Sprintuttaket til OL er klart

Lørdag fikk Turvoll Fossli den nedslående beskjeden: OL-drømmen er knust

Dagbladet vet at Pål Golberg får den siste plassen på det norske sprintlaget i OL på bekostning av Sondre Turvoll Fossli.

VRAKET: Sondre Turvoll Fossli får ikke gå OL-sprinten i Pyeongchang, hvis de fire som er uttatte er friske. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
VRAKET: Sondre Turvoll Fossli får ikke gå OL-sprinten i Pyeongchang, hvis de fire som er uttatte er friske. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Sondre Turvoll Fossli (24) er vraket til OL-sprinten i Pyeongchang og får rollen som førstereserve, på samme måte som i VM i Falun i 2015.

Det er Pål Golberg som får den fjerde og siste plassen på sprintlaget. Dermed utgjør Johannes Høsflot Klæbo, Emil Iversen, Eirik Brandsdal og Golberg det norske laget på OL-sprinten.

Etter det Dagbladet erfarer, fikk Turvoll Fossli den nedslående beskjeden fra landslagsledelsen lørdag kveld.

Ikke første gang

Skuffelsen er naturlig nok stor for 24-åringen, som ble ryggoperert i sommeren 2017 og sommeren 2016, men likevel har tatt seg til sprintfinalen i tre av fem uttaksrenn denne sesongen og vist imponerende takter etter skademarerittet.

SKUFFET: Sondre Turvoll Fossli besegler samme skjebne som i 2015. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SKUFFET: Sondre Turvoll Fossli besegler samme skjebne som i 2015. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Planen har hele tiden vært å være i toppform i OL, men nå er Fossli avhengig av sykdom hos de øvrige for å få delta i Pyeongchang.

I prøve-OL i Sør-Korea ble Fossli nr. 2, til tross for en skadeforfulgt sesongoppkjøring- og innledning. I år har han vært en av de mest stabile sprinterne og vært i finalene i tre av fem uttaksrenn.

Også i 2015 ble 24-åringen vraket i en duell han trodde han hadde vunnet. Da leverte Fossli på bestilling med kniven på strupen i NM-sprinten på Røros, men ble likevel vraket til VM-sprinten i Falun.

Turvoll Fossli har et enestående talent som langrennssprinter og slo gjennom oppsiktsvekkende tidlig med NM-sølv på sprinten i Voss i 2012. Da var han bare 19 år. Johannes Høsflot Klæbo er som kjent 21 år.

I 2015 vant Turvoll Fossli sin første verdenscupseier da han gikk til topps i sprinten i Kuusamo bare 22 år gammel. Golberg gikk helt til topps i samme sprintløype i de finske skoger forrige sesong, men ble likevel plutselig ble vraket til Falun-sprinten, selv om han da ledet sprintverdenscupen sammenlagt.

Hvem har vært best?

Iversen og Brandsdal spikret sine OL-plassen da de tok seg helt til sprintfinalen i Planica, mens Fossli og Golberg begge røk ut i semifinalen.

For Fosslis tilfelle skjedde det etter et uheldig fall - på et tidspunkt hvor han følte seg veldig skarp.

Denne sesongen har Golberg det beste enkeltresultatet av dem med en 2. plass fra Kuusamo, mens Turvoll Fossli har vært mest stabil med finaleresultater i tre av fem uttakssprinter. Golberg har resultarekka 2-13-10-7 i de uttaksrennene han har gått, mens Turvoll Fossli har rekka 6-6-5-12 i tilsvarende renn.

Begge ville vært et soleklart valg i en hvilket som helst sprinttropp i alle andre nasjoner enn i Norge. Nå har Arild Monsen og co. besluttet at det er bare Golberg som får gå OL-sprinten. Golbergs 2. plass i Kuusamo bikket det i 27-åringens favør.

Turvoll Fossli skal imidlertid gå sprinten i prøve-VM i Seefeld kommende helg, mens Golberg blir hjemme og prioriterer trening og noen lokale renn i klassisk.

- Vi har lagt en plan for Pål med tanke på OL. Han har gått så lite skøyting i år at han ikke var så lysten på å gå en fristilssprint i Seefeld nå. Pål trenger trening og vil heller gå lokale renn for å unngå så mye reisebelastning,forklarte sprintlandslagstrener Arild Monsen til Dagbladet i går.