BRA EFFEKT  Den tidligere X Games-stjernen Tanner Hall (i midten) mener festdopet hjalp ham til alle sju medaljene. Det er et innspill til hva dopingdebatten rundt X Games i Oslo egentlig dreide seg om. FOTO:AP.
BRA EFFEKT Den tidligere X Games-stjernen Tanner Hall (i midten) mener festdopet hjalp ham til alle sju medaljene. Det er et innspill til hva dopingdebatten rundt X Games i Oslo egentlig dreide seg om. FOTO:AP.Vis mer

Løst preik, partydop og X Games

Så var det visst mulig å tjene på juks også i denne idretten.

DET er bare noen uker siden det var både nitrist og skremmende å antyde at dop hadde effekt også i øvelsene i X Games.

- Det gjennomføres dopingkontroller i de aller fleste store internasjonale konkurranser. Det er kun i X Games at stimulerende og narkotiske stoffer er tillatt, sa Anders Solheim, sjefen for Antidoping Norge og støttet Norges Skiforbund som trakk seg fra X Games på grunn av manglende dopingkontroll:

- Jeg kan se for meg at utøvere ønsker å være mer vågale, uredde og årvåkne. Det er opplagt en konkurranse hvor det er noe å vinne på å være dopet. Jeg er glad for at skiforbundet har tatt det grepet de har gjort og vist hvilke verdier som gjelder i norsk idrett. At de ikke vil beskytte dopede vinnere, begrunnet Solheim støtten, og fikk et kontant svar i VG fra Thomas Harstad, sportsjefen i Snowboardforbundet

- Det er så drøyt å si at man kan vinne på å være dopet. Hvordan kan man jobbe i Antidoping Norge og spekulere i hvilken type som eventuelt kan være bra? Skal han komme med tips? Snakk om holdningsarbeid. Utrolig skuffende fra en person i hans posisjon, mente Harstad da.

Men hva mener han og de andre i dette miljøet som ikke ville ta konsekvensen av den manglende dopkontrollen i X Games i Oslo, nå som en av sportens stjerner til tidsskriftet The New Yorker nettopp hevder at det var festdopet som gjorde at han konkurrerte så bra?

HELST at denne debatten fortsatt ikke gjelder snowboard spesielt, men all idrett:

•• Uten en mest mulig effektiv kontroll kan jukset aldri bekjempes.

Det poenget glemte de som prøvde å gjøre diskusjonen om X Games i Oslo til en kamp mot den organiserte idretten. Det er hverken spesielt kult eller spesielt klokt.

I hvert fall ikke om målet er å begrense midler som ødelegger konkurranser og helse.

DET er ulike meninger om cannabis gjør akkurat det, og her skal ikke den tidligere skistjernen Tanner Hall bli tatt som et sannhetsvitne. Det er han som forteller til New Yorker hvordan festdopet hjalp ham til suksess i X Games :

- Beviset er premiesamlingen min. Cannabis hjelper til å roe ned stress og nervøsitet. Jeg har brukt det daglig siden 18, 19 års alderen, sier Tanner med sju X Games-medaljer i samlingen. Nå etter karrieren selger han utstyr for dop til turbruk for et firma som ellers profilerer seg med reklamefilmen "Hvordan prestere når du er høy".

DEN organiserte idretten har for et par år siden hevet grensen for akkurat slike prestasjoner, slik at virkningen fra festdopet ikke automatisk skal gi straff når det blir avdekket i konkurranse. Samtidig er det internasjonale antidopingbyrået (WADA) opptatt av at disse stoffene ikke skal ha urettferdig effekt på resultatlista.

Det er bakgrunnen for at WADA støttet Skiforbundets reaksjon på den mangelfulle dopkontrollen i Oslo der arrangøren fra TV-selskapet ESPN nektet å gjennomføre testing under selve konkurransen. I praksis betyr dette standpunktet at X Games ikke kommer tilbake til Norge med mindre arrangementet innfører testing akkurat som all annen idrett.

FOR de nye sportsgrenene som dels opererer utenfor den organiserte idretten, må nødvendigvis forholde seg til de samme etiske utfordringene om hva som er rettferdig og hva som er helsefarlig.

Da blir det bare løst preik fortsatt å late som om dette bare er en konflikt mellom ulike måter å organisere idrett på, slik for eksempel freestyletrener Magnus Slagsvold Støre gjør det i VG i dag:

-  Saken rundt «doping» og X Games er et godt eksempel på det etablerte idrettssystemenes manglende forståelse og respekt for de egenorganiserte idrettenes unike historie og kultur, uttaler Støre til avisa:

-  I likhet med de største legendene innenfor snowboard, skateboard, surfing og andre egenorganiserte idretter har cannabis vært en viktig del av Tanner Halls karriere. Det er respektløst å prøve og diskreditere han på dette grunnlaget, mener han.

FREESTYLETRENER Støre er opptatt av hva som skjer nå som de nye idrettene blir tatt opp på OL-programmet:

- Spørsmålet er om møtet mellom det organiserte og det fri ender med en ødeleggende og destruktiv maktkamp eller som noe kan berike begge parter, sier han, og vektlegger at det viktigste tross alt er å få flest mulig til selv å drive idrett.

Akkurat der skal vi ikke se bort fra at mange i idrettsbevegelsen har et noe mer nyansert syn enn denne freestyletreneren på hvordan cannabis hjelper barn og unge til å beholde idrettsgleden.

Uansett; så lenge festdop blir brukt for å oppnå en urettferdig fordel i konkurranse, bør det være mulig å respektere også de som prøver å få dette vekk fra idretten.