Løpet som burde fått dopingalarmen til å ule

Over 80 prosent av Russlands medaljer har blitt vunnet av utøvere som har avlagt tvilsomme prøver.

UMENNESKELIGE VERDIER:  Russland gjorde nesten rent bort under kvinnes 1500 meter under VM i Helsinki i 2005. Tatjana Tomasjova vant, men samtlige fire russere innenfor topp seks hadde blodverdier som i beste fall er svært mistenkelige. Foto: EPA/KERIM OKTEN/NTB Scanpix.
UMENNESKELIGE VERDIER: Russland gjorde nesten rent bort under kvinnes 1500 meter under VM i Helsinki i 2005. Tatjana Tomasjova vant, men samtlige fire russere innenfor topp seks hadde blodverdier som i beste fall er svært mistenkelige. Foto: EPA/KERIM OKTEN/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): VM i Helsinki 2005, kvinnenes 1500 meter: Russiske Tatjana Tomasjova er best på oppløpet og vinner VM-gull. Russiske Julia Fomenko (seinere disket) kommer inn bak rett foran landsvenninnen Olga Jegorova. Jelena Soboleva kommer på fjerdeplass.

- Eksperter på tribunen klør seg i hodet. Var denne ekstraordinære prestasjonen et resultat av avansert trening og disiplin, et naturmysteri, eller er det annen skitten sannhet som er grunnen, skriver The Times (krever innlogging).

Står fortsatt som vinner Den engelske avisa står sammen med den tyske kringkasteren ARD/WRD bak dokumentaren som viser «ekstraordinær utbredelse av juks».

12 000 blodprøver fra mer enn 5000 utøvere, som Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) har sittet på har blitt lekket fra innsida.

Kvinnenes 1500 meter fra mesterskapet i Helsinki for ti år siden er kanskje det verste eksemplet på hvordan Det internasjonale friidrettsforbundet sitter på prøver som i beste fall er høyst mistenkelig.

Resultatene fra løpet er tellende den dag i dag.

- Ekstreme tall De lekkende dopingresultatene viser at russerne blodverdier er langt over hva som er normalt.

- Hvis analytikere trenger en tidligere sak for sammenlikning er kvinnenes 1500 meter i Helsinki, den som peker seg ut. Russernes blodprøver var så unormale at de skulle ha utløst hver alarm på IAAFs sjekkliste, skriver avisa.

I testene for bloddoping er et resultat over 103 sett på som unormalt. Vinneren Tomasjova hadde denne dagen 129. Jegorova hadde 124, mens Soboleva hadde 136.

- Mistenkelig -Tallene var så ekstreme at en av de russiske kvinnene skulle ha hatt sitt blod tappet på sykehus fordi hemoglobinkonsentrasjon var farlig høy, sier ekspertene.

NRK-ekspert Vebjørn Rodal husker ikke det konkrete løpet, men han har flere ganger stusset over russernes prestasjon i mesterskap.

- Det som har vært mistenkelig med russerne er at de har konkurrert svært lite utenfor Russland. Så har de levert kanonprestasjoner i det russiske mesterskapet og hevdet seg i internasjonale mesterskap. Merkelig at de da ikke har konkurrert mer, sier Rodal til Dagbladet.

- Verste jeg har sett Sannsynligheten for at Tomasjova og Jegorovas resultater er naturlige, er nær til en til hundre tusen. Sannsynligheten for at den er på over 130, som den var for to av russerne, er nærmere en til en million, viser en undersøkelse som ble offentliggjort to år før mesterskapet i Finland.

Michael Ashanden er en verdens fremste antidoping-eksperter og er som har blitt brukt i forbindelse med avdekningen.

Han beskriver flere av funnene som det «verste han har sett» og «så ekstreme at de er groteske».

Russland blir framstilt som verstingen etter funnene. Over 80 prosent av landets medaljer har blitt vunnet av utøvere som har avlagt tvilsomme prøver.

Nå håper 800 meteren-mesteren fra 1996-OL at Det internasjonale friidrettsforbundet får et nytt regime.

- Jeg håper dette er kickstarten for et nytt regime som er villige til å rydde opp.

IAAF skal velge ny president om to uker. Rodal er ikke i tvil om hvem han håper går seirende ut.

- Jeg håper Sebastian Coe. Jeg har en bedre magefølelsen på han enn Sergej Bubka.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer