Lønnsvinner

Aldri før har Aksel Lund Svindal stått på seierspallen i v-cupen. Aldri før har han fått så mye penger for så dårlig arbeid.

KITZBÜHEL (Dagbladet): Andreplassen i kombinasjonen betydde seiersseremoni for Aksel.

- Jeg er kjempefornøyd, jeg. Pallen er pallen, sier han.

Og penger er penger. Med karrierens enkleste premiepott (19000 euro) i lomma, gjorde det ikke Aksel mye at skiløperen på pokallokket knakk av da lokket ramlet i bakken. Han har råd til å reparere nå.

- Kjøpe sveiseapparart, kanskje. Det er ikke dumt. Men det koster vel ikke 145000 det vel?

Spør Aksel, som klokt nok fleiper med sin egen prestasjon. Som i beste fall er middelmådig. Lørdagens 37.-plass i utfor og gårsdagens 42.-plass i slalåm var nok til å gjøre ham til Kitzbühels nestbeste allrounder. Alpintkometens første pallplassering kom i en kombinasjonskonkurranse som endte i parodien da allroundstjernene Kjetil Aamodt og Bode Miller feilet grovt. Bare ni løpere fullførte konkurransen. Vinneren Michael Walchhofer fra Østerrike dro inn førstepremiepotten på 321000 kroner (42000 euro) etter 22.-plass i utfor og 43.-plass i slalåm.

- Dette ble jo litt spesielt. Det er ikke så mange om beinet i kombinasjonen, sier Aksel.

Utdøende rase?

Aksel var 47 hundredeler for seint i mål til å vinne løpet. Han tapte mye penger på det.

- Jeg kjørte ganske dårlig i slalåm, så jeg kommer til å tenke litt på dette. Har mye mer å gå på, og kan kjøre det mye bedre i utfor også, sier han.

Han har et hav å ta igjen før han er på samme nivå som alpintsirkusets eneste reelle allroundløpere, Kjetil Aamodt og Bode Miller. Som i Wengen sist helg var de to suverent i kombi-teten etter første omgang av gårsdagens slalåm. Miller ledet 67 hundredeler foran Aamodt, og Kjetil ga alt i finalen - helt til han hektet. Miller kunne ploget til kombinasjonsseieren og seierspotten. Men hungeren etter seier i spesialslalåmen var viktigere. Miller feilet grovt to ganger, tråkket seg opp igjen, og fullførte til femteplass i kombinasjonen, med en omgangstid som var 10.65 sekunder svakere enn slalåmvinner Kalle Palander fra Finland.

- Jeg håper vi ikke er en utdøende rase, sier Aksel, som sjøl har lyst til å bli god i alle fire disipliner.

- Jeg synes kombinasjonen er bra, jeg. Det er fire disipliner i alpint, og man bør klare å beherske alle sammen, sier han.

Ingen utgifter

I dag kjører han super-G i Kitzbühel. Deretter bærer det til rennkontoret for å hente sjekken. Han innrømmer at pengene betyr litt.

- Ja, littegrann, men ikke så mye. Jeg bor hjemme, og har ikke utgifter. Må uansett tjene litt for å få inn det pappa har lagt ut opp gjennom åra. Det holder ikke med denne pallplassen her.

- Så pengene skal rett inn på pappas konto?

- Det skal de ikke!

Aksel får også bonus fra utstyrsleverandøren.

- Noen titusen, kanskje, sier han.

- Lettjente penger

Det internasjonale skiforbundets (FIS) renndirektør for alpint, Günter Huajara, er enig i at kombinasjonen ikke fungerer slik den kjøres i Wengen og Kitzbühel i dag.

- Det blir lettjente penger for løperne. Det skal være sikkert og visst, sier han.

FIS har lett etter løsninger, og ønsker å arrangere kombinasjonen som i mesterskap.

- I VM og OL kjører vi kombinasjonen med begge øvelsene på samme dag. Det blir én konkurranse, og er en mye bedre måte å arrangere kombien på enn ved å summere utfor og slalåm over to dager. Vi prøver å få til dette i v-cupen også. Da hadde vi fått flere løpere til å stille opp, sier han til Dagbladet.

POKALEN BRAKK: I forfjamselsen over endelig å havne på pallen og tjene penger på idretten sin, mistet Aksel Lund Svindal pokalen i bakken så den brakk. Han tok det ikke så tungt. Dagen var reddet likevel.