Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Louis van Gaal må vise fotballforstående dannelse og gjøre det jobben hans går ut på - vinne trofeer eller få sparken

Louis van Gaal var en gang en av bransjens klokeste. Nå er han snart bare en litt for stor og krøllete dress.

OMRINGET AV PRESS: Manchester United's Dutch Louis van Gaal er taperen alle vil snakke med og mene noe om. Han takler det ikke spesielt bra og kan være på vei ut av Old Trafford før nyttår. Foto: Scanpix
OMRINGET AV PRESS: Manchester United's Dutch Louis van Gaal er taperen alle vil snakke med og mene noe om. Han takler det ikke spesielt bra og kan være på vei ut av Old Trafford før nyttår. Foto: Scanpix Vis mer

NÅR LEICESTER LEDER Premier League i romjula skulle og burde vi selvfølgelig snakket (mest) om dem. I fjor på denne tiden lå de nemlig sist. Helt sist. Men vi gjør ikke det, ikke mest i hvert fall, vi som de fleste andre snakker om det som ikke er bra, det dårlige.

Vi snakker om Manchester United.

Og Louis van Gaal.

I BOKA «VM i fotball 2014» gjorde jeg et nummer av van Gaals klokskap da han mot slutten av kvartfinalen mot Costa Rica utmanøvrerte Nederlands motstander totalt gjennom å bytte keeper med bare sekunder igjen av andre ekstraomgang. Louis van Gaal ville ha et psykisk overtak inn i den påfølgende straffesparkkonkurransen. Og han skaffet seg det gjennom å gjøre en nøye planlagt og helt unik taktisk manøver.

DET VAR UTEN tvil VM-turneringas beste spillerbytte, ja kanskje VMs beste taktiske manøver i sin helhet. Louis van Gaal visste nøyaktig hva som kunne gi Nederland den avgjørende fordelen. Dette var et øyeblikk han hadde forberedt i lang tid. Og da Tim Krul (innbytterkeeperen) hadde reddet to straffer noterte jeg «GENIALT».

Og, «Manchester United har signert en av bransjens største, klokeste og beste».

SIDEN DET HAR jeg sakte men sikkert fått et litt annet syn på gubben. Ikke fordi jobben på Old Trafford har gjort Louis van Gaal til en dårligere trener/manager. Men fordi jobben på Old Trafford har gjort Louis van Gaal til en sutrete trener/manager - en furten skikkelse på kanten til det ynkelige. For hvordan forklarer man oppgjøret han tok med media lille julaften, da han ba om juling og fikk det.

Og kanskje enda verre og mer selvskadende:

Hvordan forklarer man uttalelsen om at han har tanker om å kaste inn håndkledet og «dette er noe jeg vil snakke med Ed Woodward (CEO i Manchester United) om» etter 0-2 for Stoke?

MAN KAN IKKE det. Forklare det, mener jeg.  Fordi det ikke er mulig. Hvordan kan en fotballmann av format og med alle sine fakulteter i behold i det hele tatt tenke tanken på å slutte på Old Trafford? Og enda verre enn det som allerede er helt hinsides enhver form for fotballedelse - hvordan kan Louis van Gaal, bare tre dager etter at han har ønsket verden god jul gjennom å forlange en unnskyldning fra media, gjøre det i det offentlige rom?

Hva er det Louis van Gaal tenker på?

FOR MAN SLUTTER ikke i slike jobber. Om man ikke er Sir Alex Ferguson eller Pep Guardiola. Man gjør det bra og vinner trofeer (som Alex Ferguson og Pep Guardiola), eller mislykkes og deler David Moyes sin skjebne og får sparken. Akkurat som Roberto Mancini fikk sparken i Manchester City, Carlo Ancelotti fikk sparken i Real Madrid, og Jose Mourinho (for andre gang) fikk sparken i Chelsea rett før jul.

Man gjør rett og slett det man skal gjøre i slike jobber.

Man vinner (nok) trofeer eller får sparken.

MEN SLIKE TRIVIALITETER er ikke greia for Louis van Gaal. Han føler han må ta igjen han. Uten glimt i øyet. Og uten noen form for finesse. Og fordi han ikke vinner trofeer, men nå har tapt flere kamper på rad enn Manchester United har gjort siden Sir Alex Fergsuon slapp unna med skrekken på slutten av 80-tallet, er det mye som peker mot at han snart får sparken.

Kanskje allerede før nyttår.

OG DERFOR SNAKKER vi selvfølgelig mer om Louis van Gaal enn mannen som fortjener de største overskriftene etter 18 serieunder selv etter 0-1 på Anfield, Leicester-bossen Claudio Ranieri. Eller han som kunne inntatt ligatoppen med en godkjent forestilling i Southampton, men som plumpet totalt og tapte 4-0, Arsenals kontinuitetsbærer Arsene Wenger. Selv med Jose Mourinho ute av spill er vi og alle andre medier mest opptatt av spillet på siden av spillet. Og setter det spillet Louis van Gaal ut av spill også, og Jose Mourinho kommer tilbake i spill på Old Trafford, vil vi fortsette med det.

Slik går no' dagan.    

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media