Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Lønnsslipp i tolvte time

Hvorfor måtte Michel Platini vente i ni år for å få utbetalt 17,5 millioner kroner fra FIFA?

SOM FAR OG SØNN: Etterbetalingen fra jobben som spesialrådgiver for Sepp Blatter, er i ferd med å stoppe Michel Platini sitt forsøk på å bli den neste FIFA-presidenten. Her er de to under en oppvisningskamp i Blatters hjemby Ulrichen. FOTO: AFP / Fabrice Coffrini.
SOM FAR OG SØNN: Etterbetalingen fra jobben som spesialrådgiver for Sepp Blatter, er i ferd med å stoppe Michel Platini sitt forsøk på å bli den neste FIFA-presidenten. Her er de to under en oppvisningskamp i Blatters hjemby Ulrichen. FOTO: AFP / Fabrice Coffrini. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HELT til fredagens sveitsiske politiaksjon mot hovedkvarteret til det internasjonale fotballforbundet (FIFA) i Zürich, var Michel Platini favoritt til å overta etter Sepp Blatter som sportens leder. Nå virker dette maktskiftet tvilsomt:

•• For hvem kan tro at FIFA sin økonomi i 2002 var så dårlig at organisasjonen måtte vente i ni år med å utbetale Platini sin lønn for innsatsen som Blatters spesialrådgiver fra 1998?

Vel ble verdien av franskmannens jobb for disse årene satt til hele 17,5 millioner kroner, men FIFA sitt eget regnskap nettopp for perioden fram til den naturlige siste lønningsdatoen ved utgangen av 2002 viser et overskudd for den internasjonale fotballen på rundt 1 milliard.

Det er da Platini sin egen forklaring på denne forsinkete lønnslippen kan gi ham trøbbel.

OM det også ender med et juridisk oppgjør avgjøres av de sveitsiske påtalemyndighetene. Det var de som fredag opprettet sak mot  Sepp Blatter for misbruk av FIFA-vervet. Det gjaldt konkret noen av fotballens TV-rettigheter som Blatter hadde overført til sin politisk allierte Jack Warner for en ekstrem underpris.

Hvorvidt 17,5 millioner kroner til fotballkamerat Platini var under -eller overpris, er det foreløpig vanskelig å si. En stund etter at franskmannen fikk utbetalingen vinteren 2011, trakk han uansett sitt kandidatur som ny global fotballpresident. Han ville ikke lenger utfordre Blatter, som den våren ble gjenvalgt uten motkandidater og med overveldende støtte på FIFA-kongressen på hjemmebane i Zürich .

TIL det franske nyhetsbyrået AFP forklarer Platini den uvanlige seine lønningsdatoen med FIFA sine økonomiske problemer:

- Som jeg har sagt til de sveitsiske etterforskerne, fikk jeg først bare en del av honoraret vi hadde avtalt for jobben jeg utførte mellom 1998 og 2 000. Dette skjedde fordi FIFA på den tida fortalte meg at de ikke hadde råd til å betale alt, sier Platini.

Den sveitsiske påtalemyndigheten undersøker nå om denne seine lønnsutbetalingen ble gjort ulovlig av Sepp Blatter som personlig beordret transaksjonen. Det var nettopp en slik "ulojal utbetaling"; da til Jack Walker, som er grunnlaget for den pågående etterforskningen mot FIFA-presidenten.

FØRST i neste omgang kommer det juridiske spørsmålet om også Michel Platini som mottaker av disse pengene har gjort noe galt.

Der blinker det gult:

- Mr. Platini blir behandlet som en mellomting mellom et vitne og en tiltalt, sa den sveitsiske riksadvokaten Michael Lauber på en pressekonferanse. Han utelukker ikke at fredagens raid mot FIFA-hovedkvarteret vil bli fulgt opp med en husundersøkelse i UEFA sine lokaler i sveitsiske Nyon:

- Jeg vil gjøre hva som helst for å finne sannheten. Er det nok holdepunkter for å foreta en ransaking der, vil det skje, fortalte Lauber.

MEN uansett utfallet av den rettslige utviklingen, gir den seine utbetalingen allerede et politisk problem for Platini sitt forsøk på å bli den neste FIFA-presidenten.

Det tette forholdet til Sepp Blatter, har i denne sammenhengen ofte blitt brukt  mot Platini. Kritikerne mener de to har vært som far og sønn. Med støtte fra hele fire av de seks kontinentale forbundene innen FIFA, har den tidligere franske stjernespilleren foreløpig levd grei med denne koblingen.

Selve utbetalingen har imidlertid ikke vært kjent, og tidspunktet gjør den svært vanskelig å forsvare. I dag begynner det engelske fotballforbundet (FA) samtaler om de skal opprettholde sin Platini-støtte, og lignende diskusjoner vil komme i det ene nasjonale forbundet etter det andre fram til den neste presidenten velges i februar neste år.

I mellomtida skal også FIFA sin egen etiske komite avgjøre om den har tillit til både Blatter og Platini. Det var denne komiteen som i går ekskluderte Jack Warner fra fotballen for livstid.

Det alvoret er bakgrunnen for at Michel Platini nå forsikrer at han ikke gir seg frivillig:

- Jeg er fast overbevist om å stå på videre som presidentkandidat for å gjennomføre de tiltak som kan gjenopprette ro og tillit i fotballen, sier han til AFP.

Så spørs det om fortidas fremste fotballsjefer lenger får ha noe å si for framtida til en ganske herjet sport . 

   

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!