Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Løser ikke Norges problem

Det var aldri Åge Hareide som hindret ny landslagssuksess. Esten O. Sæther kommenterer.

||| SKULLE Åge Hareides muligheter for å løfte det norske fotballandslaget virkelig vært skikkelig diskutert, burde det ha skjedd for mer enn fem år siden.

Dengang skjedde det ikke. Da var fotballfolk flest ivrig opptatt av å pipe ut Nils Johan Semb og Drillo-epoken i norsk fotball, og skjønte ikke helt hva som skjedde.

Det gjorde kanskje ikke Hareide heller da han ble klappet inn.


FOR
tankene hans om en ny måte å spille fotball på for å skape norsk suksess, ble med tanker.

Den bebudete norske pasningsrevolusjonen kom aldri lenger enn til noen gode treningskamper våren 2 004 ; og den tilnærmet nye spillestilen med flere feilvendte spillere og lengre etablert angrep forsvant så fort kvalikalvoret senket seg over landslaget.

Ganske snart ble Hareides "Nye Norge" avslørt som en bløff. Jeg tror ikke han mente det slik, men ved siden av å være en svært solid fotballtrenere har omgjengelige Åge Hareide også hatt en hang til å være folkets mann.

I fotball betyr som regel å vinne, og slik valgte Hareide etter hvert spillestil etter det som han kynisk sett trodde skulle gi best resultater.

IRONISK
nok overtok han landslaget i den sjeldne perioden da selve resultatene ikke var nok. Sett i etterkant er det umulig å ta Egil Drillo Olsen og hans disippel Nils Johan Semb på den sportslige innsaten. Deres innsats for norsk landslagsfotball mangler sidestykke, men ble ikke verdsatt. Et bortskjemt publikum krevde en ny måte å vinne på, og det kravet er ikke til å oppnå for en liten fotballnasjon som oss.

Slik ble Åge Hareide løftet inn på trenerbenken som drosjesjåførenes mann seinhøstes 2 003 og løftet ut av den samme støyete flokken fem år seinere.

Det er ikke akkurat noe sunnhetstegn for norsk landslagsfotball.

FOR
hverken Drosjas første - eller andrelag representerer noen sportslig fornyelse av fotballen. Det mest høylydte folkesnakket er som regel enkel etterpåklokskap og bør overhøres deretter.

I så måte løser ikke Åge Hareides selvvalgte avgang Norges problem. Som kyniker med vilje til å spille på resultat har han oppnådd omtrent det som er å forvente av spillermaterialet. Norge har vært nær ved å kvalifisere seg til to mesterskap og hadde en grei sjanse til å nå det tredje i det han ga seg.

Da er det ikke så mye fornyelse å rope etter.

DETTE
særlig fordi Hareide med god hjelp av assistentrenerne sine i den samme perioden har utviklet et bra landslagsmiljø med spillere som innser at det forplikter lenger enn til å fylle egen lommebok når du er født med talent i den store pengeidretten.

I Hareides periode har landslagstroppen igjen blitt et passe sunt sted å være for nyrike gutter. Sett i et litt større perspektiv representerer dette kanskje et viktigere bidrag for fotballens almenhelse enn de to sluttspillene som glapp.

HVEM
som skal sikre at VM-plassen 2 010 ikke forsvinner, er ikke opplagt.

Den hjemlige Tippeligaen har ikke akkurat framstått som et fotballfaglig mønsterbruk med unntak av svenskene bak Stabæk og Fredrikstad, pluss Steinar Nielsen og Kåre Ingebrigtsen i Tromsø og Bodø/Glimt.

Kanskje vil Fotballforbundet ta med Henning Berg på den lista. Han var flink med spillerutviklingen og strategisk tydelig som Lyn-trener, men framstår som de to andre norske trenerne med gode Tippeliga-resultater ennå som litt for fersk i selve trenerrollen.


DET
gjør at de mer velbrukte navnene Trond Sollied og Ståle Solbakken igjen vil bli trukket inn. Jeg tipper Solbakken frister forbundsledelsen mest. Han virker mest helhetlig i ledelsen sin og er den tydeligste unge representanten for det kunnskapsregimet som vokste fram gjennom Drillo/Semb-epoken.

For det er tilbake der vi skal. Ikke for å kopiere men for å utvikle en helhetlig norsk spillform som baserer seg på mer på kunnskap enn følelser.

Slik gir muligens ikke den beste klangen i den lokale drosja di, men garantert best resultater.

Det er tross alt det landslagsfotballen dreier seg om.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling