Transpersoner i friidrett

Løper snart mot transpersoner

Den amerikanske jenta CeCe Telfer, som ble collegemester på 400 meter hekk, konkurrerte tidligere som mann. Det gir ny strid om sportens trans-regler selv om hun møtte Amalie Iuel på distansen i VM i dag.

NYE KONKURRENTER: Amalie Iuel og de andre friidrettsjentene får stadig oftere konkurranse av transpersoner som har gjennomgått hormonbehandling for å skifte kjønn. Mens friidrettslederne snakker om å gjøre det vanskeligere for disse å konkurrere, trenger heller sporten å diskutere hvordan den kan bli så åpen at den blir til glede for alle. Slik Amalie her fronter sporten på et skolestevne. Foto: Carina Johansen / Dagbladet
NYE KONKURRENTER: Amalie Iuel og de andre friidrettsjentene får stadig oftere konkurranse av transpersoner som har gjennomgått hormonbehandling for å skifte kjønn. Mens friidrettslederne snakker om å gjøre det vanskeligere for disse å konkurrere, trenger heller sporten å diskutere hvordan den kan bli så åpen at den blir til glede for alle. Slik Amalie her fronter sporten på et skolestevne. Foto: Carina Johansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

EN svensk medisinsk studie kan endre friidrettens helt nye regler om hvem som kan få løpe i kvinneklassen. Med nederlaget for Caster Semenya i Idrettens voldtgiftsdomstol har dette vært en av sporten mest diskuterte saker de siste årene. Men nå går den videre:

  • For mens friidretten har fått lov til å regulere enkelte distanser i kvinneklassen ved hjelp av tvungen hormonbehandling, viser studien at dette kanskje ikke holder som forsvarslinje for en mest mulig ensartet konkurranse.

Friidrettens krav har vært at de som ville stille i kvinneklassen må holde seg under en satt hormongrense i minst ett år, men det holder muligens ikke. I en studie fra Karolinska Institutet gjengitt i svenske Expressen ser det ut som om denne behandlingen er for kort til å gi ønsket effekt.

Etter å ha fulgt 23 svensker som har gjennomført kjønnsskifte fra mann til kvinne ser forskerne at muskelmassen i løpet av et år bare reduseres med 5 prosent. Og muskelstyrken forblir uendret.

Funnet gjør at svensk friidrett nå vil be om strengere regler for muligheten for transpersoner til å konkurrere i kvinneklassen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer