Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Lottotallet finnes opp til 7

Og da kan du visst allerede stryke Lillestrøm, Rosenborg og Vålerenga i gullkampen.

UT AV GULLKAMPEN?: : Frustrerte RBK-spillere måtte se Haugesund-trener Jostein Grindhaug juble på Lerkendal i går. Historisk sett betyr tapet at trønderne er sjanseløse til å ta gull. FOTO: Ned Alley / Scanpix.
UT AV GULLKAMPEN?: : Frustrerte RBK-spillere måtte se Haugesund-trener Jostein Grindhaug juble på Lerkendal i går. Historisk sett betyr tapet at trønderne er sjanseløse til å ta gull. FOTO: Ned Alley / Scanpix. Vis mer

DER det ikke er noen matematisk kode å knekke i Lotto, ligger det en liten utfordring i en kortvokst tabell over norsk Tippeliga. Selv med 69 gjenværende poeng i potten for hvert eneste lag, er det en nær tabellhistorie som visstnok begrenser mulighetene:

•• De lagene som ikke er blant de sju beste etter sju serierunder, vinner ikke gull.

Sånn har det i hvert fall vært siden det norske seriemesterskapet i fotball fast tilhørte Rosenborg Ballklub.

NÅ UTELUKKER denne statistikken nettopp RBK; og det bare litt over en uke etter at klubben begynte å ligne på; ja akkurat, en seriemester.

På samme vis blir det visst heller ikke LSK. Det hjelper ikke at legendariske Tom Lund for to dager siden syntes han så både en gullkandidat og tidenes norske angrepslag i årets kanari-versjon. Da dette synet skulle testes på Åråsen i jubileumskampen for den tradisjonsrike klubben, ble det null mål.

Virkeligheten om den norske tippeligaen 2011 er vrien å se. For var det virkelig årsbeste av seriefavoritt Vålerenga nede i Fredrikstad slik lagets trener Martin Andresen mente? I så fall var det til liten nytte for å vinne det gullet Oslo-klubben nå har alle økonomiske forutsetninger til.

I følge statistikken altså.

FOR den er klar:

•• Med sin sjuendeplass i 2004 er RBK historisk sett det dårligst plasserte gull-laget etter sju serierunder.

Det skjedde i den for noen smått utrolige sesongen da Trondheims tilsynelatende evige gullhegemoniet vaklet og nytrener Ola By Rise slet med med den tunge arven etter Nils Arne Eggen. Midt i mai hadde RBK akkurat vært i Tromsø og blitt utklasset 4 - 1 av Per-Mathias Høgmo sitt nye storlag, og lite lignet enda et trøndersk mesterskap. Likevel var det  slik sesongen endte.

SETT I ETTTERKANT mener de fleste fotballkjennere at Tromsø det året ville dratt inn gullet hvis ikke Morten Gamst Pedersen midtveis hadde blitt solgt til engelsk fotball, men allerede der er det en "hvis ikke" for mye:

•• Spillersalg underveis har vært en tvingende nødvendighet for enhvert lag i Tippeligaen; bortsett fra Rosenborg.

Det gjør det også vrient å være trygg på at serieleder Tromsø med sin skrantende økonomi holder dagens flotte tabellposisjon sesongen ut. Men vinneren finnes altså blant de sju beste ifølge denne historiske statistikken etter sju serierunder:

2004: Tromsø ledet med 16 poeng (RBK nr.7 med  9 poeng -- seriemester med 48 poeng)

2005: Start ledet med 16 poeng (VIF nr. 2 med 16 -- seriemester med  46 poeng)

2006: LSK 17 ledet med poeng (RBK nr.5 med 10 -- seriemester med 54 poeng)

2007: LSK ledet med 16 poeng (Brann nr 2 med 14 -- seriemester med 54 poeng)

2008: Stabæk ledet med 17 poeng (seriemester med 54 poeng på 26 kamper)

2009: RBK ledet med 17 poeng (seriemester med 69 poeng på 30 kamper)

2010: Tromsø ledet med 16 poeng (RBK nr.2 med 15 -- seriemester med 68 poeng)

DERMED begrenses årets gullkamp til Tromsø, Brann, FFK, Strømsgodset, Aalesund, Stabæk og Molde. Om du da ikke er blant de rause som i stedet for beinhard statistikk, holder deg til poeng og lykketall.

For tar du utgangspunkt i nettopp 2004-sesongen var det sju poeng som skilte RBK opp til serieleder Tromsø på denne tida. En slik poengdifferanse vil gi 15 av 16 lag i årets serie en gullsjanse. Alle unntatt Sogndal; altså, som jo endelig vant i går.

Da er det kanskje like greit å satse pengene på Sogndal som seriemester i Lotto-året 2011?

 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media