gå en ny runde i skitinget i Steinkjær 25. mai. Da skal skikretsene si sin mening.

MISFORNØYD: Per Ståle Lønning mener forslaget om skiflygingsanlegg i Rødkleiva er idiotisk. Han tror det vil ødelegge friluftsområdet og bli langt dyrere enn 200 millioner, beløpet skistyret har antydet.