VIL HA FÆRRE UTLENDINGER:  Lørenskog-direktør Svein-Erik Edvartsen ønsker å se færre utlendinger i den norske eliteserien. Foto: Lørenskog
VIL HA FÆRRE UTLENDINGER: Lørenskog-direktør Svein-Erik Edvartsen ønsker å se færre utlendinger i den norske eliteserien. Foto: LørenskogVis mer

Lørenskog vil redusere antall utlendinger i eliteserien

- Et skritt i riktig retning, sier landslagssjefen.

(Dagbladet): Sluttspillet er for alvor i gang i hockey-Norge. I morgen avvikles den fjerde kvartfinalerunden. Samme dag går fristen ut for fremme forslag til regelendringer.

En klubb som har et nytt forslag klart er Lørenskog. De ønsker å redusere antall utlendinger i ligaen, fra sju til fem.

- Få fram egne - Årsaken til at vi fremmer forslaget er at vi mener at det må satses mer på egne og norske spillere i GET-ligaen. Det vil være et godt bidrag til den sportslig utviklingen, sier Lørenskog-direktør Svein-Erik Edvartsen til Dagbladet.

- Færre utenlandske spillere vil i tillegg til å legge til rette for bruk av egne talenter, sannsynligvis føre til at utenlandske spillere som brukes holder et høyere nivå enn i dag, og vi vil likevel spare penger, fortsetter Edvartsen.

Støtte hos landslagssjefen Landslagssjef Roy Johansen har jobbet for færre utlendinger i norske ligaen i en årrekke. Han er glad for forslaget fra Lørenskog.

- Dette er skritt i riktig retning. Det vil gi flere norske talenter muligheten til å spille på det høyeste nivået i Norge. På den måten vil vi få fram flere norske spillere, sier Johansen til Dagbladet.

I dag tror han mye av ressursene til de norske klubbene brukes på nettopp de utenlandske profilene.

- Med færre utlendinger kan ressursene brukes på de norske, som vil få en bedre arena. I tillegg tror jeg ikke nivået blir dårligere. I stedet vil nok utlendingene som får sjansen være bedre, sier Johansen.

- Mer penger til talentutvikling er hva vi trenger i Norge.

Koster en halv million Edvartsen opplyser at en utenlandsk spiller i dag koster omlag en halv million kroner.

- Vi tror dette vil føre til bedre økonomi for klubbene. En utenlandsk spiller koster nok ca. en halv million i sesongen hvis vi tar med alt. Jeg snakker ikke bare om lønn, men for eksempel også om bil, leilighet, lisens, yrkesskadeforsikring, transfercard, utstyr og lisens. Hvis vi tenker oss at 10 klubber har syv slike spillere, koster det altså 35 millioner totalt sett for alle klubbene, sier Edvartsen.

I sesongen 04/05 hadde klubbene lov til å ti utlendinger i stallen. Dett ble redusert med en per sesong fram til 07/08. Siden har det stått stille.

Lørenskog-direktøren tror også publikumsinteressen vil øke med flere norske spillere på isen.

- Bedre utenlandske spillere og høyere sportslig nivå i GET-ligaen vil kunne trekke mer publikum. Bruk av unge norske talenter vil også kunne ha en god tilskuerapell, forteller Edvartsen, som i går var måldommer i Champions League-oppgjøret mellom Bayern München og Arsenal.

Videodømming Klubben som i går tapte for Lillehammer og ligger under 2-1 i kvartfinaleserien, ønsker også videodømming fra og med neste sesong.

- Lørenskog foreslår også at det blir videodømming i alle kamper fra og med neste sesong. Vi mener klubbene i fellesskap med hockeyforbundet må finne gode løsninger slik at investeringer av nødvendig utstyr kommer på plass, forteller Edvartsen.

- Det må bli slutt på at klubbene skriker om videodømming hver gang det er en diskusjon i en enkeltkamp om pucken var inne eller ikke. Tiden er inne for å ta dette på alvor, sier Edvartsen.

 STØTTER FORSLAGET:  Roy Johansen støtter Lørenskogs forslag om færre utlendinger.
Foto: Jon Eeg / NTB scanpix
STØTTER FORSLAGET: Roy Johansen støtter Lørenskogs forslag om færre utlendinger. Foto: Jon Eeg / NTB scanpix Vis mer