BRØDREDUELLEN: Til venstre, Granit Xhaka for Sveits. Til høre er storebror Taulant Xhaka for Albania. Lørdag møtes de to til duell. FOTO: AFP PHOTO / Anne-Christine POUJOULAT AND GENT SHKULLAKU
BRØDREDUELLEN: Til venstre, Granit Xhaka for Sveits. Til høre er storebror Taulant Xhaka for Albania. Lørdag møtes de to til duell. FOTO: AFP PHOTO / Anne-Christine POUJOULAT AND GENT SHKULLAKUVis mer

Lørdag blir brødrene historiske når de står på hver sin banehalvdel

Storebror Taulant spiller for Albania, mens lillebror Granit Xhaka spiller for Sveits.

Det er ikke hvilken som helst kamp når Albania møter Sveits i fotball-EM lørdag. Halve det sveitsiske laget har albanske røtter, og halve Albanias tropp vokste opp i Sveits.

På hver sin banehalvdel står også to brødre. Granit Xhaka spiller for Sveits, storebror Taulant Xhaka for Albania. Og langt på vei er det tilfeldigheter som har bestemt hvem som havnet i hvilket lag.

Brødrenes foreldre var blant flere hundre tusen kosovoalbanske flyktninger som havnet i Sveits under borgerkrigen i Jugoslavia. Taulant ble født i 1991, Granit året etter. De spilte sammen på aldersbestemte landslag i Sveits, og Granit var også med å vinne G17-VM i 2009.

Da det var tid for A-landslagsdebut, ønsket Granit egentlig å spille for Albania, men den gang var ikke det albanske forbundet særlig lystent på å ta inn spillere vokst opp i andre land. 17 år gammel spilte Granit EM-kvalifiseringskamp mot England, og dermed var han låst til Sveits.

De Biasis skattejakt

Så endret alt seg. Gianni De Biasi ble ansatt som Albanias landslagssjef, og italieneren reiste Europa rundt for å finne spillere med albanske røtter som kunne heve laget.

– Jeg innså at det ikke fantes spillere i den albanske ligaen som kunne hevde seg internasjonalt. Vi var nødt til å gjøre noe, sier han til Aftonbladet.

Akkurat slik Jack Charlton for 25 år siden trålte De britiske øyer etter stjerner med en irsk bestemor eller bestefar, og hevet Irlands landslag mange hakk, fant De Biasi det han lette etter. I Sveits ble det rene gullrushet. Resultatene lot ikke vente på seg. Borteseier mot Norge i forrige VM-kvalifisering var blant de første oppsiktsvekkende resultatene, og i fjor tok Albania seg til sitt første sluttspill på bekostning av Danmark og Serbia.

Basel-spiller Taulant Xhaka er en av 10 spillere i Albanias EM-tropp som er født og/eller oppvokst i Sveits. De andre er Amir Abrashi, Arlind Ajeti, Naser Aliji, Migjen Basha, Lorik Cana, Shkelzen Gashi, Burim Kukeli, Ermir Lenjani og Frederic Veseli.

Sveitsiske ørner

I den sveitsiske EM-troppen finnes albanskættede Valon Behrami (som har den albanske ørnen tatovert på leggen), Blerim Dzemaili, Admir Mehmedi, Xherdan Shaqiri og Shani Tarashaj i tillegg til Granit Xhaka, som nylig ble kjøpt av Arsenal.

Det er mange følelser i spill når de skal møte landet hvor de har sine røtter. I forrige VM-kvalifisering skapte Granit Xhaka stort oppstyr da han på Facebook innrømmet at han med vilje misset på åpent mål fordi han ikke ønsket å score mot Albania.

– Det blir vanskelig å møte Taulant og vanskelig å møte Albania, men vi er profesjonelle fotballspillere og har ikke noe valg, sier Granit til avisen Zeri.

– Jeg har aldri møtt Granit i en så viktig kamp, og det kommer til å bli vanskelig. Men for familien er det en drøm. De får se oss begge spille samtidig, sier Taulant til Aftonbladet.

Lørdagens kamp i Lens blir første gang i EM-historien at to brødre spiller mot hverandre. I albanske øyne blir det brødredueller over hele banen.

(NTB)