Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Transpersoner i friidrett

Løper snart mot transpersoner

Den amerikanske jenta CeCe Telfer, som ble collegemester på 400 meter hekk, konkurrerte tidligere som mann. Det gir ny strid om sportens trans-regler selv om hun møtte Amalie Iuel på distansen i VM i dag.

NYE KONKURRENTER: Amalie Iuel og de andre friidrettsjentene får stadig oftere konkurranse av transpersoner som har gjennomgått hormonbehandling for å skifte kjønn. Mens friidrettslederne snakker om å gjøre det vanskeligere for disse å konkurrere, trenger heller sporten å diskutere hvordan den kan bli så åpen at den blir til glede for alle. Slik Amalie her fronter sporten på et skolestevne. Foto: Carina Johansen / Dagbladet
NYE KONKURRENTER: Amalie Iuel og de andre friidrettsjentene får stadig oftere konkurranse av transpersoner som har gjennomgått hormonbehandling for å skifte kjønn. Mens friidrettslederne snakker om å gjøre det vanskeligere for disse å konkurrere, trenger heller sporten å diskutere hvordan den kan bli så åpen at den blir til glede for alle. Slik Amalie her fronter sporten på et skolestevne. Foto: Carina Johansen / Dagbladet Vis mer

EN svensk medisinsk studie kan endre friidrettens helt nye regler om hvem som kan få løpe i kvinneklassen. Med nederlaget for Caster Semenya i Idrettens voldtgiftsdomstol har dette vært en av sporten mest diskuterte saker de siste årene. Men nå går den videre:

  • For mens friidretten har fått lov til å regulere enkelte distanser i kvinneklassen ved hjelp av tvungen hormonbehandling, viser studien at dette kanskje ikke holder som forsvarslinje for en mest mulig ensartet konkurranse.

Friidrettens krav har vært at de som ville stille i kvinneklassen må holde seg under en satt hormongrense i minst ett år, men det holder muligens ikke. I en studie fra Karolinska Institutet gjengitt i svenske Expressen ser det ut som om denne behandlingen er for kort til å gi ønsket effekt.

Etter å ha fulgt 23 svensker som har gjennomført kjønnsskifte fra mann til kvinne ser forskerne at muskelmassen i løpet av et år bare reduseres med 5 prosent. Og muskelstyrken forblir uendret.

Funnet gjør at svensk friidrett nå vil be om strengere regler for muligheten for transpersoner til å konkurrere i kvinneklassen.

SAMTIDIG er dette et vanskelig område både etisk, juridisk og medisinsk i en idrett som nettopp i sin store variasjon mellom øvelsene er ment å gi et bredt tilbud til alle uansett fysiske ulikheter.

Selve denne svenske studien er gjennomført på kjønnsopererte som ikke driver toppidrett. Hvilke utslag hormonbehandling har på muskelmassen og muskelstyrken til topptrente friidrettsutøvere, vet man ikke. Der tar forskerne forbehold.

Det gjør at man egentlig ikke har noe trygt vitenskapelig materiale i møte med den ganske nye utviklingen i friidretten:

  • For denne sesongen er det kommet to bra mannlige utøvere som etter kjønnsoperasjon og hormonbehandling har fått være med i kvinneklassen.

Tidlig i sommer vant amerikanske CeCe Telfer det amerikanske collegemesterskapet på 400 meter hekk etter å ha dominert øvelse på dette nivået gjennom hele sesongen.

Selv om Telfers tid ennå ikke er god nok til å få plass på det amerikanske VM-laget som konkurrerer i øvelsen i Doha i dag, er utviklingen klar. Amalie Iuel må som alle andre i kvinneklassen snart løpe mot eks-menn på 400 meter hekk.

Det er derfor svensk friidrettsledere har tatt opp saken.

FOR dette er en ganske annen problemstilling enn den Caster Semenyas har fått rettslig vurdert. Hun er født med naturlig høy andel av det mannlige kjønnshormonet testosteron. Det er grunnen til at Semenya i likhet med det to andre 800 meter stjernene Francine Niyonsaba; Burundi (sølv i OL 2016 og VM 2017) og kenyanske Margaret Wambui (bronse i OL 2016), ikke får være med i årets VM. Og at Nigers medaljehåp på 400 meter Aminatou Seynin nå i Doha måtte bytte distanse til 200 meter der den nye hormongrensen ikke gjelder.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Deres naturlig høye testosteron-nivå ( hyperandrogenism) fikk det internasjonale Friidrettsforbundet (IAAF) til å innføre spesialregler for 400 meter til og med og mellomdistansene. Det var en mer enn vanskelig balansegang om hvem som er kvinne nok til å drive med idrett i kvinneklassen:

- Jeg ble et offer. For jeg valgte jo ikke å bli født sånn, sa en skuffet Margaret Wambui etter at regelen var innført.

