FOLKEFEST: VM i Bergen ble en stor arrangement-suksess, uten at det hjelper eksplisitt på økonomien. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FOLKEFEST: VM i Bergen ble en stor arrangement-suksess, uten at det hjelper eksplisitt på økonomien. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Sykkel-VM i Bergen

Løsningen som kanskje kunne reddet VM-økonomien: - Hvorfor tenkte vi ikke på det før?

Sykkelstjerner som Michael Matthews og Peter Sagan synes sykkel-VM på norsk jord gir mersmak, men det er høyst usikkert om Norges Cycleforbund har råd til det med det første. De enorme tilskuermengdene hjelper heller ikke på økonomien.

BERGEN (Dagbladet):Jublende og ekstatiske tilskuere overalt. En folkefest uten like. En forsinket 17. mai.

Hele Bergen mobiliserte for å hylle verdens beste syklister på hjemmebane med en unik entusiasme som hylles av samtlige av de sykkelstjernene Dagbladet har snakket med de siste dagene.

- Å sykle i Bergen er som å sykle en Tour de France-etappe. Nordmenn er fantastiske tilskuere. Jeg kommer gjerne tilbake og sykler flere ritt her, sier VM-bronsevinner Michael Matthews til Dagbladet.

- Atmosfæren her var helt utrolig. Overalt hvor vi sykler ser vi mange nordmenn, men her i Bergen tok det helt av, supplerer verdensmester Peter Sagan.

- Jeg er glad for at Bergen og Norge fikk arrangere dette mesterskapet. Alt har fungert strålende, sier tidligere verdensmester Michal Kwiatkowski til Dagbladet.

Frykter kopi av Oslo-VM

Verdensstjernene er tydelige på at de gjerne kommer tilbake til Bergen ved en seinere anledning, men det spørs om Norges Cykleforbund tåler et nytt mesterskap med det første.

Selv om arrangementet har vært en ubetinget suksess, er økonomien svært usikker, som Dagbladet skrev lørdag.

VIL TILBAKE: Peter Sagan og Michael Matthews synes sykkelritt i Bergen ga mersmak. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet .
VIL TILBAKE: Peter Sagan og Michael Matthews synes sykkelritt i Bergen ga mersmak. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet . Vis mer

Et totalantall på rundt én million tilskuere gjennom mesterskapet - godt over budsjettet på 550 000 - sørget for en unik sykkelfest som oversteg alle estimatene til UCI.

Problemet er at arrangøren ikke får noen direkte inntekter av de voldsomme tilskuermassene. Hotellvirksomheten gikk ikke helt etter planen, men lokalbefolkningen i Bergen møtte opp i ekstreme folkemengder og skapte en unik fest.

Bare på gårsdagens fellesstart var det over 200 000 tilskuere. Men selv om publikum strømmet til, styrer sykkel-VM mot underskudd for denne gratisfesten som de serverte.

Skrekken er at situasjonen i kjølvannet av sykkel-VM i Oslo i 1993 gjentar seg.

- Vi får håpe det ikke går sånn som i VM i Oslo i 1993. Det tok mange år før sykkelforbundet var oppe og sto igjen, sa TV 2-kommentator Christian Paasche under herrenes fellesstart.

Frivillig betalingsordning?

Arrangementet har fått positiv oppmerksomhet også globalt sett og fått skryt fra mange prominente hold. Blant annet er neste års arrangør Østerrike nervøse over at de må forsøke å «hoppe etter Wirkola» i 2018.

Norges Cykleforbund presiserer at de er glade for at det er en gratis folkefest for alle, men kunne det ha blitt løst på en annen måte?

FOLKEHAV: Det var publikum i ekstreme megnder på premieutdelingen på Torgalmenningen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FOLKEHAV: Det var publikum i ekstreme megnder på premieutdelingen på Torgalmenningen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Dagbladet spør om eksempelvis en frivillig betalingsordning, hvor de som ønsker det kan «vippse» over et lite eller eventuelt større beløp, kunne løst problemet.

Da ville man bevart det folkelige idealet om en fest for alle - og gratis for den som ønsker - men samtidig kunne det muliggjort en lystbetont betalingsordning for ekstatiske fans som elsker å være en del av festen?

- Hvorfor tenkte vi ikke på den løsningen før? Det hadde hjulpet. Den ideen skulle vi gjerne hatt før, sier sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen til Dagbladet.

Mange av de ekstatiske tilskuerne - rundt én million i tallet totalt sett - var mer enn villige til å betale noen kroner for å takke for denne sykkelfesten, uten at det ble utnyttet til å redde VM-økonomien.

- Dette viser litt av utfordringen til sykkelsporten, men også litt av sjarmen. Det er en sport for folket. Generelt er jeg veldig tilhenger av at man kan nyte idretten gratis. Så får man se om idretten selv kan jobbe med en modell som er mer bærekraftig, sier landslagssjef Stig Kristiansen til Dagbladet.

Statsminister Erna Solberg er til stede under arrangementet og har kost seg med VM på bergensk jord.

- Hun er ikke invitert her for at vi skal diskutere økonomi, men vi får håpe de tenker på oss, sier Tiedemann Hansen.

