Løvenes konge

Den ferske håndballproffen Kristian Kjelling (21) har gjort så stor suksess i spanske Ademar Leon at klubben vil rive i stykker kontrakten - og heller gi ham en ny og mye bedre!

Og med en årslønn på rundt 700000 kroner netto (!) i den første kontrakten, så sier det alt om statusen og posisjonen Oslo-gutten har opparbeidet seg på bare drøye to måneder i den spanske byen Leon (Løve på norsk, red.anm.) - nordvest for Madrid.

Etter cuptriumfen sist helg - hvor Kjelling scoret 13 mål - brukte lokalavisa førstesida til å hylle nordmannen som den nye stjerna i byens populære håndballag.

Han er Løvenes konge.

Og det er kanskje ikke så rart, hvis du tar en titt på Kjellings hittil korte proffkarriere:

Etter overgangen fra Drammen i mars scoret han 87 mål på sesongens 11 siste kamper. Det gir et snitt på 7,9 mål pr. kamp.

Og da må du også ta i betraktning at han ikke kjente verken språket, kulturen, klubben eller medspillerne før han reiste ned.

Høy pris

- Jeg skjønner ikke helt sjøl hva som har hendt. Det er et eventyr. Alt har bare vært vilt og fantastisk, sier Kristian Kjelling til Dagbladet.

Egentlig skulle hans proffkarriere startet 1. august, men spanjolene betalte Drammen 250000 kroner for å få bakspilleren ned noen måneder tidligere.

Kjelling skrev en egen kontrakt for de to siste månedene av sesongen. Men etter den vanvittige suksessen har klubbledelsen lovet Kjelling en ny og bedre kontrakt for neste sesong - allerede før den første begynner å løpe...

På den måten ønsker klubben å oppnå tre ting:

 • De blidgjør Kjelling ved å øke lønna hans.
 • De håper å binde nykommeren til en lengre kontrakt enn de tre åra i den opprinnelige avtalen.
 • Og - ikke minst: Klubben benytter anledningen til å øke summen for å kjøpe nordmannen ut av kontrakten med Ademar Leon.

  I dag ville det kostet en ny klubb 2,4 millioner kroner å løse ham fra kontrakten under sesongen, og det halve utenfor sesongen.

  - Tidligere har Ademar vært plaget med at spillere er blitt kjøpt ut av kontrakt, og de ønsker å gjøre meg så dyr at ingen andre har råd til å kjøpe meg, sier Kristian Kjelling.

  Takket Gud


  Og la det være sagt:

  Kristian Kjelling har ingen hast med å komme seg vekk fra Leon. Han spiller for en av de aller beste klubbene i en liga som sammen med tysk bundesliga anses for å være best i verden.

  I fjor ble klubben spansk seriemester. I år ble det bronse i serien og gull i cupen. Og fansen er mildt sagt patriotiske:

  Kjelling & Co. måtte ha politieskorte da 7000 ekstatiske fans hyllet byens store helter etter cupgullet sist helg, de var på mottakelse hos borgermesteren - og det gikk til og med så langt at biskopen under en gudstjeneste takket Gud for at byen hadde så bra håndballag (!).

  Budkrig


  At han havnet i nettopp Ademar Leon var likevel tilfeldig. Til sammen seks klubber fra Spania, Tyskland, Frankrike og Sveits utkjempet en budkrig om den ettertraktede Oslo-gutten.

  - Jeg ordnet alt sjøl, uten agent. Tilbudene rant inn og jeg kunne sette klubbene opp mot hverandre. Jeg kjørte den linja «Jeg er ikke grisk, men den klubben tilbyr så og så mye. Går dere over det?». Det var ekstra morsomt å forhandle med spanjolene.

  De ropte «Mama Mia», slo ut med armene og reiv seg i håret. Men jeg tror nok ikke de angrer, ettersom de allerede nå vil gi meg en ny og bedre kontrakt, smiler Kristian Kjelling.

  - Hva tror du sjøl den raske suksessen skyldes?

  - Jeg har trent vanvittig hardt i årene fra jeg var 16 år. Det får jeg igjen for nå. Jeg scorer høyest på styrketestene selv om jeg er tynn og har fått beskjed om å legge på meg fem kilo. Dessuten er jeg en god individualist, og det passer bra i Spania, hvor det spilles mye en-mot-en, i motsetning til Norge og Tyskland, hvor det er lagt mer vekt på lagspill, organisering og systemer.

  I Spania har Kjelling også hatt større uttelling på sine mange skuddvarianter.

  - I Norge scoret jeg på rundt 55 prosent av skuddene. I Spania har uttellingen vært rundt 80. Jeg er nok blitt flinkere til å vurdere sjansene, men nå skyter jeg også annerledes. I Norge måtte jeg skyte mest i lufta, på grunn av høye motspillere. I Spania skyter jeg mest fra bakken.

  1. august sitter han på flyet tilbake til Spania for å følge opp suksessen.

  - Jeg skal forberede meg godt, sier han.

HJEMME I NORGE: - Jeg skjønner ikke helt sjøl hva som har hendt. Det er et eventyr. Alt har bare vært vilt og fantastisk, sier Kristian Kjelling om suksessen i spanske Ademar Leon. Nå er håndballspilleren hjemme på ferie i Oslo.