Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Lorentzen tok Norges første OL-gull i skøyter på 20 år

Og tok Norges første OL-medalje på 500 meter på 50 år - og det første gullet siden Ådne Søndråls i 1998.

HISTORISK GULL: Håvard Holmefjord Lorentzen tok Bergens første OL-gull i vinterlekene noensinne. Video: Nocolai Delebekk Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GANGNEUNG/OSLO (Dagbladet): Det var 50 år siden Norge siste tok en olympisk medalje på 500 meter.

Den gang var det Magne Thomassen som tok sølv under lekene i Grenoble.

Idag var det Håvard Holmefjord Lorentzens tur til å forsøke å ta Norges første 500 meter-medalje på 50 år. I 1948 vant Finn Helgesen distansen.

Fana-løperen innfridde så til de grader. Han åpnet fint, og avsluttet som vanlig enda sterkere. Med tiden 34.41 tangerte han sin egen personlige rekord - og tok OL-gull. Det holdt også til olympisk rekord.

Det er også Norges første OL-gull i skøyter siden Ådne Søndrål vant 1500-meteren i 1998.

- Det var et perfekt løp fra start til mål. Jeg leverer en åpning som er den raskeste jeg har gjort. Første ytre sitter perfekt, og det samme gjør siste indre. De siste 50 tenkte jeg at dette holder til medalje, sier Lorentzen etter seieren var sikret.

25-åringen forteller at han er stolt over jobben han har lagt ned for å komme tilbake fra skrekkskaden han fikk i oktober 2015.

- Det er mye trening, øving og dedikasjon som står bak dette her. Nå blir det spennende med 1000 meter. Jeg gleder meg veldig. Leverer jeg 16,5 og en runde som dette blir det vanskelig å slå meg. Fullt mulig å slå Nuist om jeg går som dette, forklarer han.

Live-published photos and videos via Shootitlive

- Jeg er så imponert

Min Kyu Cho (Sør-Korea) og Tingyu Gao (Kina) tok sølv og bronse.

- Det var et sykt løp, det han gikk i dag. Det han presterer i dag, er stort. Han gjør en bedre åpning enn noen gang før, og jeg mener han gjør et bedre løp enn noen gang. Det er helt sjukt. Jeg er så imponert, sier Henrik Fagerli Rukke til Dagbladet.

Rukke havnet til slutt på en 28. plass.

- Jeg vet jo hva han er god for. Dette betyr veldig mye for norsk skøytesport. Nå er det på full fart opp igjen, sier Rukke.

Landslagssjef Sondre Skarli sier han «hulket som en liten unge», og slet med å holde tårene tilbake:

- Jeg vil ikke si supermenneske, men han er noe utenom det vanlige. Han er artig å jobbe med. Vi er heldige som har en sånn fyr i laget. Han er rolig, men sprer mye humør rundt seg. Det er derfor det er så rørende. Jeg kan ikke huske sist jeg gråt så mye. Jeg hulka. Han er lett å bli glad i og byr mye på seg selv.Det ble veldig spesielt, sier treneren til Dagbladet etter løpet.

GULL-BRØLET: Håvard Lorentzen. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
GULL-BRØLET: Håvard Lorentzen. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer

Tangerte rekord

Lorentzen lanserte seg selv som medaljekandidat i det meget sterke feltet - et felt han mente hadde 14-15 potensielle vinnere.

Det til tross for at den russiske verdensrekordholderen Pavel Kulizjnikov og landsmannen Artjom Kuznetsov ikke sto på start. De to russerne fikk avvist sin anke om OL-deltakelse i dagene før lekene startet.

Selv gikk Lorentzen i par med nederlandske Ronald Mulder - bronsevinneren fra Sotsji i 2014 og tvillingbroren til gullvinner Michel Mulder.

Lorentzen fikk en god start, og avsluttet som vanlig sterkt. Han tangerte sin personlige rekord med 34.41, og gikk rett inn i ledelsen foran hjemmehåpet Min Kyu Cha.

Varslet gullet i november

Lorentzen varslet allerede i november at han var gullkandidat i OL.

- Ja, jeg er en gullkandidat i OL. Målet er å ta medalje i Pyeonchang og sette fyr på norsk skøyteinteresse. Jeg har hevet normalnivået mitt nå og følte meg ikke i noe superform da jeg vant i helga, så jeg håper jeg har enda mer å gå på, sa Lorentzen til Dagbladet.

Den andre nordmannen på start i dag var Henrik Fagerli Rukke i par nummer åtte.

Han gikk med favoritten Artur Nogal fra Polen. Nogal satte skøytetuppen i isen ved start, og gikk rett og slett på trynet.

Rukke fikk til slutt tiden 35.50, og endte med det på en 28. plass.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!