Lotto-tallet er 4

PRAHA (Dagbladet): En god lottotrekning er alt vi trenger for å komme til VM i kveld.

Slike trekninger pleier å ha en mattematisk sannsynlighet et langt stykke under håpet om gevinst, men Praha er i hvert fall stedet for slike håp. Ingen annen storby i Europa er så spekket med døgnåpne casinoer med tvilsomme vinnermuligheter.

Fotballgutta trenger bare åpningstid fra klokka 20.15 og nær to timer framover, og uansett blir dette en lottotrekning det er verdt å få med seg:

 Tsjekkia var det desidert morsomste laget under EM sist sommer, og har spillere som du blir glad bare ved å se på.

Men har de også avgjørende svakheter?

I DET samme mesterskapet i Portugal ble tsjekkerne sendt ut i semifinalen av Hellas på en corner. Det var deres eneste triste kamp og kom etter at Pavel Nedved gikk skadet av banen før pause.

Den samme Nedved kom inn på banen igjen for tsjekkerne mot Norge på Ullevaal, og plutselig lignet prestasjonene det portugisiske sommereventyret. Mellom sanddynene på Ullevaal så Tsjekkia riktig lekre ut, og det uten å gjøre seg til.

Hvordan er det mulig å utfordre en så konsentrert motstander?

BARE DET faktum at den nye stjernespilleren Thomas Rosicky helt naturlig ga plass til hjemvendte Pavel Nedved, viser styrken i dette mannskapet.

Gjennom hele VM-kvaliken har det vært Rosicky som har formet det tsjekkiske spillet. Det er han som har fått oppmerksomheten og blitt tilbudt hjelp til å spille opp alle sine kvaliteter. Hos innbilske spillere og på dårlige lag gir slik spesialoppvarting nykker. Hos Tsjekkia var det derimot umulig å se tegn på friksjon mellom de to internasjonalt store spilloppleggerne.

Alt de gjorde, ble gjort for laget.

DET SISTE er et avgjørende poeng fordi et vellykket norsk breakdown-spill der vi angriper fra midten rett etter ballovertakelse som regel fordrer en uoppmerksom motstander.

Det er det stikk motsatte av Tsjekkia.

Når Åge Hareide i kveld likevel legger opp til et sånt spill, er det fordi han ikke har noen alternativer. Et norsk lag som sliter med å styre spillet via midtbanen på Ullevaal, blir ikke i nærheten av noe slikt i den trange stålinnhengningen på Toyota Arena i Praha.

Det er derfor vi må nøye oss med lotto.

DA LOTTOBØLGEN skummet som høyest i Norge på 80-tallet, ga vi Dagblad-leserne formtall hver uke. Det var neppe så mye spillmessig mening med den servicen, men det økte i hvert fall spenningen. Det er også kveldens klareste sportslige poeng:

 Foran alle returkamper der stillingen er 0 - 1, har taperen en mulighet.

For landslaget knytter den seg igjen til John Carew. Han har vært Norges totalt sett beste spiller gjennom kvaliken, og har ekstreme egenskaper som utfordrer alle motstandere.

TYPISK NOK var det Carew som sendte Norge i føringen 1 - 0 borte mot Italia i den første kvalikkampen. Bare på de 14 månedene siden den gang har han blitt adskillig bedre; spesielt i de tekniske detaljene i ulike avslutningsposisjoner.

Den framgangen var det umulig å se på Ullevaal lørdag, men på det løse underlaget der ble han for tung. John Carew med ordentlig feste under kjempeskoene vil gi tsjekkerne fartsproblemer rundt midtstopperne.

UTFORDRINGEN blir bare å komme til de situasjonene der Carew kan få brukt tempoet sitt. Det betyr helst spill via det såkalte mellomrommet; altså foran det tsjekkiske forsvaret.

Det er her Steffen Iversen ideelt sett skal benytte sine gode pasningsevner. I den første kampen forsvant den faste rollen hans bokstavelig talt i løse lufta på grunn av ensidige lange oppspill. Nå kommer Steffen dypere, og skal brukes langs bakken.

TSJEKKERNE har mistet en sentral mann i dette mellomrommet fordi kaptein Tomas Galasek soner for kort. Du husker kanskje hvordan han med drakt nummer 4 bandt sammen et tilnærmet perfekt tsjekkisk defensivt spill sist lørdag.

Men kan bare et manglende formtall hjelpe under ekstratrekningen i kveld?