Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Lørdag setter Jansrud utfor den beryktede Kitzbuhel-bakken

Og er villig til å ta maksimal risiko.

BEST PÅ TRENING: Kjetil Jansrud vet at det ikke er lett å vinne og lykkes 100 prosent i Kitzbühel, men han er villig til å ta maksimalt med risiko for å gå helt til topps. Foto: AFP PHOTO / CHRISTOF STACHE
BEST PÅ TRENING: Kjetil Jansrud vet at det ikke er lett å vinne og lykkes 100 prosent i Kitzbühel, men han er villig til å ta maksimalt med risiko for å gå helt til topps. Foto: AFP PHOTO / CHRISTOF STACHE Vis mer

Kjetil Jansrud vet at det ikke er lett å vinne og lykkes 100 prosent i Kitzbühel, men han er villig til å ta maksimalt med risiko for å gå helt til topps.

- Det finnes ingen enkeltutfordringer her. To seksjoner er vanskelige, men ingenting avgjøres der. Du må ha respekt for bakken. Det gjelder å finne den riktige balansen mellom risiko og å komme helskinnet til mål, det er den største utfordringen. Det er det som gjerne bestemmer om du vinner eller blir nummer fem, sier Jansrud til NTB to dager før han skal i aksjon i Die Streif, den beryktede utforløypa i Kitzbühel lørdag.

Han har gjennomført to treningsomganger og klart to første plasser. Det gjør ham til favoritt før lørdagens fartsfest foran øynene på titusenvis av østerrikere på plass i bakken, og millioner benket foran TV-skjermene sine. En seier vil kunne gi ham bortimot legendestatus, for det er bare de beste og de tøffeste som klarer seieren i Kitzbühel.

Ikke godt nok Kjetil Jansrud er selvsagt fornøyd med seirene i gjennomkjøringene, men han sier også at det han har prestert tirsdag og torsdag ikke er godt nok til å vinne på lørdag.

- Treningsomganger er treningsomganger. Det har vi før hvert eneste renn, men de får litt mer oppmerksom når vi er her i Kitzbühel. Disse gjennomkjøringene behøver ikke å ha så stor betydning. Det er jeg klart jeg ville velge å være rask og god på trening, hvis jeg hadde valget, men når rennet kommer, så vet jeg at det er en del som tar ut litt ekstra og finner bedre løsninger enn de gjør på trening. Så selv om jeg har vunnet de to treningsomgangene jeg har kjørt her, går jeg med følelsen at jeg må kjøre enda litt bedre enn det for å vinne rennet på lørdag, forteller Jansrud til NTB.

Han legger til at taktikken betyr mye.

- Det er mange taktiske valg man må ta for å lykkes. Her i Kitzbühel er det vanskelige kombinasjoner sammen med høy fart og store konsekvenser som gjør at det går mye på å tørre å ta risiko. I tillegg er det nødvendig med god skikjøring. Her er det, på grunn av traseen og utfordringene, vanskelig å få til god skikjøring og lykkes, for konsekvensene er så høye, legger han til.

Favoritt - Jeg føler jeg egentlig takler favorittstemplet veldig greit. Men jeg må definerer hva det er. Å være favoritt kommer av at folk tror du kan gjøre det bra i neste renn, fordi det har gått bra tidligere, så jeg legger ikke så mye i det. Det har ingen betydning for meg, men det er greit å være favoritt. jeg liker det, sier Kjetil Jansrud.

- Det tenner meg egentlig ikke noe ekstra. Det har vært spesielt i år, for i og med at Askel har vært borte, har det blitt min oppgave å levere resultater. Jeg gjør det heller bra og møter det presset jeg får, enn å gjøre det dårlig og møte en annen type press på den andre siden av døra. At mange holder meg som favoritt, betyr at jeg har gjort det bra, og det er en fin følelse å gå til rennene med, mener Jansrud.

- Er du redd og føler frykt her i Kitzbühel?

- Nei, jeg føler aldri frykt, for det er å binde seg og ikke vet hva man skal gjøre. Jeg ser på frykt, om jeg skulle føle det, som om jeg har tapt, for bakken her i er nådeløs. Men jeg er spent og litt nervøs, og det er sunt, for det betyr at jeg har respekt for bakken og de karrierene den har tatt. Det har vært noen, sier han.

- Tenker du ofte på den enorme risikoen du tar når du raser ned denne fjellsiden?

- Jeg tenker ikke så mye på det. Risikoen lever jeg med, for slik er det å være utforkjører. Jeg har en sikkerhet i at jeg vet å ha gjort bra arbeid når jeg står på start. Det er en sikkerhet i seg selv. Hadde jeg tenkt på risiko og konsekvenser, kunne jeg ikke drevet med dette, sier Kjetil Jansrud to dager før sesongens ultimate mål og renn, Hahnenkamm-utforen.

(NTB).