TIL STEDE: Statsminister Erna Solberg har kost seg under sykkel-VM på hjemmebane i Bergen. Sykkelforbundet håper på mer regjeringsstøtte. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
TIL STEDE: Statsminister Erna Solberg har kost seg under sykkel-VM på hjemmebane i Bergen. Sykkelforbundet håper på mer regjeringsstøtte. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Gratisfest

Arrangementssjef Helge Stormoen velger å fokusere på det positive, som det er svært mye av etter sykkel-VM i Bergen.

- 98 prosent av alle tilskuerne i rundløypa fikk se fellesstarten gratis. Det er litt som 17. mai, hvor den som kommer først, får best plass. Så var det 7000 billetter som ble lagt ut for salg med scene, storskjerm og et litt bredere tilbud, sier Stormoen til Dagbladet.

- Det kunne vel blitt mye ekstra på inntektssiden om flere av tilskuerne hadde betalt for denne unike opplevelsen - gjennom en frivillig og lystbetont betalingsordning?

- Ja, det er det ingen tvil om, men for oss er det viktigste å skape en folkefest rundt mesterskapet.

Det er som nevnt sykkelstjernene helt enige i.

- Det minnet meg om da vi hadde VM i Australia. Dere nordmenn heier jo på alle. Det var helt spesielt for meg. Jeg kunne ikke engang høre meg selv tenke. Det var helt sykt. Selv om jeg ikke var på hjemmebane, følte jeg meg som hjemme, sier Michael Matthews til Dagbladet.

- Suveren reklame

TIl den siste helga kom det blant annet egne fly fra Belgia for å overvære den avsluttende fellesstarten. På tilskuerbiten har arrangementet knust alle estimater og forventninger fra UCI.

Men siden det er gratis for tilnærmet alle, hjelper ikke det på totalregnestykket rent eksplisitt. Hva det gir av indirekte inntekter, vites heller ikke, men først og fremst tilfaller det andre parter enn selve sykkelforbundet.

- Det er suveren reklame for Bergen, Norge og sykkelsporten og viktig PR som sikkert mange vil dra nytte av. Norge er av mange fortsatt regnet som et forjettet og mytisk land, og sykkel-VM styrker Norge som turistmål. Der blir det nok et boost for den næringen, men ikke for oss direkte, sier Stormoen.

- Grådig synd

Om totalregnestykket gir det solide underskuddet mange frykter - og får konsekvenser for sykkelforbundet og deres unge talenter - er det meget synd, synes Norges største sykkelstjerner.

- Det er grådig synd hvis det blir underskudd. Det er en skam. Dette er jo et bra arrangement for hele landet. Vi får vist Norge på en unik måte, sa Odd Christian Eiking til Dagbladet på fredag.

- Regjeringen burde spytte inn mer for at det ikke skal gå i underskudd.

Så langt vil imidlertid ikke Alexander Kristoff gå.

– Akkurat det får Erna og politikerne bestemme, men jeg vil tro dette er god norgesreklame. Det kommer nok en del penger inn av det, ikke minst for turistnæringen, sier Kristoff til Dagbladet.

Frykter konsekvensene

UAE Emirates-rytter Vegard Stake Laengen er spent på hvordan et eventuelt underskudd vil påvirke framtida til Norges mange og lovende sykkeltalenter.

- Det er bare å vente i spenning på hva som blir det endelige regnskapet. Jeg tror ikke det har så mye å si for oss proffene, men for de yngre som forbundet vil utvikle videre, er dette avgjørende, sier Stake Laengen til Dagbladet.

Landslagssjef Stig Kristiansen krysser fingrene for at økonomien reddes som en følge av den kjempesuksessen som mesterskapet har blitt.

- Et eventuelt underskudd har definitivt betydning for sykkelforbundet. Det har allerede fått konsekvenser for oss. Det ser ut til å koste mye, men også gi mye, sier Kristiansen til Dagbladet.

- Hva vil et underskudd gå utover?

- Det kan få sportslige konsekvenser. Forbundet vil alltid stå, men hvis det blir underskudd, kan det gå utover det sportslige tilbudet.

Økonomisk trøbbel

Sluttregnestykket er fortsatt ikke klart, men dette er de harde fakta som skapte problemer i inngangen til mesterskapet:

* Bergen kommune og sykkelforbundet søkte om 40 millioners støtte til sykkel-VM, men fikk bare 30 millioner fra regjeringen.

* Budsjettet om å få inn 33 millioner sponsorkroner gikk ikke etter planen og ble etter hvert nedjustert til 25 millioner. Nedkonjunktur-tidene har skapt problemer.

* I tillegg til sponsorsvikten holdt ikke det opprinnelige budsjettet på 20,6 millioner kroner for veiarbeid og kollektivtransport. Søknaden om en ekstrabevilgning på 21 millioner kroner ble ikke godkjent. Arrangøren fikk i stedet halvparten av kulturdepartementet.

* Dessuten må sykkel-VM ut med en større utgiftspost på politiet enn estimert. Politiet forventer at arrangøren av mesterskapet betaler en egenandel på 13,4 millioner kroner. Tre millioner av disse er bevilget av staten. Resten er penger sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen har sagt de ikke har.

* Når det gjelder den budsjetterte momsen på 11 millioner, vil arrangøren få noe tilbake i henhold til momskompensasjon-ordningen. Hvor mange prosent sykkel-VM får refundert i momskompensasjon, er det ingen som vet. 11 millioner er i spill.