Selv synes jeg IAAF har gjort en feil tatt i betraktning hvordan naturen langt på vei bestemmer hvem som skal vinne i sport.

Der går det an å argumentere for at det blir annerledes med det som er operert. At det kanskje ikke er noen menneskerett å få vinne i sport etter at du har byttet kjønn.

AKKURAT det ble utfordret også av en annen amerikaner. For noen uker siden var 22-åringen June Eastwood klar for et terrengløp på collegenivå etter å ha gjennomgått en hormonbehandling. Hun het egentlig Jonthan , var den beste distanseløperen i gutteklassen hjemme i Montana og hadde en rekord på 1500 meter på pene 3.50.19. Det er bare 12 hundredels sekund svakere enn etiopiske Genzrbe Dibabas smått utrolige verdensrekord på distansen.

Rutinerte friidrettstrenere trodde at June kom til å ta toppnivået hos jentene direkte, men så lett gikk det slett ikke. Hormonbehandlingen hadde satt henne så langt tilbake at hun ennå ikke er i nærheten av verdenstoppen.

Men hvordan blir utviklingen for June Eastwood over tid? Som mann hadde hun også brukbare 14.46,83 på 5 000 meter (her er samme Dibabas verdensrekord 14.11) ; en distanse som ikke er underlagt de nye hormonreglene. Det betyr at June i teorien kan medisinere seg annerledes om sportsresultater skulle bety så mye i en slik stor personlig omveltning.

Men akkurat det har ikke June brydd seg så mye om midt i all forvirringen om sin egen identitet. Dette er ingen topptrent gutt som vil vinne som jente, men en ung voksen som trenger løpingen for å styrke sitt eget selvbilde. Hennes mål er ikke å bli like god som hun var som gutt.

DETTE temaet ble først aktualisert i USA sist vinter gjennom prestasjonene til to unge sprintere. Mens friidretten på collegenivå krever ett års hormonbehandling før utøveren får bytte klasse, er jenteklassen i friidretten hos de ynge på high school organisert langt friere. Der er kriteriet for å løpe i jenteklassen at du identifiserer deg selv som kvinne.

Derfor kunne disse 17-åringene bytte fra gutte -til jenteklasse med bare noen uker i mellom. Da de så tok dobbeltseier i mesterskapet for Connecticut, ble det riktig varmt på sosiale kanaler i USA.

FRIIDRETTENS nye hormonregler gjelder som nevnt ikke for distanser under 400 meter. Det er derfra og opp til en engelsk mil at deltakerne i kvinneklassen må ha et testosteronnivå på under 5 nmol/L. Det normale for kvinner er opp til 1,7, mens det vanlige laveste grensen for menn starter på 7,0 nmol/L.

Men disse reglene har nå en annen grense for transpersoner. Menn som blir kvinner må ligge under 10 nmol/L; altså dobbelt så mye som hos hyperandrogene kvinner. I tillegg vil hvert enkelt tilfelle vurderes av IAAFs sine medisinske eksperter.

Her angir reglene foreløpig at dette nye testosteronnivået for transpersoner må holdes mellom ett og fire år.

En tidsbegrensning som altså svenske friidrettsledere nå vil ha vurdert på nytt.

MEN samtidig er dette saker der det blir for smått å se bare på resultatene på banen. Det er jo ikke derfor noen har operert seg.

For den gode hekkeløperen CeCe Telfer hadde ikke akkurat familien bak seg da hun vant collegemesterskapet:

- Jeg ble utskjelt av mamma. Jeg har ingen familie lenger, sa hun til Outsport etter seieren:

- Men jeg hadde ikke noe valg. Jeg kjente meg ikke som noen mann. Jeg husker da speakeren ropte opp at det var klart for guttas 110 meter hekk; at jeg egentlig ikke ville stå der sammen med menn. Jeg kjente meg ikke hjemme der. Det ble helt feil.

Det blir det fort også for idretten om den ikke ser mer raust på det med kjønn og klasser.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling