Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bjørgen vil ha femmil for kvinnene

Løperne ønsker femmil velkommen: - Vi er like godt trent som gutta

Marit Bjørgen mener det er en selvfølge at også kvinnene skal få forsøke seg på femmil i Holmenkollen.

POSITIV: Marit Bjørgen er en av flere som ønsker femmil for kvinnene i Holmenkollen. Foto: Bildbyrån
POSITIV: Marit Bjørgen er en av flere som ønsker femmil for kvinnene i Holmenkollen. Foto: Bildbyrån Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FALUN (Dagbladet): Marit Bjørgen ivrer etter å få gå en femmil i Holmenkollen, slik herrene gjør. Et forslag fra den norske langrennskomiteen er nemlig at også kvinnene skal få muligheten til å prøve seg på den lengste distansen som gås i verdenscupen.

- Ja, jeg ser ikke noen grunn for hvorfor skal ikke vi få gå 50 kilometer. Klart det er jo store differanser i forhold til hva man ser på herresiden. Men hvorfor ikke, mener jeg, sier Bjørgen til Dagbladet.

Bjørgen har i lengre tid ønsket å gå femmil. Men hun tror ikke et forslag fra Norge vil få gjennomslag med det første.

- Jeg har spurt om det før. Jeg tviler jo på at Åge (Skinstad, journ.anm.) og Ulvang får igjennom det i FIS. Da blir jeg veldig overrasket, egentlig. Det er en lang prosess fra å mene til det slår gjennom, sikkert, sier Bjørgen til Dagbladet.

Torsdag skrev Dagbladet at Åge Skinstad og Vegard Ulvang ønsker å foreslå at kvinnene skal få gå femmil på lørdag i Holmenkollen i framtiden. Forslaget skal legges fram på FIS kongress i Athen i mai. Skinstad er Norges representant i langrennskomiteen i FIS, mens Ulvang er leder av den samme FIS-komiteen.

- Vi vil foreslå at vi kjører femmil for kvinner på lørdagen i Holmenkollen. Vi har fått noen spørsmål på hvorfor vi ikke skal ha likestilte distanser i langrenn. Det er jo vanlig at det er slik i de fleste idretter, men så tenkte vi: «Hvorfor skal vi ikke gå foran for en gangs skyld?» forteller Åge Skinstad til Dagbladet.

- Like godt trent

Landslagstrener Roar Hjelmeset er ikke udelt positiv til en eventuell femmil for kvinnene. Han mener føre, løype og deltakelse kan gi store utslag, men sier at han tror utøverne gjerne kan ønske seg å prøve.

- Det finnes både positive og negative sider ved en femmil. Vi har sett tidligere at Marit og Therese har gått alene og det har vært store differanser, men i år var det en helt annen tremil. Jeg er sikker på at jentene vil hoppe på den utfordringen, sier Roar Hjelmeset.

En av dem som virkelig lyser opp da Dagbladets journalist nevner forslaget for dem er Charlotte Kalla. Til tross for at hun aldri har fått det helt til på tremil i Holmenkollen ønsker hun svært gjerne å forsøke seg på et ennå lengre løp.

- Det kunne jeg tenke meg å prøve. Det hadde vært en stor utfordring. Jeg har forstått at det er stor forskjell på å gå 1 time og 20 minutter og to timer med tanke på hva som skjer med kroppen og systemet. Jeg har gått noen langløp, men ikke mange så jeg har ikke stor erfaring med det, men jeg kunne tenke meg den utfordringen, sier Kalla.

Også Ingvild Flugstad Østberg synes idéen er spennende.

- Det er jo spennende det, Jeg gikk jo fortest på de siste ti på tremila, så kanskje jeg skulle fortsatt et par runder til, sier Østberg og ler.

- Vi er like godt trent som gutta vi, men klart det er et stort sprang fra tremil til femmil. Det er jo et spennende forslag, så får vi ta det som den kommer. Om det kommer i verdenscup er jeg interessert, men det er ikke sånn at jeg heller skulle gått Birken enn å være med her, sier Østberg.

- Jeg synes vi burde få prøve, så får vi se om de klarer å få det gjennom i FIS, sier Bjørgen.

Første pallplass på tre år

På den første etappen av minitouren i Falun slo 38 år gamle Bjørgen til med sin første pallplassering i sprint i verdenscupen på over tre år da hun gikk inn til tredjeplass.

Dermed har hun skaffet seg et utmerket utgangspunkt og forsprang på de andre konkurrentene før de to siste rennene av minitouren som avslutter verdenscupen denne sesongen.

- Det var veldig gledelig og artig. Det er ei løypa som passer meg bra, og når de andre begynner å gå litt lei, holder jeg formen opp og er motivert, forklarer Bjørgen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!