Lønnstak i fotball

Europas beste fotballklubber ble tirsdag enige om en modell for å begrense spillerlønningene.

Gruppen av klubber kaller seg G14, men totalt møttes 18 klubber fra England, Tyskland, Italia, Spania, Nederland, Frankrike og Portugal i Brussel tirsdag.

Manchester United, Real Madrid og de andre storklubbene ble tirsdag ettermiddag enige om spillerlønningene fra og med sesongen 2005/2006 ikke skal overstige 70 prosent av hver enkelt klubbs omsetning.

De mektigste fotballklubbene i Europa ble også enige om en tipunkts plan for kostnadsreduksjoner. Blant annet skal lønningene bli mer prestasjonsrelaterte.

Dermed kan det se ut til at et rammeverk for bedre kontroll med lønninger og økonomi i europeisk toppfotball er på plass.

- Klubbenes aller største utgifter er lønninger. Derfor er vi nødt til å ta tak i dette for å hindre at vi får et konkursras i tiden framover, sa direktør Thomas Kurth for G14-klubbene.

- Klubbene kan ikke bare kutte lønningene, de må forholde seg til spillernes kontrakter. Målet er å få lønninger som i større grad står i forhold til klubbenes omsetning, samt å få bedre kontroll på pengestrømmen gjennom klubben, fortsatte Kurth.

Flere storklubber i Italia har klart å redusere lønningene i samarbeid med spillerne. Ronaldo, før han forsvant til Real Madrid, og andre Inter-spillere godtok i sommer lønnskutt for å bedre klubbens økonomi.

I sin tipunktsplan lover de største klubbene å kutte sine egne kostnader, og de oppfordrer andre klubber til å følge de samme retningslinjene.

Kritikerne av G14-gruppens plan mener dette systemet med «selvsensur» ikke vil fungere, fordi noen klubber vil kjøre sitt eget løp uansett. De største klubbene er dessuten så mektige økonomisk at det vil være vanskelig å tvinge dem til å følge retningslinjene.

NTB