Håvard Lorentzen herjer i verdenscupen

Lorentzen knuste verdenseliten igjen: - Hva er det som skjer med norsk skøytesport?

En time etter at han smadret verdenseliten på 500 meter, slo Håvard Holmefjord Lorentzen til på nytt og vant 1000 meteren på hjemmebane i Stavanger.

VERDENSCUPSEIER: Håvard Holmefjord Lorentzen herjer videre i verdenscupen og er akkurat nå verdens beste sprinter. I dag vant han både 500- og 1000 meteren på hjemmebane i Stavanger. Foto: AFP PHOTO / ANP / Jerry Lampen / Netherlands OUT
VERDENSCUPSEIER: Håvard Holmefjord Lorentzen herjer videre i verdenscupen og er akkurat nå verdens beste sprinter. I dag vant han både 500- og 1000 meteren på hjemmebane i Stavanger. Foto: AFP PHOTO / ANP / Jerry Lampen / Netherlands OUT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Håvard Holmefjord Lorentzen (25) møtte Kai Verbij i superduellen på 500 meter i Stavanger. Det nye norske skøyteunikummet slo den nederlandske superstjerna i mann mot mann-duellen på de siste meterne

Dermed kunne han juble for sesongens andre verdenscupseier.

- For en skøyteløper vi har fått, dere! ropte NRKs skøytekommentator Carl Andreas Wold.

Hein Otterspeer kapret 2. plassen to hundredeler bak nordmannen. Seieren sikret Lorentzen med en fabelaktig sving i siste ytre.

Dobbeltseier!
Men Håvard Lorentzen var ikke ferdig med å herje på hjemmebane i Stavanger. En liten time etter seieren på 500, tok han en ny seier. Denne gangen på 1000 meter.

25-åringen klokket inn til seier på tiden 1.08,22. Han slo nederlandske Kai Verbij med 0,25 sekund.

To seirer på en liten time der altså. Og hans tredje verdenscupseier så langt denne sesongen.

- Jeg får en grei åpning. Det er solid. Dette er fantastisk. Det er dette jeg drømmer om å gjøre. Men det kommer større konkurransen seinere i året. Hvis det går dårlig under OL så er det ingen som husker dette, sier Lorentzen til NRK.

Og den norske skøyteløperen mener han har mer inne på lager:

- Jeg tror jeg har enda ett gir inne. Jeg håper det, i hvert fall.

Etter løpene blir Lorentzen hyllet:

- Det er ingen i hele verden som er i nærheten av Håvard i siste ytre. Der er han i en egen klasse. Hva er det som skjer med norsk skøytesport? spør Wold.

GULLKANDIDAT: Håvard Holmefjord Lorentzen seiler opp som en glohet gullkandidat i OL. Foto: NTB Scanpix
GULLKANDIDAT: Håvard Holmefjord Lorentzen seiler opp som en glohet gullkandidat i OL. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Utlendingene er helt fra seg

Det samme lurer skøytegiganten Nederland på. Som Dagbladet skrev tidligere i uka, er nederlenderne veldig nysgjerrige på hva Norge har gjort i høst og hvordan de nye blå draktene påvirker prestasjonene.

- Drakta kjennes veldig bra ut. Utlendingene har hengt seg helt opp i blåfargen og tror at det er en superfarge som gjør at du går raskere. De blir psyket ut, sa Håvard Lorentzen til Dagbladet onsdag.

- Snakker konkurrentene mye om de nye draktene deres?

- Ja, de tror den er ekstremt god og at vi har verdens beste drakter. Utlendingene er helt fra seg, spesielt nederlenderne er nysgjerrige. Vi bare «jatter» med og koser oss over å ha en psykologisk fordel, sier det norske sprintesset.

Hylles av legende

Tidligere verdensener Jeremy Wotherspoon, som nå er norsk landslagstrener, hyller 25-åringen etter dagens verdenscupseier på hjemmebane i Stavanger.

Dagens resultater:

500 meter herrer i Stavanger:
1) Håvard Holmefjord Lorentzen, Norge 34,64, 2) Hein Otterspeer, Nederland 34,66, 3) Artur Was, Polen 34,74, 4) Kai Verbij, Nederland 34,79, 5) Daichi Yamanaka, Japan 34,85.

- Det var et godt eksempel på hans karakter, at han kommer tilbake når de forventer at han skal være god. Han viste at han var fokusert og svarte på testen, sier Jeremy Wotherspoon til NRK.

- Han er best på toppfart. Det er ingen som avslutter så sterkt som han. Der er han uslåelig, fordi han er en utholdende sprinter. Han har fått juling på de 400 første meterne tidligere, men nå har han tatt steg der - og det viser seg å være nok når han er så sterk på avslutningen, supplerer Even Wetten.

- Jeg er en gullkandidat

Håvard Holmefjord Lorentzen, som er storebroren til tidligere Brann-spiss Håkon Lorentzen (20), beskrives som et helt unikt idrettstalent. Forrige vinter slo han til med en eventyrlig sølvmedalje i sprint-VM. Bare nederlenderen Kai Verbij var bedre over de fire sprintkonkurransene og satte like godt verdensrekord i sprint firkamp på den raske isen i Calgary.

OL-isen i Pyeongchang er også rask, på nivået rett under Salt Lake City og Calgary. Der seiler nå Håvard Lorentzen opp som en ny norsk gullkandidat.

Vi må tilbake til Ådne Søndrål og 90-tallet for å finne forrige nordmann som sto øverst på pallen på en 500 meter, før Lorentzen nå har gjort det to helger på rad.

- Ja, jeg er en gullkandidat i OL. Målet er å ta medalje i Pyeonchang og sette fyr på norsk skøyteinteresse. Jeg har hevet normalnivået mitt nå og følte meg ikke i noe superform da jeg vant i helga, så jeg håper jeg har enda mer å gå på, sier Lorentzen til Dagbladet.

Skryt fra Søndrål

Søndrål er mektig imponert over det norske skøyteesset fra Fana.

- Posisjonen og vinklene til Håvard er så uendelig riktige. Det er en ekstrem fordel at han har det så naturlig i seg. I skøytesportens historie er Jeremy Wotherspoon den som har hatt best teknikk. Han hadde en utrolig følelse på det som skøyteløper. Håvard er i samme kategori og kommer bare til å fortsette framgangen, sier Ådne Søndrål til Dagbladet.

- Med den teknikken han har, er det bare å dytte på nok med krefter, så vil det gå ekstremt fort. Håvard har ekstremt god utgangsposisjon med hoftene under seg. Det er veldig stabilt også. De posisjonene må på plass. Noen øver hele livet uten å få det til. Håvard har det naturlig, mener den olympiske mesteren fra 1500-meteren i Nagano i 1998.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer