Løpetid for Frøken Norge

Lena Boysen Hillestad (35) har vunnet det som er å vinne innen hundekjøring. Hun har planlagt å gi seg, men klarer det ikke. I stedet vil hun ha sporten som OL-grein.

NOTODDEN (Dagbladet): Boysen Hillestad behersker alle greiner i hundekjøring, men har etter 2003 kutta ut slede og nordisk, og bare fortsatt med barmark. I barmark er det kortere distanser og hun satser på løp med færre hunder.

-  Jeg er ikke frista til å kjøre langdistanse, jeg synes det mer action å kjøre kort. Det er når jeg er på grensa til å miste kontrollen det virkelig er gøy, sier Boysen Hillestad.

Likevel er ikke treningen av hundene så ulik mellom greinene. Boysen Hillestad forteller at hun og langdistansekjører Robert Sørlie har samme treningsopplegg for hundene fram til jul, men at Sørlie etter jul begynner å kjøre hundene over lengre distanser.

Frøken Norge

Felles med Sørlie er også omsorgen for hundene. Den kommer alltid først, og er nøkkelen til suksess.

-  Det er vel det som skiller oss hundekjørere fra andre toppidrettsutøvere. I stedet for å legge oss i senga og slappe av etter en lang dag, legger vi oss i hundegården og koser med bikkjene, sier hundekjøreren.

Lena fikk sin første hund da hun var 5 år. Nå er det den fire måneder gamle valpen \'Frøken Norge\' som har smeltet hjertet hennes.

-  Forhåpentligvis vil \'Frøken Norge\' bli ei god tispe som kan avle flere gode løpshunder, sier Boysen Hillestad.

 ALTFOR MORSOMT:  Flere ganger har Lena Boysen Hillestad vurdert å gi seg som hundekjører. Hun klarer det ikke. Det er altfor morsomt. Her er hun ute og trener «Ole Brumm» og «Turbu junior». Alle foto: Anders Hoven/Digitalsport
ALTFOR MORSOMT: Flere ganger har Lena Boysen Hillestad vurdert å gi seg som hundekjører. Hun klarer det ikke. Det er altfor morsomt. Her er hun ute og trener «Ole Brumm» og «Turbu junior». Alle foto: Anders Hoven/Digitalsport Vis mer

Vil til OL

Sammen med ektemannen Kjetil Hillestad, som også er en merittert hundekjører, har hun avlet de fleste hundene sine selv. Favoritten er en Greysther, en blanding mellom Greyhound og Vorsther.

Selv mener Boysen Hillestad hun er en god hundekjører fordi hun har et nært forhold til hundene.

-  Jeg trener dem godt og er godt trent selv. I tillegg til hundetrening blir det flere timer egentrening i uka, sier Boysen Hillestad, som ved siden av satsingen på hundene også er i jobb på Notodden.

Småbarnsmammaen har med andre ord en travel hverdag.

-  Jeg er nok litt stressa av og til, det er først seint på kvelden jeg klarer å slappe av, sier Boysen Hillestad.

Vinnerstatistikken hennes har gitt henne sterk selvtillit. En stund ble hundekjøringen nesten rutine. Alle rundt henne, familie, sponsorer og hun selv forventet at hun skulle vinne.

-  Det ble nesten kjedelig, sier hun.

Nå har hun fått ny motivasjon.

-  Vi jobber med å få hundekjøring inn som gren i OL. Det er målet nå, sier Boysen Hillestad.

Sprint og fellesstart

For å få til det må sporten bli mer publikumsvennlig.

-  Vi har latt oss inspirere av langrenn og skiskyting og omsider kommet i gang med sprint og fellesstart. Det er rimelig bra action når 12 seksspann starter samtidig, sier Boysen Hillestad.

En slik konkurranse har hundesportmiljøet planlagt å arrangere i vinter, kanskje i Holmenkollen. Dit skal IOC-representantene inviteres.

-  Vi pusher på det vi kan for å utvikle sporten til å bli mer publikumsvennlig og få innpass i OL-miljøet. Blant annet har vi fått en del hjelp av Petter Rønningen.

-  Og blir hundekjøring OL-idrett skal jeg gjøre alt jeg kan for å stå på startstreken selv. Gjerne sammen med \'Frøken Norge\', sier Lena.

MISSE-HÅP: Lena Boysen Hillestad med «Frøken Norge» (4 måneder). Håpet er at denne valpen skal avla mange framtidige konkurransehunder.