- Løpet går til Alta

Etter et kort møte ble det klart at juryen i Finnmarksløpet ikke ser noen grunn til å korte ned årets løp.

LEVAJOK (Dagbladet.no): Selv om løperne er oppgitt over forholdene og mener løpet bør kortes ned, er juryen i Finnmarksløpet klare på en ting: Løpet går til Alta. Etter et kort statusmøte i Levajok fant de ikke noen grunn til å korte mer ned på løypa enn det trasse-endringene gjør naturlig.

Juryen mener ekstreme værforhold er noe man er nødt til å ta høyde for om man vil være med i Finnmarksløpet. Det er bare det at årets løp byr på vårløsning og påskestemning i stedet for den tradisjonelle sprengkulda.

- Forholdene er egentlig motsatte av det vi er vant til i Finnmark, sier pressesjef i Finnmarksløpet, John Arne Markussen, til Dagbladet.no.

- Men det må man regne med når man er med på en ekspedisjon som det Finnmarksløpet er, sier direktør Kari Jæger.

- Det ligger kanskje egentlig i psyken til kjørerne, mer enn at det er et reellt problem, sier fortsetter hun.

Vurderer fotløpende

Juryen mener det er vanlig at kjørerne er leie av løpet når de nesten har kjørt åtti mil. At forholdene har vært vanskelige gjør også sitt til at det gjør vondt å være ute i løypa.

- Det er klart de er lei, og drømmer om at champagnen står klar i Skoganvarre. Men de må selv vurdere hvor lenge de vil være med i løpet, sier Jæger.

Både hun og Markussen understreker at Finnmarksløpet ikke kan frita kjørerne for ansvaret i forhold til hundene. Eller seg selv for den saks skyld. Mener de at det er uforsvarlig å fortsette, bør de gi seg. Samtidig blir hundene sjekket grundig av veterinærer på hvert eneste sjekkpunkt. Så langt mener veterinærene at hundene klarer seg veldig bra.

- Men hvis det på noe vis er forhold som gjør det vanskelig å gjennomføre løpet, må vi se på det da. Dette vurderer vi fortløpende. Men akkurat nå er det ingenting som tyder på at det ikke blir målgang i Alta, sier Markussen til Dagbladet.no.